Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat luni că cei cinci specialişti morţi în explozia de joi, într-o bază de tir de rachete nucleare, în Marele Nord, lucrau la ”noi armamente” şi a promis să continue testele ”până la capăt”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Experţi americani apreciază că accidentul - căruia autorităţile ruse i-au recunoacut abia sâmbătă caracterul nuclear - ar putea avea legătură cu teste privind racheta de croazieră de tip Burevestnik -una dintre noile arme ”invincibile” lăudate de către preşedintele rus Vladimir Putin la începutul anului.

Agenţia nucleară rusă Rosatom a adus luni un omagiu celor cinci membri ai personalului său, ucişi în explozie, şi a dat asigurări că vrea ”să continue să lucreze la noi tipuri de armament, care vor continua în orice caz până la capăt”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Noi îndeplinim sarcinile pe care ni le-a încredinţat Patria. Securitatea sa va fi asigurată integral”, a subliniat directorul Rosatom Aleksei Lihacev, citat de agenţiile ruse.

Potrivit Rosatom, specialiştii asigurau partea de inginerie şi susţinere tehnică a ”sursei de energie izotopică” a motorului rachetei aflate la originea exploziei, care a avut loc pe o ”platformă maritimă” şi care a aruncat câţiva angajaţi în mare.

Imediat după accident, Ministerul rus al Apărării a declarat doar că faptele au avut loc în cursul unui test al unui ”motor-rachetă cu combustibil lichid” şi a anunţat doi ”specialişti morţi în urma rănilor” şi alţi şase răniţi, dar nu a spus că a fost vorba despre un accident implicând combustibil nuclear.

Ministerul a dat asigurări că ”nu a existat o contaminare radioactivă”, însă primăria unui oraş situat în apropierea bazei a anunţat că a ”înregistrat o scurtă creştere a (nivelului) radioactivităţii”, după care a retras anunţul.

Experţi au legat accidentul de teste ale Burevestnik - o rachetă cu propulsie nucleară dezvăluită cu mare pompă de către Vladimir Putin în februarie, dar nefinalizată apreciază ei.

Cu ”o rază de acţiune nelimitată” - potrivit preşedintelui, racheta ar fi în măsură să evite toate sistemele de interceptare.

Baza, deschisă în 1954 şi specializată în teste de rachete ale Flotei ruse, mai ales rachete balistice, se află în apropiere de satul Nionoksak, în Marele Nord.

Oraşul închis Sarov, în care se află principalul centru rus de cercetare nucleară, a decretat duminică o zi de doliu, iar cei cinci specialişti ucişi urmau să fie decoraţi postum, luni, după funeralii.

Cunoscut sub numele de cod ”Arzamas-16” în timpul Războiului Rece, centrul Sarov se află la originea primelor arme nucleare din Uniunea Soevitică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.