Preşedintele rus Vladimir Putin a participat în weekend la un festival de amatori de motociclism la Sevastopil, în Crimeea ucraineană anexată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El a apărut într-o serie de fotografii demne de reputaţia sa.

Liderul de la Kremlin a sărbătorit săptămâna trecută 20 de ani de când se află la putere.

El a participat sâmbătă la festivalul ”Umbra Babilonului”.

Putin i-a felicitat pe organizatori pentru organizarea acestei întâlniri.

Şeful statului rus s-a afişat alături de liderul Crimeei Serghei Aksenov şi de primarul Sevastopolului Mihail Razvojaev.

EXPLOZIE NUCLEARĂ ÎNTR-O BAZĂ MILITARĂ

Pe de altă parte, Rusia a recunoscut sâmbătă că explozia care a avut loc joi într-o bază de tir de rachete, în Marele Nord, era de natură nucleară, şi a revizuit bilanţul, în creştere, la cinci morţi.

Într-un comunicat, agenţia rusă Rosatom a anunţat că cinci membri ai personalului său au fost ucişi în această explozie, iar alte persoane, care au suferit arsuri, au fost rănite.

Rosatom a precizat că membrii personalului asigurau partea de inginerie şi susţinere tehnică pentru ”sursa de energie izotopică” a motorului unei rachete, după ce armata nu a prezentat accidentul ca implicând combustibil nuclear.

Într-un comunicat citat de presa rusă, Rosatom a oferit, ulterior, mai multe detalii despre această dramă, precizând că a avut loc pe o ”platformă maritimă” şi că explozia a aruncat mai mulţi angajaţi Rosatom în mare.

”Căutările au continuat atât timp cât rămânea speranţa de a-i găsi în viaţă. Numai după asta am anunţat moartea a cinci colaboratori Rosatom”, a precizat grupul.

Imediat după accident, Ministerul rus al Apărării a declarat doar că faptele au avut loc în cursul unui test al unui ”motor-rachetă cu combustibil lichid” şi a anunţat doi ”specialişti morţi în urma rănilor” şi alţi şase răniţi.

Era neclar imediat dacă cei cinci morţi evocaţi de Rosatom îi includeau pe cei doi ”specialişti” a căror moarte a fost anunţată de armată.

Accidentul a afectat o bază din satul Nionoksa, deschisă în 1954 şi specializată în testarea de rachete ale flotei ruse şi anume a rachetelor balistice.

Armata rusă şi un purtător de cuvânt al guvernatorului regional au anunţat joi că ”nu a existat o contaminare radioactivă”, însă Primăria din Severodvinsk, un oraş cu 190.000 de locuitori, situat la aproximativ 30 de kilometri de bază, a dat asigurări că senzorii săi au ”înregistrat o scurtă creştere a radioactivităţii”.

Anunţul a fost restras, ulterior, de pe site-ul primăriri, care nu a precizat până la ce nivel a crescut radioactivitatea.

Un oficial local din cadrul Apărăriii Civile, Valentin Magomedov, a declarat pentru agenţia rusă de ştiri Tass că nivelul radiaţiei a urcat până la 2,0 microsievert pe oră, timp de 30 de minute, în contextul în care limita prevăzutălegal este de 0,6 microsievert pe oră.

Greenpeace Rusia a difuzat sâmbătă o scrisoare de la centru de cercetare nucleară care prezintă acelaşi vivel, dar care afirmă că radiaţiile au durat cel puţin o oră, fără ca acest lucru să prezinte un risc pentru sănătate.

Locuitorii de la Severodvinsk au luat cu asalt, vineri, stocurile de iod din farmacii.

”Evenimentele de ieri (joi) au bulversat oraşul. Oamenii s-au panicat. Într-o oră am vândut toate stocurile”, a declarat pentru AFP o farmacistă, Elena Varinskaia, precizând că a ”distribuit fişe cu toate regulile de urmat în caz de contaminare radioactivă”.

Presa rusă a difuzat o înregistrare video a cărei sursă era neprecizată, în care afirmă că apar cozi de ambulanţe ce traversează Moscova, către un centru specializat în tratarea victimelor radiaţiilor.

”Ipoteza noastră de lucru este că acest eveniment era legat de (...) Burevestnik” - o rachetă cu propulsie nucleară dezvăluită cu mare pompă de către Vladimir Putin în februarie, a anunţat pe Twitter Jeffrey Lewis, un expert de la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury de la Monterey.

El se bazează pe imagini din satelit care arată că Rusia a reamenajat recent un poligon de tragere la baza Nionoksa şi pe prezenţa, în largul Serebrianka, a unui vaport aparţinând Marinei ruse, folosit în vederea recuperării rachetelor nucleare după teste.

Această rachetă - nefinalizată potrivit unor specialişti - ”conţine un fel de reactor miniaturizat în unităţile de propulsie. O defecţiune ar provoca probabil o dispersie semnificativă” de elemente radioactive, precizează pe Twitter Ankit Panda, de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani.

Un expert de la Institutul de Cercetare Nucleară de la Moscova, Boris Juikov a declarat pentru cotidianul RBK că sursele izotopice de energie sunt folosite în principal în industria spaţială şi că nu prezintă, de obicei, un pericol pentru utilizatori.

Nivelurile de radioactivitate implicată nu au ”absolut nimic compatibil cu cele ale accidentelor în reactoare”, a dat el asigurări.

Cel mai grav accident din istorie a avut loc în 1986, în Uniuea Sovietică, la centrala ucraineană Cernobîl, iar autorităţile au fost acuzate că au încercat timp de mai multe săptămâni să ascundă amploarea dezastrului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.