Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a refuzat - imediat după ce a salutat la Belgrad un ”parteneriat (...) care se consolidează” cu Serbia, al cărei viitor este în în Uniunea Europeană (UE)” - să se întâlnească cu premierul sârb Milos Vucevic, care tocmai se întâlnise cu ministrul rus al Dezvoltării Economice Maxim Reşetnikov, de asemenea prezent la Belgrad, relatează AFP.
În a treia zi aunui turneu în Blacanii de vest, Ursula Von der Leyen a sosit la Belgrad, din Bosnia Herţegovina, şi s-a întâlnit cu preşedintele sârb Aleksandăr Vucici.
Aleksandăr Vucici a decis să nu participe, săptămâna aceasta, la un summit BRICS în Rusia - la care Serbia a fost reprezentată de patru miniştri -, în pofida faptului că a fost invitat de către preşedintele rus Vladimir Putin.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
După întâlnirea cu şeful statului sârb, Ursula Von der Leyen a lăudat eforturile Serbiei de a desfăşura reforme necesare în negocierile sale de aderare la UE şi în alegerile sale strategice.
”Ţin să spun că prezenţa mea aici, azi, în a patra mea vizită în Balcani de când am preluat funcţia, este un semnal foarte clar că viitorul Serbiei este în UE”, a declarat într-o conferinţă de presă Ursula von der Leyen.
Ursula von der #Leyen avec Alexandar #Vucic https://t.co/93Q9pBQWtK
— eupax (@Evropax) October 25, 2024
”Parteneriatul între UE şi Serbia se consolidează”, a adăugat ea, fără să evoce faptul că Serbia nu s-a aliniat sancţiunilor impuse de UE Moscovei după invazia Ucrainei.
Alksandăr Vucici a ţinut să spună presei că acest subiect a fost abordat.
COMUNICAT RETRAS
Serbia este cea mai avansată dintre cele şase din Balcanii de Vest care vor să adere la UE.
Înaintea unei cine cu preşedintele sârb, Ursula Ursula von der Leyen urma să se întâlnească cu premierul sârb Milos Vucevic, însă această reuniune a fost anulată în ultimul moment.
Motivul anulării este faptul că acesta s-a întâlnit cu ministrul rus al Economiei Maxim Reşetnikov, care se află, la rândul său, în vizită la Belgrad.
”Noi am anulat reuniunea cu premierul (sârb) în urma reuniunii (sale) cu ministrul Economiei federaţiei ruse”, a declarat AFP ambasadorul UE în Serbia Emanuele Giaufret.
Potrivit ambasadorului, există ”un indiciu cu privire la intenţia Serbiei de a-şi consolida relaţiile economice în alte domenii cu Federaţia rusă”.
Această ”intenţie” poate fi observată, potrivit lui Emanuele Giaufret, într-un comunicat ”publicat pe site-ul” Guvernului sârb, după care a fost ”retras”.
”În acest sens, preşedinta Comisiei a apreciat că nu mai există vreun motiv să ţină reuniunea cu premierul” sârb, a declarat ambasadorul.
CONVORBIRE CU PUTIN
În comunicatul retras al Guvernului sârb, după care AFP scrie că a obţinut o copie, se vorbeşte despre întâlnirea lui Milos Vucevic cu ministrul rus, care conduce o ”delegaţie rusă” în capitala sârbă.
”Premierul sârb Milos Vucevic a discutat azi cu ministrul Dezvoltării Economice al Federaţiei ruse Maxim Reşetnikov despre continuarea consolidării cooperării economice şi altele, între cele două ţări”, se arată în document, în care se evocă importuri de gaze naturale ruseşti şi ”negocieri în vederea extinderii acordului” în vigoare.
Preşedintele sârb, care şi-a reiterat vineri intenţia de a conduce Serbia către UE, a discutat duminică cu Vladimir Putin, prima lor convorbire la telefon din ultimii doi ani şi jumătate.
Milos Vucic anunţa atunci că acesta i-a mulţumit omologului său rus pentru livrări de gaze naturale în această iarnă şi pentru ”preţuri foarte avantajoase”.
În conferinţa de presă comună cu Ursula Von der Leyen, Vucici a dat asigurări că ”drumul european” este de o ”importanţă crucială pentru progresul” Serbiei, citând un sondaj potrivit căruia 43% dintre sârbi sunt în favoarea aderării la UE, faţă de 42% în favoarea unei aderări la BRICS.
”Însă noi vom face eforturi pentru a ne păstra priteniile şi parteneriatele cu toţi ceilalţi”, a declarat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.