Uraganul Beryl a ajuns ca o furtună de categoria 2 în cele mai importante destinaţii turistice din Mexic, declanşând o alertă roşie în regiune în urma distrugerii mai multor insule din Caraibe, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miezul furtunii s-a deplasat deasupra regiunii Yucatán, vânturile încetinind la aproximativ 160 km/h în momentul în care a ajuns în regiunea de nord-est a oraşului Tulum, renumit pentru plajele sale cu nisip alb, peisajele luxuriante şi ruinele mayaşe.

Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) a prognozat că furtuna se va deplasa spre nord-estul Mexicului şi sudul Texasului spre sfârşitul weekendului. Anticipând acest lucru, oficialii texani au îndemnat vineri locuitorii de pe coastă să se pregătească pentru a face faţă lui Beryl.

O înregistrare video postată vineri pe reţelele de socializare arată vânturi puternice care lovesc centrul oraşului Tulum.

O avertizare de uragan a fost emisă pentru coasta de la Puerto Costa Maya la Cancún, inclusiv Cozumel.

Uraganul Beryl, primul din sezonul 2024 al Atlanticului, a fost la un moment dat o furtună de categoria 5, fiind cea mai timpurie furtună de această magnitudine înregistrată. Oamenii de ştiinţă consideră că acest sezon extraordinar de furtuni este alimentat de criza climatică.

Agenţia de protecţie civilă din Mexic a emis o alertă roşie, semnalând o ameninţare de pericol maxim. Agenţia a recomandat locuitorilor să rămână în casele lor sau să se refugieze în adăposturi pentru furtuni.

Preşedintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, a reluat acest sfat, îndemnându-i pe cei aflaţi în calea furtunii să caute adăpost. Într-o postare pe reţelele de socializare, el a subliniat importanţa de a acorda prioritate vieţii în faţa bunurilor materiale.

În Quintana Roo, unde se află Cancun, guvernatorul Mara Lezama a postat un videoclip din centrul oraşului Tulum, care arată vânturile puternice şi ploaia care afectează deja regiunea. Publicând pe X, ea a îndemnat locuitorii să rămână în casă, spunând: "Vă cerem tuturor să rămâneţi în casele voastre, în adăposturile voastre, să nu plecaţi".

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Şcolile din Quintana Roo au fost închise, iar Ministerul Apărării din Mexic a deschis aproximativ 120 de adăposturi pentru furtuni în zonă.

Înainte de a ajunge în Mexic, uraganul Beryl a făcut ravagii în Caraibe. Acesta a măturat Jamaica, Grenada, St Vincent şi Grenadine şi nordul Venezuelei, făcând cel puţin 11 victime, dărâmând clădiri şi dezrădăcinând copaci.

Vineri după-amiază, agenţia de protecţie civilă din Mexic a declarat că nu au fost raportate victime în ţară.

Se aşteaptă ca Beryl să slăbească rapid pe măsură ce traversează peninsula Yucatán, dar se preconizează că îşi va recăpăta forţa atunci când se va deplasa deasupra Golfului Mexic.

Uraganul Beryl a forţat evacuarea a aproximativ 3 000 de turişti din Isla Mujeres, o insulă din apropiere de Cancun, a declarat directorul de turism al insulei, Jose Magana. Mulţi locuitori, inclusiv pescari, au căutat adăpost în aşteptarea impactului furtunii.

Aproximativ 100 de zboruri au fost anulate joi pe aeroportul internaţional din Cancún, ceea ce a determinat mulţi turişti să se grăbească să prindă ultimele zboruri care plecau.

Nu se aşteaptă ca platformele petroliere majore din Mexic, situate în principal în sudul Golfului Mexic, să fie afectate sau închise, dar proiectele petroliere din apele americane din nord ar putea fi afectate dacă uraganul îşi continuă traiectoria.

Cercetările efectuate de consorţiul ClimaMeter au stabilit că criza climatică, cauzată de activităţile umane, a intensificat semnificativ uraganul Beryl. Conform studiului, severitatea furtunii, împreună cu precipitaţiile şi viteza vântului asociate acesteia, au înregistrat o creştere de 10-30% ca rezultat direct al urgenţei climatice.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.