Uraganele care au lovit sud-estul Statelor unite în ultimele săptămâni au generat un val de dezinformări politice, iar navigatori pe Internet reînvie teorii ale conspiraţiei cu privire la manipularea climei, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie, relatează AFP.
Pe Internet, în ultimele săptămâni s-au multiplicat afirmaţii false prin care Guvernul american este acuzat de faptul că poartă ”un război meteorologic”.
Unele postări merg până la a spune că aceste evenimente ”au fost desfăşurate în mod deliberat” în statele care înclină către Partidul Republican în alegeri.
”Ne aflăm într-un «colaps» al geoingineriei din partea globaliştilor care vor «să controleze» omenirea”, se poate citi pe X.
Potrivit unora, aceste catastrofe au totodată legături cu un program american de cercetare dedicat studierii stratului superior al atmosferei - denumit HAARP - care foloseşte antene instalate în Alaska, în Statele Unite.
Acest val de afirmaţii false a apărut după trecerea uraganelor Helene - al doilea cel mai sângeros uragan din Statele Unite continentale de peste o jumătate de secol - care s-a soldat cu 237 de morţi şi Milton, două săptămâni mai târziu - soldat cu 16 morţi.
Un profesor şi cercetător la Universitatea George Washington, Ethan Porter, consideră că unii folosesc dezinformarea ”ca mijloc comod de a-şi exprima opiniile politice”.
Mesajul subiacent este ”nici ştiinţa şi nici Guvernul nu sunt demne de încredere, că modificările climatice nu sunt reale şi că într-un fel democraţii sunt vinovaţi de catastrofele în cues”.
”O LUME ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE”
Aleasa republicană şi suţinătoarea lui Donald Trump Marjorie Taylor Greene le-a spus în mai multe rândiuri abonaţilor săi că Observatorul Meteorologic American (NOAA) autorizează programe care ”controlează vremea”.
Metode ca însămânţarea norilor pot creşte ploaia sau ninsoarea în zone delimitate, dar nu pot crea uragane ca Helene.
Este vorba despre declaraţii îngrijorătoare în opinia unor cercetători precum Callum Hood de la Organizaţia americană de luptă împotriva dezinformării online CCDH.
”Asta intervine într-un moment de reală tensiune politică”, declară el AFP, adăugând că ”universul reţelelor de socializare este mai propice urii şi dezinformării azi decât era înainte. Mai ales pe X”, constată el.
De aceeaşi părere este Joseph Uscinski, de la Universitatea din Miami, care arată că ”aleşi din Congres” prezintă idei false drept o realitate.
Modificările climatice - care încălzesc mările - fac mai probabilă intensificarea rapidă şi cresc riscul unor uragane mai puternice, alertează oamenii de ştiinţă.
Aceste fenomene meteorologie pot de-acum să provoace pagube pe coastă, dar şi pe uscat, declară AFP Jayantha Obeysekera de la Universitatea Internaţională din Florida.
”Un uagan care trece peste zone muntoase cu multă umiditate (...) este o combinaţie rea”, declară el, citând exemplul oraşului Asheville, în North Carolina - cel mai afectat stat de urganul Helene, cu peste 100 de morţi.
În contextul unor disensiuni puternice pe tema modificărilor cliamtice în Statele Unite, cercetătoarea Katharine Hayhoe subliniază că aceste zvonuri false aduc un fals sentiment de ”siguranţă” şi de ”consolare” unor persoane care încearcă să înţeleagă ”o lume care devine rapid foarte înspăimântătoare”.
Ele pot să întârzie şi mai mult sau chiar să împiedice un plan de acţiune pe teren în lupta împotriva încălzirii globale.
”Asta ne aduce exact în direcţia opusă celei pe care ar trebui să o luăm”, precizează ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.