Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă vineri destituirea tuturor şefilor regionali însărcinaţi cu recrutarea militară, cu scopul de a destructura un sistem de corupţie care le permite recruţilor să scape de armată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Îmbogăţire ilegală, legalizarea fondurilor obţinute ilegal, profituri ilicite, transport ilegal de cealaltă parte a frontierei a recruţilor. Soluţioa noastră: îi destituim pe toţi comisarii militari”, anunţă într-o postare pe Telegram şeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski face acest anunţ în urma unei anchete anticorupţie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

112 ANCHETE PENALE

Zelenski anunţă că 112 anchete penale au fost deschise în urma unei inspecţii a organelor anticorupţie, Serviciilor ucrainene de securitate (SBU) şi parchetului.

”Există abuzuri în diverse regiuni. Doneţk, Poltava, Viniţia, Odesa, Kiev”, a enumerat el.

El îi cere comandantului său şef Valeri Zalujni să-i înlocuiască pe comandanţii destituiţi cu veterani în războiul rus.

”Sistemul trebuie săfie condus de către oameni care ştiu că, în vreme de război, cinismul şi corupţia sunt trădare”, subliniază preşedintele ucrainean.

Recrutarea militară este necesar să fie organizată, în opinia sa, de către ”soldaţi care au trecut pe front sau care nu se mai pot afla în tranşee pentru că şi-au pierdut sănătatea sau un membru”.

El promite să-i pedepsească pe oficialii care se fac vinovaţi de corupţie şi-i îndeamnă pe ceilalţi ”să meargă pe front” dacă vor ”să-şi păstreze galoanele şi să-şi dovedească demnitatea”.

La sfârşitul lui iulie, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea unui fost comisar al armatei - însărcinat cu mobilizarea -, suspectat de cumpărarea unei vile în valoare de aproximativ patru milioane de euro, în Spania, în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia.

CORUPŢIE ENDEMICĂ

Lupta împotriva corupţiei - un rău endemic în Ucraina, una dintre cele mai sărace ţări din Europa înainte de invazia rusă - este una dintre condiţiile impuse de Uniunea Europeană în menţinerea statutului de stat candidat la aderarea la UE al Ucrainei.

De la începutul lui 2023, două cazuri răsunătoare au fost dezvăluite de către organisme anticorupţie ucrainene.

În mai, preşedintele Curţii Supreme a fost arestat şi plasat în detenţie, într-un dosar de corupţie estimat la 2,7 milioane de dolari (2,5 milioane de euro).

În ianuarie, un dosar cu privire la aprovizionarea armatei a provocat o cascadă de demisii în ministere, la nivel de regiuni şi în sistemul judiciar ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.