Un atentat sinucigaş s-a soldat cu 63 de morţi şi rănirea altor 182 de persoane la o nuntă, sâmbătă seara, la Kabul, în timp ce populaţia afgană speră la un acord iminent între Statele Unite şi talibani, relatează AFP. Gruparea Statul Islamic a revendicat duminică atentatul sinucigaş soldat cu cel puţin 63 de morţi şi 182 de răniţi, sâmbătă seara, la o nuntă, la Kabul, capitala Afganistanului, relatează AFP.
”Între victime se află femei şi copii”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne Nasrat Rahimi, care a prezentat acest bilanţ duminică dimineaţa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Footage shows the aftermath of a suicide #bombing at a #wedding hall in the west of #Kabul that killed at least 60 people. #Afghanistan
— afghan peace (@afghanpeacenews) August 18, 2019
via @TOLOnewspic.twitter.com/n126rmqAmv
Atentatul - nerevendicat - este cel mai sângeros vizând civili de la începutul anului în Afganistan.
Potrivit lui Rahimi, atentatul a avut loc la ora locală 22.40 (21.10, ora României), în vestul Kabului, şi a fost comis de către un ”kamikze”.
”Participanţii dansau şi petreceau când a avut loc explozia”, a declarat, pe patul de spital, un invitat la nuntă.
”Eu nici măcar nu l-am văzut cu ochii mei pe kamikaze, explozia a avut loc în spatele nostru”, a declarat el pentru AFP, fiind rănit de schije la braţe şi abdomen.
Talibanii, care poartă un război de insurecţie, după ce au fost îndepărtaţi de la putere, în 2001, de o coaliţie condusă de Statele Unite, au negat duminică orice implicare.
”Comiterea unor asemenea asasinate deliberate şi brutale şi luarea ca ţintă a unor femei şi copii nu au justificare”, au scris pe Twitter doi purtători de cuvânt ai talibanilor.
Insurgenţii au revendicat recent un atentat în care au fost ucişi numeroşi civili.
Aripa afgană a Statului Islamic (SI), cealaltă gruparea teroristă care comite atentate, nu s-a maigfestat.
”MI-AU SCHIMBAT FERICIREA ÎN DURERE”
”Talibanii nu pot să se exonereze de orice vină, pentru că ei servesc drept platformă terorismului”, a reacţionat preşedintele Ashraf Ghani, catalogând atentatul drept ”barbar”, în contextul în care se pregăteşte să sărbătorească luni 100 de ani de la independenţa afgană faţă de influenţa britanică.
La căsătorii, în Afganistan, se adună câteva sute de invitaţi, în complexe mari, la periferia capitalei, unde se servesc mese şi unde bărbaţii şi femeile, în general despărţiţi în două săli, dansează pe muzica unui grup de muzică.
”Mi-au schimbat fericirea în durere. Mi-am pierdut fratele, prietenii, familia. Nu voi mai putea să mai fiu fericit niciodată”, a declarat la telviziunea locală ginerele, Mirwais.
”Ieri după-amiază, invitaţii au venit la nunta mea zâmbind, seara se scoteau corpuri din sala” nunţii, a declarat el trist, anunţând că soţia sa ”leşină mereu”.
Duminică dimineaţa, în sala ale cărei geamuri au fost spulberate, iar plafonul s-a surpat - martorii violenţei exploziei, podeaua era pătată de sânge, potrivit unui fotograf AFP.
Încălţăminte lăsată acolo din cauza panicii era strânsă grămadă la intrare.
Înmormântări erau organizate imediat, în cimitirul oraşului, potrivit unor imagini transmise de televiziunea locală, care a arătat rude îngropând 14 membri ai unei familii.
”KABULUL SÂNGEREAZĂ”
Condamnând ”atentatul terorist” într-un tweet, şeful Guvernului Abdullah Abdullah a declarat că ”acest atac odios şi inuman este o crimă împotriva umanităţii”.
”Kabulul sângerează. Trebuie ca asta să înceteze. Vă rog, ajutaţi-ne dacă puteţi”, scrie pe reţele de socializare şeful televiziunii-far a ţării, Tolo News, Lotfullah Najafizada.
”Este dureros să vezi lumea închizând ochii în timp ce această suferinţă de nesuportat a poporului nostru pe mâna teroriştilor este larg ignorată dincolo de frontiere”, a reacţionat pe Twitter şeful de cabinet al serviciilor secrete afgane Rafi Fazil.
Atentatul de sâmbătă a avut loc în contextul în care populaţia afgană, exasperată de violenţa oarbă, speră la încheierea unui acord între Statele Unite şi talibani, care ar deschide calea unor negocieri de pace între Guvernul afgan şi gruparea insurgentă.
Mai multe surse americane sugerau în ultimele zile că un acord ar putea fi iminent, însă anumite puncte rămân de reglat.
Emisarul special Zalmay Khalilzad, care conduce echipa americană de negociere, ar putea să se întoracă în regiune, în zilele următoare, pentru a cintinua - eventual a finaliza - negocierile.
Acordul ar prevedea o retragere treptată a celor 14.000 de militari americani staţionaţi în Afganistan, în schimbul promisiunii miliţiilor islamiste, care au găzduit mult timp Al-Qaida, de a nu permite ca Afganistanul să redevină un adăpost al jihadiştilor.
Odată cu apropierea unui acord, violenţa s-a intensificat în ţară.
ONU a dezvăluit că luna iulie a fost cea mai sângeroasă lună din mai 2017, cu peste 1.500 de civili ucişi sau răniţi în ţară. În 2018, 3.804 de ivili au fost ucişi - inclusiv 900 de copii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...