Preşedintele american Donald Trump a declarat că a vorbit la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin despre o încetare a războiului din Ucraina, a relatat New York Post sâmbătă seara, conform Reuters. Duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus pentru TASS că nu poate nici confirma, nici infirma această ştire, care vine în contextul unor discuţii tot mai insistente în spaţiul public despre o întâlnire între cei doi preşedinţi şi o încetare a războiului din Ucraina, pe care Donald Trump a promis-o încă din timpul campaniei electorale. În timp ce şeful Casei Albe vede rezolvarea lucrurilor în termeni tranzacţionali, oficialii din jurul lui au sugerat că este vorba inclusiv de concesii, după cum menţionează şi o postare făcută sâmbătă de Ambasada SUA la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Kremlinul nu confirmă, dar nici nu infirmă informaţiile despre contactele dintre Putin şi Trump pe tema Ucraina

Într-un interviu acordat vineri la bordul Air Force One, Trump a afirmat că „mai bine nu spune”, când a fost întrebat de câte ori au vorbit cei doi lideri.

„El (Putin) vrea să nu mai vadă oameni murind”, a declarat Trump pentru New York Post.

Nici Kremlinul, nici Casa Albă nu au răspuns imediat la solicitarea Reuters de comentarii.

La sfârşitul lunii ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin este pregătit să aibă o convorbire telefonică cu Trump şi că Moscova aşteaptă veşti de la Washington în acest sens.

Vineri, Trump a declarat că probabil se va întâlni săptămâna viitoare cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre sfârşitul războiului.

Războiul, care a început cu invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, va avea trei ani pe 24 februarie. Mii de oameni, în marea lor majoritate ucraineni, au fost ucişi în timpul conflictului.

Trump a declarat pentru New York Post că a avut „întotdeauna o relaţie bună cu Putin” şi că are un plan concret pentru a pune capăt războiului. Dar el nu a dezvăluit detalii suplimentare.

„Sper că este rapid”, a spus Trump. „În fiecare zi mor oameni. Acest război este atât de rău în Ucraina. Vreau să termin cu nenorocirea asta”, a adăugat el.

De mai multe ori în ultimele săptămâni, Trump şi-a exprimat dorinţa şi disponibilitatea de a discuta cu Putin. În acelaşi timp, orice contacte care au avut loc nu au  fost raportate oficial.

Leonid Sluţki, şeful Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat a Rusiei şi lider al partidului naţionalist LDPR, a susţinut că activităţile de pregătire a unor astfel de contacte se află „într-un stadiu avansat”.

CITEȘTE ȘI Pregătirile pentru o întâlnire Putin-Trump sunt într-un „stadiu avansat”, afirmă un influent deputat rus

În campania electorală, Trump spunea că va pune capăt războiului din Ucraina chiar înainte de a fi învestit oficial şi a subliniat în repetate rânduri că, dacă era el preşedinte, acest război nu ar fi avut loc. Însă niciodată nu a dat detalii despre cum are de gând să procedeze pentru a face armele să tacă în Ucraina, iar după alegeri oficialii apropiaţi lui au recunoscut că este nevoie de timp, deşi au subliniat urgenţa.

WASHINGTONUL VREA CONCESII

„Acest conflict trebuie să se încheie, într-o manieră durabilă, deoarce nu mai poate fi susţinut de niciuna dintre părţile implicate”, sublinia secretarul de stat Marco Rubio într-un interviu acordat la sfârşitul lunii trecute. Sâmbătă, Ambasada SUA la Bucureşti a reluat într-o postare pe Facebook ideile exprimate de Marco Rubio, inclusiv necesitatea de a fi făcute concesii. „Războiul din Ucraina trebuie să se încheie printr-o soluţie negociată, în care ambele părţi vor trebui să facă concesii. Acest proces va necesita o diplomaţie fermă şi abilă. Doar Statele Unite, sub conducerea preşedintelui Trump, pot transforma acest obiectiv în realitate”, afirmă Ambasada SUA în România.

„Am făcut cumva oamenii să creadă că Ucraina ar fi capabilă nu doar să învingă Rusia, ci să o distrugă, să o împingă înapoi la cum arăta lumea în 2012 sau 2014, înainte ca ruşii să ia Crimeea şi altele asemenea. Iar rezultatul, ceea ce au cerut în ultimul an şi jumătate, este să finanţeze un impas, un impas prelungit, în care suferinţa umană continuă. Între timp, Ucraina este dată înapoi cu 100 de ani; reţeaua lor energetică este distrusă. Adică, cineva va trebui să plătească pentru toată această reconstrucţie ulterioară. Şi câţi ucraineni au părăsit Ucraina, trăind acum în alte ţări? S-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată. Adică, acesta este viitorul lor, şi este în pericol în această privinţă. Aşadar, punctul de vedere al preşedintelui este că acesta este un conflict prelungit şi că trebuie să se încheie. Acum, trebuie să se încheie printr-o negociere. În orice negociere, ambele părţi vor trebui să renunţe la ceva”, spunea Marco Rubio în podcastul cu jurnalista Megyn Kelly.

Iar şeful diplomaţiei americane sublinia că este nevoie de concesii, iar negocierea cere timp, însă în acelaşi timp a transmis ideea că o continuare a finanţării războiului nu ar fi pragmatică şi nu va duce nicăieri.

„Va fi munca diplomaţiei dure, ceea ce obişnuiam să facem în lume în trecut, şi eram realişti în această privinţă. Dar ambele părţi într-o negociere trebuie să cedeze ceva. Şi acest lucru va lua timp, dar cel puţin avem un preşedinte care recunoaşte că obiectivul nostru este ca acest conflict să se încheie, şi trebuie să se încheie într-un mod durabil, deoarece este un conflict nesustenabil - din toate părţile, în cele din urmă este nesustenabil. Rusia plăteşte un preţ mare pentru acest lucru în propria sa economie, rata inflaţiei şi altele asemenea. Dar, până la urmă, aceasta este poziţia preşedintelui şi acesta este adevărul. Şi cred că chiar şi un număr tot mai mare de democraţi ar recunoaşte acum că ceea ce am finanţat este un impas, un conflict prelungit şi poate chiar mai rău decât un impas, unul în care Ucraina este distrusă treptat şi pierde tot mai mult teritoriu. Aşadar, acest conflict trebuie să se încheie (...). Cred că numai Statele Unite, sub conducerea preşedintelui Trump, pot face acest lucru posibil. Dar nu va fi uşor şi va dura ceva timp. Dar cu siguranţă este ceva ce ştiu - că este puternic angajat să vadă că se întâmplă”, a declarat Marco Rubio.

Între timp, oamenii apropiaţi lui Trump care se ocupă de această problemă şi-au intensificat contactele cu Kievul şi Moscova.

Kievul, la rândul său, s-a grăbit să stabilească relaţii strânse cu noua administraţie condusă de Donald Trump, care a declarat că doreşte să pună capăt rapid războiului de aproape trei ani cu Rusia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că şeful său de cabinet, Andrii Iermak, a vorbit cu consilierul pentru securitate naţională al lui Trump, Michael Waltz, şi că echipa sa a vorbit cu Keith Kellogg, trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia.

Zelenski a declarat că datele de lucru pentru vizita unei delegaţii americane în Ucraina au fost deja stabilite şi şi-a exprimat dorinţa de a vorbi cu preşedintele Trump înainte să o facă liderul de la Kremlin. În acelaşi timp, sesizând natura tranzacţională a lui Donald Trump, Zelenski s-a grăbit să iasă cu o ofertă: mineralele rare ale ţării sale în schimbul unor garanţii de securitate. 

CITEȘTE ȘI „Să facem o înţelegere!”. Zelenski îi oferă lui Trump un parteneriat: minerale rare în schimbul securităţii. Preşedintele ucrainean vrea să vorbească cu Trump înainte să o facă Putin. Ce altceva mai pune pe masa discuţiilor

În discuţia de vineri cu The New York Post, Donald Trump a spus că s-a gândit şi la un preţ pentru mineralele rare ale Ucrainei - 500 de milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI Donald Trump vrea un acord de 500 de milioane de dolari cu Ucraina pentru mineralele ei rare şi gaze, în schimbul unui acord de securitate

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.