Candidatul la prezidenţiale Elena Lasconi declară pentru News.ro că prima măsură pe care o va lua ca preşedinte va fi schimbarea premierului, iar după viitoarele alegeri parlamentare şi-ar dori o ”construcţie” PNL-USR. România Elenei Lasconi va fi ”România unită”, spune ea. De la foştii preşedinţi nu ar prelua nimic, dar îi place stilul dezinvolt al lui Traian Băsescu. Lasconi, căreia USR, al cărei lider este, i-a retras sprijinul, se declară convinsă că partidul este în spatele său, argumentând că vede ”abuzul care s-a făcut şi călcarea în picioare a statutului şi a legii”.”I-aş ruga pe cei 16 să se oprească că deja au făcut foarte mult rău USR-ului”, este mesajul pentru contestatarii săi din propriul partid.
Prezentăm integral interviul cu Elena Lasconi, realizat înainte de apariţia informaţiilor CNSAS referitoare la Crin Antonescu:
Întrebare: Care este principala calitate care vă recomandă pentru funcţia de preşedinte?
Elena Lasconi: Buna credinţă, curajul, empatia, nu sunt intimidabilă, şantajabilă, nu am pe nimeni care să îmi spună ce să fac.
Întrebare: Nu aveţi niciun partid în spate după evenimentele recente?
Elena Lasconi: Dacă partidul înseamnă 16 inşi, atunci nu. Dar eu sunt convinsă că partidul este în spatele meu pentru că văd abuzul care s-a făcut şi călcarea în picioare a statutului şi a legii.
Întrebare: Cu toate astea a existat o majoritate care v-a decapitat, să spunem.
Elena Lasconi: Nu există o majoritate şi există însă o decizie care este irelevantă, luată într-un for organizat informal. S-a făcut mult abuz şi tocmai de aceea eu sunt sigură că Justiţia îmi va da dreptate.
Întrebare: Ce element din trecutul dumneavoastră credeţi că vă poate afecta în campania electorală?
Elena Lasconi: Absolut nimic, pentru că deja s-au încordat să găsească o grămadă de lucruri şi au inventat şi altele pentru anul trecut. Şi vreau doar atât să vă spun, că anul trecut, înainte de alegeri, s-au făcut vreo patru mii, aşa am văzut în raport, patru mii de ştiri false cu mine care au fost distribuite de 160 de milioane de ori.
Întrebare: Şi care era ştirea falsă care s-a distribuit de cele mai multe ori.
Elena Lasconi: Cele mai multe au fost cele că se va învăţa cum să fii homosexual în şcoală şi că voi trimite tinerii din România în război în Ucraina. Două ştiri false. Şi au apărut şi multe mizerii despre care nu aş vrea să vorbesc, dar pe care nu mi le-aş fi imaginat nici în coşmaruri. Dar cred că oamenii sunt inteligenţi şi pot să facă diferenţa între adevăr şi fake news.
Întrebare: Care e măsura din programul dumneavoastră prezidenţial la care ţineţi cel mai mult?
Elena Lasconi: Acum priorităţile sunt altele, securitatea naţională şi degeaba ai orice altceva dacă nu ştii că ajungi în linişte în ziua care urmează, adică s-o priveşti cu deschidere şi nu cu frică.
Întrebare: Securitatea naţională alături de Uniunea Europeană sau alături de Washington?
Elena Lasconi: Alături de Uniunea Europeană. Trebuie să ţinem aproape şi de Polonia şi de ţările baltice şi să luăm un exemplu de la Polonia, care ar trebui să fie un exemplu. Aşa se face. Atunci când eşti înarmat, bine echipat, intimidezi şi e important să nu arăţi că eşti slab.
Întrebare: Şi SUA, ce rol să joace în securitatea României?
Elena Lasconi: De ce spun că ar trebui să ţinem aproape de Uniunea Europeană? Politicile de aici sunt predictibile. E acelaşi mesaj constant de când am avut declaraţiile de la Washington. Avem un parteneriat strategic cu Statele Unite şi Statele Unite au un interes în România, pentru că ne ajută poziţia geografică şi dacă e să mă gândesc la primul exemplu care îmi vine în minte este Deveselu. Pe de altă parte, eu cred că România ar trebui să stea la masa greilor şi atunci când stă şi la masa liderilor Uniunii Europene, să nu stăm pe colţul mesei. Ar trebui să avem mai mult curaj şi să vedem care sunt interesele noastre. Eu până acum n-am văzut asta. Aş vrea să ştiu ambasadorii care sunt plecaţi peste tot în lumea asta cu ce priorităţi se duc pentru România, ce vor să aducă în plus pentru România, ca românii să o ducă mai bine. Câţi investitori străini vin în ţara noastră? Foarte puţini.
Întrebare: Care va fi prima decizie pe care o luaţi ca preşedinte ajunsă la Palatul Cotroceni?
Elena Lasconi: Schimbarea premierului.
Întrebare: Pe domnul Marcel Ciolacu? Anul trecut spuneaţi că îl lăsaţi în funcţie.
Elena Lasconi: Eu văd lucrurile cu luciditate Dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi fost, cum să zic, un cutremur din punct de vedere economic. Şi ce ne mai costa să mai stăm două luni să fie prezidenţialele, moţiune de cenzură, alt guvern.
Întrebare: Aveaţi nevoie şi de voturile PSD în campanie în eventualitatea turului 2.
Elena Lasconi: Nu la asta m-am gândit. M-am gândit pur şi simplu economic. Pentru că nu mai aveam nevoie de încă un cutremur şi de încă o sperietură pentru...
Întrebare: Şi acum avem nevoie de un cutremur?
Elena Lasconi: Facem prezidenţiale şi intrăm în linie dreaptă, în linişte, ca toată lumea să se liniştească, pentru că eu am întâlnit oameni care zic: ”Doamna Lasconi, vreau numai să treacă, să treacă odată alegerile astea prezidenţiale”. Nu mai poate nimeni, toată lumea este într-o spaimă că ce se întâmplă care-i soarta noastră pe viitor.
Întrebare: Şi cum îl schimbaţi pe Ciolacu?
Elena Lasconi: Moţiunea de cenzură.
Întrebare: Şi apoi aveţi nevoie de voturile AUR, SOS, POT, să puneţi un premier.
Elena Lasconi: Deci v-am spus, în cazul ăsta eu nu văd o ieşire a României din impas din punct de vedere economic, decât cu Ilie Bolojan, premier.
Întrebare: Deci vă menţineţi această idee, să-l numiţi pe Ilie Bolojan premier
Elena Lasconi: Categoric.
Întrebare: Cum s-ar rezuma România Elenei Lasconi, dacă în cazul domnului Iohannis a fost România educată?
Elena Lasconi: Cred că România unită, România în care să domine liniştea, predictibilitatea, pentru că nu mai e predictibilitate în niciun fel, în care să existe deschidere din partea preşedintelui, o Românie în care românii să fie ascultaţi, o Românie în care preşedintele şi statul să lucreze pentru români şi nu invers.
Întrebare: Aţi împrumuta ceva de la foştii preşedinţi?
Elena Lasconi: Eu sunt eu. E adevărat că în viaţa asta eşti modelat şi de oamenii pe care îi întâlneşti, de profesorii pe care îi ai, de oamenii pe care îi vezi la televizor, de Nadia, de toţi sportivii, de toţi cântăreţii. Te inspiră câte ceva la fiecare. Pe mine mă inspiră şi din discursul dumneavoastră, calmitatea, îmi place lucrul ăsta. Eu sunt mai efervescentă. Şi mă bucur, adică iau foarte multe din bucuria copiilor. Dacă urmăriţi cu atenţie un copilaş în jurul de trei, patru ani, nu contează, îi vedeţi bucuria.
Întrebare: De la Ion Iliescu ce luaţi?
Elena Lasconi: De la Ion Iliescu nu pot să iau nimic.
Întrebare: De la Emil Constantinescu?
Elena Lasconi: Faptul că a fost un om serios. După aia mi-am dat seama că nu a fost curajos.
Întrebare: L-aţi votat în 1996?
Elena Lasconi: Niciodată n-am votat altfel decât dreapta.
Întrebare: Şi în 2000 cu cine aţi votat?
Elena Lasconi: Cu Iliescu, cu mari dureri....Am fost toată ziua răvăşită.
Întrebare: De la Băsescu ce aţi împrumuta?
Elena Lasconi: Nu cred că aş împrumuta, dar îmi place stilul ăsta dezinvolt şi să poţi să faci din orice defect pe care îl ai, să creşti după ce îţi prezinţi defectul. Vă mai aduceţi aminte oare, când a arătat într-o emisiune televizată că şi-a pus whisky.
Întrebare: Da chiar la Prima TV era, la Cronica Cârcotaşilor.
Elena Lasconi: Cu nu ştiu câte cuburi de gheaţă, că uite numai proştii beau altfel, să plutească, nu ştiu cum. Doamne! E o calitate. Eu nu sunt ca el, dar apreciez asta şi apreciez că s-a bătut mult pentru democraţie.
Întrebare: La Klaus Iohannis ce apreciaţi?
Elena Lasconi: Absolut nimic.
Întrebare: Există vreun contracandidat pe care să-l apreciaţi sau să apreciaţi ceva la un contracandidat?
Elena Lasconi: Nu, eu îi respect pe toţi. Îi respect pe toţi, inclusiv îi respect şi pe cei de anul trecut pentru că au intrat într-o competiţie asumaţi şi fiecare în mintea lui probabil că a avut gândul să facă bine. Nu ştiu, aşa sper. Şi îi respect pe toţi românii, chiar dacă nu îmbrăţişează ideile mele şi chiar dacă nu mă plac.
Întrebare: Aveţi vreo formulă ideală de guvernare?
Elena Lasconi: Ideală? Mi-ar plăcea să fie de dreapta şi mi-ar plăcea să fie şi în Parlament majoritate.
Întrebare: Adică PNL-USR?
Elena Lasconi: Da, mi-ar plăcea să fie o construcţie.
Întrebare: Nu vă ajung voturile dreptei.
Elena Lasconi: Nu acum. Eu vorbesc de peste 3 ani. Deci mă gândesc: înainte să poţi să faci o construcţie care să fie serioasă, trebuie să o începi de pe acum pentru că peste trei ani vom avea alegeri parlamentare.
Întrebare: Deci v-aţi dori, nu o majoritate, dar cel puţin o alianţă de dreapta cu PNL şi în mod ideal Ilie Bolojan în fruntea acestei majorităţi?
Elena Lasconi: Da, pentru că el are experienţă de câteva zeci de ani în administraţie şi e nevoie de oameni competenţi, dar m-aş bucura foarte mult ca domnul Bolojan să mă asigure că ministrul Justiţiei va fi un super profesionist, pentru că eu îmi doresc să se facă dreptate în ţara asta, să nu mai stăm cu anii în tribunale, să scoatem merele stricate din Justiţie, să facem curăţenie.
Întrebare: Dacă pierdeţi totuşi alegerile prezidenţiale, rămâneţi în politică la nivel naţional?
Elena Lasconi: Eu nu pierd, voi fi preşedintele României.
Întrebare: Dacă pierdeţi alegerile riscă USR să aibă soarta PNŢCD?
Elena Lasconi: Nu, cred că USR are soarta de acum dacă o mai ţine pe linia asta. I-aş ruga pe cei 16 să se oprească că deja au făcut foarte mult rău USR-ului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.