Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să consolideze apărarea Ucrainei împotriva invadatorilor ruşi. Acordul, semnat în marja summitului G7 din Italia, se doreşte a fi un pas spre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, potrivit textului acordului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Volodimir Zelenski: Ucraina şi Statele Unite au semnat cel mai puternic acord de la independenţa statului nostru

Acordul de securitate dintre SUA şi Ucraina este un cadru pentru un efort pe termen lung pentru a ajuta la dezvoltarea forţelor armate desuete ale Ucrainei şi pentru a servi drept un pas spre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, potrivit textului.

"Părţile recunosc că acest acord face o punte către o eventuală aderare a Ucrainei la alianţa NATO", se arată în text.

În cadrul acordului, Statele Unite îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, pe fondul noilor presiuni din partea Rusiei pe frontul estic al Ucrainei.

Acordul, semnat în marja summitului G7 din Italia, vizează să angajeze viitoarele administraţii americane să sprijine Ucraina, chiar dacă fostul preşedinte Donald Trump va câştiga alegerile din noiembrie, au declarat oficialii.

"Scopul nostru este de a consolida capacităţile credibile de apărare şi descurajare ale Ucrainei pe termen lung", a declarat preşedintele Joe Biden la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

"Pentru a asigura securitatea Ucrainei, ambele părţi recunosc că Ucraina are nevoie de o forţă militară semnificativă, de capacităţi robuste şi de investiţii susţinute în baza sa industrială de apărare, care să fie în concordanţă cu standardele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)"  - se arată în textul acordului.

"Statele Unite intenţionează să ofere material pe termen lung, instruire şi consiliere, susţinere, informaţii, securitate, industrie de apărare, sprijin instituţional şi de altă natură pentru a dezvolta forţele de securitate şi apărare ucrainene care să fie capabile să apere o Ucraină suverană, independentă şi democratică şi să descurajeze viitoarele agresiuni", stipulează textul.

Zelenski şi-ar dori ca Ucraina să devină membră NATO, dar aliaţii s-au oprit anul trecut de a face acest pas. Alianţa occidentală consideră că orice atac lansat asupra unuia dintre cei 32 de membri ai săi este un atac asupra tuturor, conform clauzei Articolului 5.

În cazul unui atac armat sau al unei ameninţări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, înalţii oficiali americani şi ucraineni se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns şi pentru a stabili ce nevoi suplimentare de apărare sunt necesare pentru Ucraina, menţionează acordul semnat joi de Zelenski şi Biden.

Preşedintele ucrainean a calificat acordul drept istoric. "Acesta este un acord privind securitatea şi, prin urmare, privind protecţia vieţii umane", a declarat el.

Acordul prezintă planurile de dezvoltare a unei industrii militare proprii a Ucrainei şi de extindere a armatei sale. Ucraina are nevoie de o forţă militară "semnificativă" şi de investiţii susţinute în baza sa industrială de apărare, în concordanţă cu standardele NATO, se arată în text.

Acordul va permite celor două ţări să facă schimb de informaţii, să organizeze programe de instruire şi educaţie militară şi exerciţii militare şi combinate.

ACORD DE SECURITATE ŞI CU JAPONIA

Până acum, Ucraina semnase acorduri bilaterale de securitate cu 15 state - Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Canada, Italia, Ţările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Norvegia şi Islanda. 

De asemenea, Ucraina a semnat joi un acord bilateral de securitate cu Japonia, care îi oferă 4,5 miliarde de dolari în acest an şi sprijin pentru următorul deceniu. Zelenskiya salutat "documentul unic cu una dintre cele mai avansate ţări din punct de vedere economic şi tehnologic din lume" şi a mulţumit Tokyo pentru "sprijinul său de neclintit".

Grupul celor mai bogate democraţii a convenit, de asemenea, asupra unui împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, susţinut de profiturile obţinute din activele ruseşti îngheţate. Joe Biden a spus că mesajul G7 către Vladimir Putin este: "Nu vă aşteptaţi să ieşim. Nu ne puteţi diviza".

În condiţiile în care Trump îl devansează pe Biden în multe sondaje electorale, viitorul acordului rămâne neclar. Trump şi-a exprimat scepticismul faţă de continuarea luptei din Ucraina, afirmând la un moment dat că va pune capăt conflictului în prima sa zi de mandat. De asemenea, Trump a făcut presiuni pentru ca Europa să îşi asume o mai mare parte din sarcina de a sprijini Kievul.

BIDEN NU VA PERMITE UCRAINEI SĂ LOVEASCĂ MAI ADÂNC PE TERITORIUL RUSIEI

Recent, Biden şi-a schimbat politica şi a permis Ucrainei să folosească arme americane pentru atacuri în interiorul Rusiei, permiţând Kievului să lanseze rachete americane cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor ruseşti din apropierea oraşului ucrainean Harkov, aflat sub asediu.

În cadrul conferinţei de presă, Biden a precizat că nu va permite Ucrainei să îşi extindă utilizarea rachetelor americane în interiorul Rusiei.

"Este foarte logic ca Ucraina să fie capabilă să elimine sau să combată ceea ce se întâmplă dincolo de acea graniţă. În ceea ce priveşte armele cu rază lungă de acţiune... nu ne-am schimbat poziţia în această privinţă", a declarat Biden.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.