Preşedintele Rusiei Vladimir Putin recunoaşte indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, anterior, el informându-i telefonic în legătură cu această intenţie pe preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz, cărora le-a transmis că va semna ”în curând” decretul de recunoaştere a celor două republici. După şedinţa Consiliului de Securitate al Federaţiei ruse, Putin a ţinut un discurs despre lunga istorie a Rusiei şi a fostei Republici Sovietice Socialiste Ucrainene sub conducerea comunistă în secolul al XX-lea, informează CNN. Putin a afirmat că Rusia a fost „jefuită” când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991. La final, în direct, Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaştere a independenţei celor două republici separatiste, în prezenţa liderilor acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - „Consider că este necesar să luăm o decizie de mult aşteptată: să recunoaştem imediat independenţa şi suveranitatea Republicii Populare Doneţk şi a Republicii Populare Lugansk”, a spus Putin.

„Solicit Adunării Federale a Federaţiei Ruse să susţină această decizie, iar apoi să ratifice tratatele de prietenie şi asistenţă reciprocă cu ambele republici. Aceste două documente vor fi pregătite şi semnate în viitorul foarte apropiat. Şi cerem celor care au confiscat şi deţin puterea în Kiev o încetare imediată a ostilităţilor. În caz contrar, toată responsabilitatea pentru eventuala continuare a vărsării de sânge va reveni în întregime conştiinţei regimului care guvernează pe teritoriul Ucrainei", a continuat el.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Anunţând deciziile luate astăzi, am încredere în sprijinul cetăţenilor Rusiei şi al tuturor forţelor patriotice ale ţării. Vă mulţumesc pentru atenţie", a adăugat liderul rus.

UPDATE - „Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolşevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluţia din 1917”, a spus Putin.

„Apoi, în ajunul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS şi a transferat statului ucrainean nişte pământuri care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei”, a mai spus Putin.
"Iar în 1954, din anumite motive, Hruşciov a luat Crimeea de la Rusia şi a dat-o Ucrainei. De fapt, aşa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice", a completat liderul statului rus.
În continuarea caracterizării istorice a Rusiei, Putin îl critică pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l „autorul şi arhitectul” Ucrainei. El spune că a „dezavantajat” Rusia.
Preşedintele rus a subliniat şi greşelile autorităţilor ucrainene din prezent, criticându-le modul de gestionare a crizelor. Astfel, el a numit evenimentele din 2014, când protestatarii l-au îndepărtat pe preşedintele pro-rus, drept o „lovitură de stat”.
Putin a mai precizat, fără să furnizeze dovezi, că Ucraina era controlată din „exterior”.
Având în vedere avertismentele din ultimele săptămâni ale SUA şi NATO, potrivit cărora Rusia intenţionează să invadeze Ucraina, Putin a afirmat că cele două superputeri mondiale au transformat Ucraina într-un „teatru de război”. El a mai precizat că Ucraina este o „marionetă” a Statelor Unite.

ŞTIREA INIŢIALĂ - "Vladimir Putin i-a informat în legătură cu rezultatele şedinţei extinse e Cosiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, care a analizat situaţia curentă a regiunii Donbas în contextul deciziei Dumei de Stat privind recunoaşterea Republicilor Populare Doneţk şi Luhansk”, a transmis Kremlinul.

Astăzi, conducerile DPR and LPR au făcut apeluri de recunoaştere a suveranităţii, ca urmare a agresiunii militare a autoităţilor ucrainene, bombardarea masivă a teritoriului regiunii Donbas, care are ca rezultat suferinţa populaţiei civile”, a mai transmis Kremlinul.

Potrivit aceleiaşi surse, liderii german şi francez ”şi-au exprimat dezamăgirea în  legătură cu aceasă evoluţie” şi şi-au exprimat ”disponibilitatea de a continua contactele”.

Ucraina neagă că ar avea vreun plan de a lansa o ofensivă militară împotriva regiunilor separatiste şi spune că Rusia organizează acte de agresiune pentru a justifica o incursiune.
Potrivit sursei citate, semnarea decretului reprezintă o tactică a lui Vladimir Putin, care ameninţă că va implica Rusia şi Ucraina într-un conflict militar, escaladând brusc conflictul Moscovei cu Occidentul.
Republicile separatiste revendică regiunile de est ale Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, drept teritoriul lor, controlând în acelaşi timp doar aproximativ o treime din ele. Nu a fost imediat clar dacă Putin va recunoaşte enclavele în graniţele lor de facto sau va încerca să le extindă prin forţă. 
Televiziunea de stat rusă a difuzat, luni, un videoclip cu liderii susţinuţi pro-ruşi ai republicilor separatiste din estul Ucrainei care solicitau direct preşedintelui rus Putin să le recunoască independenţa. 

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat săptămâna trecută un apel adresat preşedintelui rus Vladimir Putin în favoarea acestei recunoaşteri.

O recunoaştere de către Rusia a teritoriilor separatiste proruse din Donbas, în estul Ucrainei, ar constitui o ”încălcare grosolană a dreptului internaţional”, a declarat atunci secretarul de Stat american Antony Blinken.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.