Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, a cerut marţi deschiderea unei anchete de punere sub acuzare (impeachment) a preşedintelui democrat Joe Biden, o mişcare dorită de aripa ultraconservatoare a partidului său, care ar dori destituirea şefului Casei Albe, relatează Reuters.
"Astăzi, cer comisiilor noastre din Cameră să deschidă o anchetă oficială de impeachment în cazul preşedintelui Joe Biden", a declarat Kevin McCarthy la Capitoliu.
"Acest următor pas logic va da comisiilor noastre puterea deplină de a aduna toate faptele şi răspunsurile pentru publicul american", a adăugat el.
Mişcarea este de natură să divizeze şi mai mult Congresul american, care în prezent se luptă să voteze legislaţia necesară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a guvernului.
McCarthy a precizat că va exista un vot pentru o anchetă de destituire, dar deocamdată nu pare să aibă voturile necesare pentru a deschide o astfel de anchetă, notează ABC News.
CONTEXTUL ÎN CARE INTERVINE DEMERSUL REPUBLICANILOR
McCarthy a semnalat de săptămâni întregi că va iniţia o anchetă de punere sub acuzare a lui Biden, dar deocamdată nu toţi republicanii sunt convinşi să voteze în favoarea unui astfel de demers. Însă anunţul lui McCarthy vine în timp ce acesta încearcă să evite o posibilă revoltă din partea conservatorilor de linie dură şi să preîntâmpine un eşec în cazul votului pentru evitarea intrării în incapacitate de plată a guvernului..
Camera Reprezentanţilor s-a întors marţi din vacanţă şi are ca termen limită 30 septembrie pentru a adopta o măsură care să aprobe depăşirea limitei de cheltuieli, pentru a menţine guvernul funcţional.
În argumentarea demersului de a cere iniţierea procedurii de impeachment, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a afirmat marţi că Joe Biden a minţit poporul american în legătură cu ceea ce ştia despre afacerile din străinătate ale familiei sale, referire la fiul său, Hunter Biden.
Ancheta de punere sub acuzare va fi condusă de reprezentantul republican James Comer, din Kentucky, care prezidează Comisia de supraveghere a Camerei, în coordonare cu preşedintele Comisiei juridice, Jim Jordan, din Ohio, şi cu reprezentantul Jason Smith, din Montana, care prezidează Comisia pentru căi şi mijloace.
SCEPTICISM ŞI DIVIZIUNI ÎNTRE REPUBLICANI
Înşişi republicanii din Senat - camera care are cuvântul final de spus într-o procedură de impeachment - sunt însă sceptici în legătură cu faptul că vor fi prezentate suficiente dovezi în Camera Reprezentanţilor pentru a justifica o anchetă de destituire, menţionează CNBC News.
Comisia de supraveghere a Camerei a lansat în ianuarie o investigaţie privind acuzaţiile potrivit cărora Biden a profitat de pe urma afacerilor fiului său Hunter în timp ce acesta era vicepreşedinte. Reprezentantul Jamie Raskin, democratul cu rangul cel mai înalt în Comisia de supraveghere, a calificat luni ancheta republicană drept "un eşec total şi complet".
"Dovezile voluminoase pe care le-au adunat, inclusiv mii de pagini de înregistrări bancare şi rapoarte de activităţi suspecte şi ore de declaraţii ale martorilor demonstrează în mod copleşitor că preşedintele Biden nu a comis nicio infracţiune şi demontează şi mai mult teoriile conspiraţiei republicanilor", a declarat Raskin.
Dar membrii caucusului Freedom, grup republican ultraconservator din Cameră - acelaşi grup care a împiedicat ascensiunea lui McCarthy la preşedinţia Camerei şi s-a opus acordului său cu preşedintele Biden privind limita de îndatorare a guvernului - au declarat că nu vor susţine o rezoluţie de continuare a înţelegerii pentru datoria guvernului decât dacă aceasta include anumite formulări privind securitatea frontierelor şi "militarizarea Departamentului de Justiţie". Grupul se opune, de asemenea, unui ajutor suplimentar pentru Ucraina, ceea ce ar putea pune Camera în conflict cu liderul republican al Senatului, Mitch McConnell. Pe fondul acestor tensiuni, reprezentantul de Florida Matt Gaetz a ameninţat public că va depune o moţiune de demitere împotriva lui McCarthy. Moţiunea ar forţa un vot pentru a stabili dacă McCarthy ar trebui să continue sau nu în funcţia de speaker al Camerei Reprezentanţilor.
McCarthy nu pare însă speriat declarând reporterilor, luni seara: "Ar trebui să meargă mai departe şi n-ar decât să o facă. Avem mult de lucru, avem multe de făcut în septembrie. Ne vom face treaba aşa cum am făcut-o şi până acum", a adăugat McCarthy.
TRUMP A TRECUT PRIN DOUĂ PROCEDURI DE IMPEACHMENT
Mulţi din partidul lui McCarthy au fost furioşi când Camera, controlată atunci de democraţi, l-a pus de două ori sub acuzare pe preşedintele republican Donald Trump - în 2019 şi 2021 - deşi a fost achitat în ambele ocazii în Senat.
Trump este singurul preşedinte american care a fost pus sub acuzare de două ori. El a fost achitat în ambele cazuri în urma proceselor din Senat, datorită voturilor colegilor săi republicani care au împiedicat camera să obţină majoritatea de două treimi necesară pentru condamnare.
În prima procedură de impeachment, în 2019, Camera l-a acuzat pe Trump de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului după ce a cerut Ucrainei să îi ancheteze pe Biden şi pe fiul său în urma unor acuzaţii de corupţie nefondate. În cea de-a doua procedură de destituire, Camera l-a pus sub acuzaţie pentru instigare la insurecţie, în 2021, în urma atacului asupra Capitoliului SUA de către susţinătorii săi.
Prima punere sub acuzare a urmărit înlăturarea sa din funcţie. Cea de-a doua, cu un proces desfăşurat după ce a părăsit funcţia, a urmărit să îl descalifice pe Trump pentru a nu mai deţine vreodată preşedinţia.
Trump, aşa cum a procedat în cazul multor investigaţii privind acţiunile sale, a spus că este o vânătoare de vrăjitoare motivată politic.
CE PRESUPUNE PROCEDURA DE IMPEACHMENT
Constituţia SUA împuterniceşte Congresul să pună sub acuzare oficiali federali, inclusiv preşedintele, pentru trădare, mită şi "alte infracţiuni şi delicte grave".
Un preşedinte poate fi destituit din funcţie dacă Camera aprobă articolele de punere sub acuzare cu o majoritate simplă, iar Senatul votează cu o majoritate de două treimi pentru a-l condamna, după organizarea unui proces.
În actuala componenţă a Congresului, orice efort de punere sub acuzare a lui Biden ar fi puţin probabil să aibă succes. Chiar dacă în Camera Reprezentanţilor controlul este deţinut de republicani, un vot pentru punerea sub acuzare a lui Biden rămâne o perspectivă incertă, având în vedere marja îngustă, de 222 la 212 voturi a partidului. În orice caz, un demers de destituire ar eşua aproape sigur în Senatul controlat de democraţi.
Trump i-a presat însă pe republicani să încerce să-l înlăture pe Biden din funcţie. Ca să-i forţeze mâna lui McCarthy, mai mulţi republicani din dreapta dură au declarat că nu vor vota pentru legea de evitare a incapacităţii de plată a guvernului, dacă speakerul nu dă undă verde unei anchete de destituire.
CE SPUNE BIDEN
Joe Biden, care l-a învins pe Trump în alegerile din 2020, încearcă să fie reales anul viitor. Republicanii, care acum controlează la limită Camera Reprezentanţilor, l-au acuzat pe Biden că a profitat, în timp ce a fost vicepreşedinte, între 2009 şi 2017, de pe urma afacerilor din străinătate ale fiului său, Hunter Biden, deşi nu au prezentat dovezi în acest sens.
Un fost asociat de afaceri al mai tânărului Biden a declarat în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanţilor că Hunter Biden a vândut "iluzia" accesului la putere în timp ce tatăl său era vicepreşedinte, potrivit unei transcrieri publicate luna trecută.
Casa Albă a declarat că nu există nicio bază pentru o anchetă, iar Biden i-a ironizat republicanii cu privire la o posibilă punere sub acuzare. În iulie, Biden a luat în derâdere parlamentarii republicani care îl ameninţau cu punerea sub acuzare. "Republicanii ar putea fi nevoiţi să găsească altceva pentru care să mă critice acum, că inflaţia scade. Poate că vor decide să mă pună sub acuzare pentru că scade. Nu ştiu ce să zic. Mi-ar plăcea asta", a declarat Biden la acea vreme.
În ceea ce-i priveşte, democraţii au încercat să prezinte discuţiile republicanilor privind destituirea ca pe un efort de a distrage atenţia publicului de la problemele juridice ale lui Trump, care se confruntă cu patru acuzaţii penale separate în timp ce candidează pentru nominalizarea partidului său pentru a se confrunta cu Biden în alegerile americane din 2024.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.