Încă două cadavre au fost găsite în interiorul epavei iahtului Bayesian, a confirmat pentru BBC agenţia de protecţie civilă din Sicilia. Acestea sunt încă în interiorul ambarcaţiunii. Anterior, alte două cadavre au fost localizate în interiorul ambarcaţiunii scufundate, iar acestea au fost acum aduse la mal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Identitatea celor patru persoane găsite miercuri după-amiază nu a fost încă confirmată, potrivit BBC.

Le Figaro scrie însă, fără a cita sursa, că identitatea a două dintre cadavre a fost stabilită: este vorba de magnatul britanic Mike Lynch, a cărui soţie era proprietara iahtului, şi de fiica sa de 18 ani, Hannah.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Aceasta înseamnă că în prezent, doar doi pasageri, aflaţi la bordul iahtului atunci când acesta s-a scufundat luni, rămân dispăruţi.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Scafandrii care cercetează epava iahtului familiei magnatului britanic al tehnologiei Mike Lynch, scufundat în largul Siciliei acum două zile, au găsit două cadavre în interiorul acestuia, a declarat miercuri o sursă apropiată operaţiunilor de salvare, citată de Reuters.

Unul dintre cadavre aparţinea unui bărbat cu o constituţie robustă, a declarat sursa.

Echipele de salvare caută şase persoane dispărute, printre care Mike Lynch, fiica sa în vârstă de 18 ani şi Jonathan Bloomer, preşedinte neexecutiv al Morgan Stanley International.

Bayesian, un super-iaht de 56 de metri lungime, sub pavilion britanic, transporta 22 de persoane şi era ancorat în portul Porticello, lângă Palermo, când s-a răsturnat luni în timpul unei furtuni puternice. Cincisprezece persoane au supravieţuit, în timp ce trupul bucătarului de la bord, cetăţeanul canadiano-antiguan Recaldo Thomas, a fost găsit lângă epavă la câteva ore după dezastru.

Inspectarea epavei, răsturnată pe o parte la o adâncime de aproximativ 50 de metri, a fost o operaţiune „lungă şi complexă”, a declarat departamentul italian de pompieri, având spaţii interioare obstrucţionate de mobilier şi resturi, iar scafandrii au avut la dispoziţie doar 8-10 minute sub apă înainte de a trebui să iasă la suprafaţă.

Separat, paza de coastă a desfăşurat un vehicul operat de la distanţă pentru a scana fundul mării şi pentru a face fotografii şi înregistrări video subacvatice care, potrivit acesteia, ar putea furniza „elemente utile şi oportune” pentru procurorii care investighează dezastrul.

Paza de coastă a interogat supravieţuitorii, inclusiv pe căpitanul navei Bayesian, şi pasagerii de pe iahtul care era ancorat lângă aceasta şi care au asistat la scufundarea navei, au declarat surse judiciare.

Nimeni nu este anchetat în acest moment, au adăugat sursele.

CINE SUNT PASAGERII DISPĂRUŢI

Mike Lynch, în vârstă de 59 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din domeniul tehnologiei din Regatul Unit şi a fost numit un Bill Gates al Marii Britanii.

El a construit cea mai mare firmă de software din Regatul Unit, Autonomy, care a fost vândută către HP pentru 11 miliarde de dolari în 2011, după care afacerea a eşuat spectaculos, gigantul tehnologic american acuzându-l de fraudă, ceea ce a dus la un proces îndelungat. Lynch a fost achitat de toate acuzaţiile de către un juriu din San Francisco în luna iunie.

Ceilalţi pasageri dispăruţi erau soţia lui Jonathan Bloomer, Judy, avocatul Clifford Chance, Chris Morvillo, şi soţia acestuia, Neda Morvillo. Morvillo l-a reprezentat pe Lynch în procesul din San Francisco, în timp ce Bloomer a fost un martor în favoarea acestuia.

O SCUFUNDARE INEXPLICABILĂ

Experţii nu au reuşit să explice cum o navă de lux de mari dimensiuni, presupusă a avea dotări şi elemente de siguranţă de primă clasă, s-a putut scufunda în câteva minute, aşa cum au relatat martorii. Iahtul ancorat lângă ea nu a fost afectat de furtună.

Bayesian, care era deţinut de soţia lui Lynch, a fost construit de constructorul italian Perini în 2008 şi a fost recondiţionat ultima dată în 2020. Iahtul avea cel mai înalt catarg din aluminiu din lume, măsurând 72 de metri, potrivit constructorilor săi.

Căpitanul James Cutfield, un neozeelandez în vârstă de 51 de ani care a supravieţuit naufragiului, era un „marinar foarte bun” şi „foarte respectat” în Marea Mediterană, a declarat fratele său, Mark, pentru The New Zealand Herald.

Matthew Schanck, preşedintele Consiliului de căutare şi salvare maritimă, o organizaţie non-profit cu sediul în Marea Britanie care instruieşte salvatorii marini, a declarat că Bayesian a fost victima unui incident meteorologic cu „impact ridicat”. „Dacă a fost un tromb de apă, ceea ce pare a fi, este ceea ce aş clasifica drept un eveniment de tip 'lebădă neagră'”, a declarat el pentru Reuters, referindu-se la un fenomen rar şi imprevizibil. (Teoria lebedei negre sau teoria evenimentelor de tip lebădă neagră este o metaforă care descrie un eveniment ce vine ca o surpriză, are un efect major şi este adesea greu de înţeles. Termenul se bazează pe o expresie latină care presupunea că lebedele negre nu există - n.r.).

Schanck s-a declarat însă încrezător că autorităţile vor „ajunge la capătul problemei” care a provocat naufragiul, datorită relatărilor supravieţuitorilor, martorilor şi examinării navei scufundate, care nu prezintă aparent niciun semn de avarie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.