NATO condamnă atacurile cibernetice la adresa securităţii Alianţei, precizând într-un comunicat că incidentele de tip ransomware s-au înmulţit, acestea vizând infrastructura sa şi instituţiile democratice. Alianţa recunoaşte declaraţiile Aliaţilor, precum Canada, Marea Britanie şi Statele Unite, care atribuie Republicii Populare Chineze responsabilitatea pentru compromiterea Microsoft Exchange Server. ”România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spaţiul cibernetic şi comportamentul iresponsabil în spaţiul cibernetic”, a transmis MInisterul Afacerilor Externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: ”Ministerul Afacerilor Externe se alătură demersurilor internaţionale de condamnare a operaţiunilor cibernetice maligne asupra Microsoft Exchange Server şi a campaniei cibernetice a Grupării APT40”, a transmis, luni, MAE, într-un comunicat de presă. 

În contextul declaraţiilor publicate de către UE si NATO privind o serie de acţiuni cibernetice maligne, Ministerul Afacerilor Externe reiterează mesajele emise de către aceste Organizaţii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi ceilalţi parteneri în contextul îngrijorărilor exprimate public cu privire la derularea operaţiunilor cibernetice maligne asupra Microsoft Exchange Server, precum şi cu privire la campania cibernetică a grupării APT40, acţiuni evaluate ca fiind asociate cu R. P. China şi care au vizat instituţii guvernamentale şi industrii cheie la nivel european şi internaţional.

Aceste activităţi cibernetice maligne au fost derulate cu ignorarea cadrului normativ internaţional privind comportamentul responsabil statal în spaţiul cibernetic aşa cum este definit în rapoartele consecutive ale Grupului ONU de Experţi Guvernamentali/UNGGE, reafirmate de către Grupul de Lucru ONU cu Participare Deschisă/OEWG şi aprobate de către Adunarea Generală a ONU.

România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spaţiul cibernetic şi comportamentul iresponsabil în spaţiul cibernetic. De asemenea, îşi reafirmă angajamentul ferm şi implicarea în sprijinul  consolidării eforturilor la nivel european şi internaţional pentru a preveni, descuraja şi răspunde la astfel de acţiuni destabilizatoare, cu respectarea cadrului internaţional de comportament responsabil statal adoptat la nivelul ONU, bazat pe dreptul internaţional.

Promovarea şi protejarea unui spaţiu cibernetic global, deschis, liber, stabil şi sigur, precum şi protecţia proprietăţii intelectuale reprezintă un obiectiv principal în susţinerea dezvoltării economice, a societăţii şi a securităţii la nivel internaţional, cu respectarea valorilor democratice şi a ordinii bazate pe reguli”, mai arată MAE. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: "Observăm cu îngrijorare din ce în ce mai mare că ameninţările cibernetice la adresa Alianţei sunt complexe, distructive, coercitive şi sunt din ce în ce mai frecvente. Acest lucru este demonstrat prin recentele incidente de tip ransomware şi prin alte atacuri cibernetice care vizează infrastructura noastră şi instituţiile democratice, precum şi precum şi exploatarea punctelor slabe ale lanţurilor de aprovizionare hardware şi software", se arată în comunicatul Consiliul Atlanticului de Nord. 

Potrivit acestuia, NATO comdamnă "astfel de activităţi cibernetice rău intenţionate, destinate să destabilizeze şi să dăuneze securităţii euro-atlantice şi să afecteze viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri".

"Folosim NATO drept platformă pentru consultări politice (...). Reafirmând mandatul defensiv al NATO, Alianţa este hotărâtă să folosească întreaga gamă de capacităţi, după caz, pentru a descuraja, apăra şi contracara în mod activ spectrul complet de ameninţări cibernetice, în conformitate cu dreptul internaţional. NATO va continua să se adapteze ameninţărilor cibernetice în creştere (...). Rămânem angajaţi să susţinem apărări cibernetice naţionale puternice, inclusiv prin implementarea integrală a angajamentului NATO de apărare cibernetică. Rămânem dedicaţi în a asigura o protecţie cibernetică la nivel naţional, inclusiv prin intermediul implementării programului NATO Cyber Defence Pledge", potrivit declaraţiei.

Alianţa este solidară cu cei afectaţi de recentele atacuri cibernetice, "inclusiv faţă de compromiterea Microsoft Exchange Server". 

Canada, Marea Britanie şi SUA acuză China pentru acest incident. 

"Astfel de activităţi cibernetice dăunătoare subminează siguranţa, încrederea şi stabilitatea în spaţiul cibernetic. Recunoaştem declaraţiile Aliaţilor, precum Canada, Marea Britanie şi Statele Unite, care atribuie responsabilitatea pentru compromiterea Microsoft Exchange Server Republicii Populare Chineze. Facem apel la toate statele, inclusiv China, să îşi respecte angajamentele şi obligaţiile internaţionale şi să acţioneze responsabil în sistemul internaţional, inclusiv în spaţiul cibernetic. Reiterăm, de asemenea, dorinţa de a menţine un dialog constructiv cu China, bazat pe interesele noastre, pe domenii relevante pentru Alianţă, cum ar fi ameninţările cibernetice şi pe provocări comune".

"Promovăm o securitate cibernetică liberă, paşnică şi deschisă şi suntem dedicaţi eforturilor de a creşte stabilitatea şi de a reduce riscurile conflictelor prin promovarea respectului faţă de legile internaţionale şi de normele responsabile de comportament ale statelor în ceea ce priveşte spaţiul virtual, lucruri recunoscute de toate statele membre ale Naţiunilor Unite. Lucrăm împreună ca o Alianţă şi ca parteneri în faţa acestor provocări". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.