Kurzii din Irak au început să voteze luni dimineaţa pentru independenţa lor, într-un referendum istoric, care ar urma să deschidă calea unui stat pentru care ei luptă de aproape un secol, potrivit corespondenţilor AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Scrutinul, iniţiat de preşedintele kurd Massoud Barzani, are loc nu doar în regiunea autonomă Kurdistan, în nordul Irakului - alcătuită din provinciile Erbil, Suleimaniyeh şi Dohul -, ci şi în zone pe care şi le dispută kurzii şi Guvernul central irakian.

Această consultare constituie însă un pariu riscant, deoarece premierul irakian a subliniat în mod clar că va ”lua măsurile necesare” în vederea păstrării unităţii ţării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ţări vecine precum Turcia şi Iranul, îngrijorate că ar putea să-şi vadă minorităţile kurde urmând acest exemplu, au ameninţat şi ele cu represalii.

Secţiile de votare au fost deschise de la ora locală 8.00 (şi ora României) şi până la ora locală 18.00 (şi a României), pentru a le permite celor aproximativ 5.375.000 de kurzi înscrişi să se pronunţe.

În total, 12.072 de secţii de votare au fost instalate atât în Kurdistan, cât şi în regiunile disputate.

Astfel, în bogata provincie petrolieră Kirkuk şi în Ninive, în nordul ţării, la fel ca şi la Diyala şi Saladin, la nord de Bagdad, peste două milioane de alegători sunt chemaţi la 4.869 de secţii de votare, potrivit Comisiei electorale.

Rezultatele iniţiale urmează să fie anunţate la 24 de ore după scrutin, însă nu există vreun dubiu că majoritatea kurzilor se pronunţă în favoarea independenţei.

Kurzii, împărţiţi în Irak, Siria, Iran şi Turcia, nu au acceptat niciodată Tratatul de la Lausanne din 1923, care i-a privat de un stat independent, pe ruinele Imperiului Otoman.

PREGĂTIT SĂ NEGOCIEZE

Într-o conferinţă de presă, în capitala Erbil, Massoud Barzani s-a arătat duminică inflexibil.

”Parteneriatul a eşuat cu Bagdadul şi nu-l vom relua. Am ajuns la convingerea că independenţa va permite să nu se repete greşelile trecutului”, a subliniat el, pe un ton calm şi ferm.

”Ne aşteptăm la reacţii de o parte şi de alta, însă am ajuns la convingerea că, indiferent de risc şi preţ, este mai bine decât să aşteptăm un destin sumbru”, a subliniat Barzani.

El a insistat însă că o victorie a taberei ”da” va fi doar începutul ”unui lung proces” către independenţă şi că este pregătit să negocieze cu Bagdadul frontierele statului său.

Intervenind în acelaşi moment, la Bagdad, într-un discurs solemn, premierul Haider al-Abadi a refuzat divorţul.

”Luarea unei decizii unilaterale care afectează unitatea Irakului şi securitatea sa, dar şi securitatea regiunii, printr-un referendum de separare este împotriva Constituţiei şi păcii civile”, a subliniat al-Abadi.

PETROL ÎN JOC

Duminică, între ţările vecine, Iranul a luat o primă măsură de retorsiune, interzicând până la noi ordine orice zboruri către Kurdistanul irakian, la cererea Guvernului de la Bagdad.

Turcia a avertizat deja că represaliile sale vor avea o parte ”de securitate” şi o parte ”economică”, în timp ce armata turcă şi-a intensificat manevrele la frontieră.

Guvernul irakian a cerut duminică tuturor ţărilor să trateze doar cu el în tranzacţiile petroliere.

Kurdistanul produce în medie 600.000 de barili pe zi, dintre care 550.000 de barili pe zi sunt exportaţi via Ceyhan în Turcia.

Aceste ameninţări, care ar putea să asfixieze economic Kurdustanul, îngrijorează alegătorii. La Erbil, steagurile kurde flutură peste tot pe străzi, pe maşini, la case.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.