Francezul Benjamin Brière şi francezo-irlandezul Bernard Phelan, încarceraţăi la Închisoarea Mashhad, în nord-estul Iranului, au fost eliberaţ din motive umanitare, anunţă Ministerul francez de Externe, iar preşedintele francez Emmanuel macron şi-a exprimat ”uşurarea”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Benjamin Brière, în vârstă de 37 de ani, a fost arestat în mai 2020 şi a fost acuzat de ”spionaj”.

Bernard Phelan, în vârstă de 64 de ani, a fost arestat la 3 octombrie 2022 şi acuzat de aducere atingere securităţii naţionale iraniene,

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cei doi bărbaţi, care şi-au susţinut întotdeauna nevinovăţia, au fost eliberaţi din motive umanitare, după ce starea sănătăţii li s-a degradat în ultimele luni.

Franţa va continua ”să acţioneze în vederea întoarcerii în ţară a compatrioţilor noştri încarceraţi în continuare în Iran”, dă asigurări vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, după anunţarea eliberării ostaticilor.

”În sfârşit liberi. Benjamin Brière şi Bernard Phelan se vor întâlni cu rudele lor, Este o uşurare. Salut eliberarea lor. Le mulţumesc tuturor celor care au acţionat în vederea acestei reuşite”, scrie el într-un mesaj postat pe Twitter.

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a reiterat, într-o convorbire la telefon cu omologul său iranian Hossein Amir Abdollahian, anunţă ministrul într-un comunicat, ”hotărârea Franţei ca şi ceilalţi cetăţeni francezi deţinuţi în continuare în Iran să se întoarcă acasă în deplină libertate şi rapid şi să beneficieze de dreptul la protecţie consulară”.

Potrivit site-ului Flightradar24, un avion de tip Falcon 900 aparţinând companiei Airlec, specializată în transporturi aeromedicale, a decolat de la Mashhad la ora locală 14.50 (14.20, ora României) către Aroportul Paris-Le Bourget, unde urmează să aterizeze vineri seara.

Alţi patru cetăţeni francezi sunt deţinuţi, în continuare în Iran, inclusiv Cécile Kohler şi Jacques Paris, arestaţi la 7 mai 2022, ”în timpul unui sejur tursitic”, potrivit rudelor lor, dar şi un consultant, Louis Arnaud, în vârstă de 35 de ani, arestat la 28 septembrie, la Teheran, în timp ce vizita Iranul.

Identitatea altui francez încarcerat în Iran nu a fost dezvăluită niciodată în mod public.

Cercetătoarea francezo-raniană Fariba Adelkhah, arestată în iunie 2019 şi condamnată la cinci ani de închisoare după ce a fost găsită vinovată de aducere atingere securităţii naţionale iraniene, a fost eliberată la 10 februarie, însă nu poate, pentru moment, să părăsească teritoriul iranian.

Parisul denunţă de mai multe luni neîncetat detenţii pe care le consideră arbitrare şi foloseşte expresia ”ostatici de stat”.

La fel ca Franţa, alte ţări europene şi apărători ai drepturilor omului acuză Teheranul de arestarea a zeci de străini sub false pretexte, într-o strategie de luare de ostatici cu scopul de a smulge concesii de la Occident.

Însă, în faţa unui regim care-şi multiplică încarcerările şi condamnările la moarte, marja eliberării occidentailor este puternic redusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.