Orice concesiune în privinţa Ucrainei în favoarea lui Vladimir Putin este ”inacceptabilă” pentru Kiev şi ”sinucigaşă” pentru Europa, a avertizat joi Volodimir Zelenski, la puţin timp după ce Moscova a somat Occidentul să negocieze sub ameninţarea ”distrugerii populaţiei ucrainene”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El le-a cerut totodată americanilor şi europenilor să fie ”puternici” şi să-şi ”valorizeze” relaţia, ciar dacă alegerea lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite face să planeze incertitudinea atât asupra relaţiilor între aceşti aliaţi, cât şi asupra susţinerii Ucrainei.

”Unii dintre voi, cei prezenţi aici, au recomandat aprig Ucrainei să-i facă «concesii» lui Putin. Este inacceptabil pentru Ucraina şi sinucigaş pentru întreaga Europă”, a tunat preşedintele ucrainean într-un discurs susţinut în faţa liderilor europeni reuniţi la Budapesta, după care AFP scrie că a obţinut o copie.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

La peste doi ani şi jumătate de la începutul invaziei Ucrainei, Rusia se află într-o pzoţie de forţă pe frontul de est, unde armata rusă înaintează tot mai repede împotriva unor trupe ucrainene mai puţin numeroase şi mai prost echipate.

Alegerea lui Donald Trump la preşeidnţia americană îi face pe europeni şi pe Ucraina să se teamă de o dezangajare americană în lunile viitoare.

”Am vorbit cu preşedintele Trump (...). A fost convorbire bună, productivă, dar bineînţeles nu putem spune ce acţiuni specifice va întreprinde”, a relevat liderul ucrainean.

Zelenski a amintit că forţele Kremlinului au primit, potrivit Kievului şi Occidentului, întăriri de cel puţin 10.000 de militari nord-coreeni.

Coreea de Nord ”poartă de-acum războiul în Europa”. ”Militarii nordc-ooreeni încearcă să ne omoare poporul pe teritoriul european”, a deplâns el.

În acest context dificil Volodimir Zelenski a venit joi în Ungaria, la o reuniune cu lideri europeni. El a anunţat că legăturile între Statele Unite şi Europa nu trebuie să fie ”pierdute”, ci ”valorizate” după victoria lui Donald Trump.

”DISTRUGEREA POPULAŢIEI”

Şeful Comsiliului de Securitate rus, fostul ministru al Apărării Serghei Şoigu, a optat cu câteva ore mai înainte în favoarea unui ton ameninţător, pentru a împinge Occidentul la negocieri favorabile Moscovei.

”Situaţia pe teatrul ostitlităţilor nu este în favoarea regimului de la Kiev. Occidentul are de ales: să-şi continue finanţarea (Ucrainei) şi distrugerea populaţiei ucrainene sau să recunoască realităţile existenete şi să înceapă să negocieze”, a declarat el într-o reuniune.

Problema continuării susţinerii Ucrainei de către Occident este cu atât mai urgentă la Kiev cu cât, în campania sa electorală, Donald Trump nu a încetat să denunţe amploarea ajutorul acordat Kievului.

Prin întoarcerea sa la Casa Albă, mingea se află în terenul americanilor, apreciază joi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

”Vom vedea dacă existăpropuneri” ale viitoarei administraţii americane, a declarat el.

NOU ATAC LA KIEV

În Paralel, Rusia şi-a continuat bombardamentele zilnice ale Ucrainei, cu voinţa aparentă de a înfrânge moralul populaţiei. În ultimele săptămâni, ea şi-a intensificat atacurile asupra oraşelor ucrainene, mai ales Kievul.

Capitala a fost vizată în atacuri cu dronă în şase din cele şapte zile ale primei săptămâni a lui noiembrie şi timp de 20 de zile în octombrie, potrivit Administraţiei Militare.

În noaptea de miercuri spre joi, apărarea aerian a distrus ”peste 30” de drone deasupra capitalei şi periferiilor ei, potrivit acestei surse.

Fragmente de dronă au căzut în şase cartiere din Kiev şi s-au soldat cu doi răniţi uşor, potrivit administraţiei militare.

Până în prezent, Kievul a putut rezista agresiunii ruse şi mai ales a putut să respingă în parte aceste bombardamente sistematice cu ajutor militar din Occident.

Însă, de un an de zile, confruntată cu forţe ruse mai numeroase şi mai bine înarmate şi cu tergiversări tot mai mari ale Occidentului, armata ucraineană dă înapoi, iar pierderile teritoriale s-au accelerat în această toamnă.

Moscova cere ca Ucraina să depună armale, să-i cedeze cinci regiuni, să renunţe la alianţa sa cu Occidentul şi la ambiţia de a adera la NATO. 

Kievul respinge aceste condiţii drept ”inacceptabile”.

Americanii şi europenii asigură ucraina de susţinerea lor de neclintit, însă refuză să o autorizeze să lovească în adâncime pe teriroiul rus cu armamwentul pe care i-l furnizează şi să doboare proectile ruseşti care vizează oraşele ucrainene, de frică că acest lucru poate antrena o escaladare.

Volodimir Zelenski i-a criticat aspru pe occidentali, arătând că Moscova poartă o escaladare continuă în conflict, ultima prin presupusa desfăşurare a mii de militari nord-coreeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.