Comisia Europeană recomandă celor 27 de membri ai Uniunii Europene să acorde pentru Bosnia şi Herţegovina statutul de candidat în vederea aderării la UE, a anunţat miercuri, comisarul european însărcinat cu Extinderea blocului comunitar Oliver Varhelyi, relatează AFP. Comisia recomandă ca Bosniei şi Herţegovinei să i se acorde statutul de candidat de către Consiliu, având în vedere măsurile luate pentru consolidarea democraţiei, funcţionalităţii instituţiilor statului, statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, garantarea libertăţii presei şi managementul migraţiei în ţară, potrivit unui comunicat emis de Bruxelles.
UPDATE - ”Recomandăm astăzi (n.r. miercuri) Consiliului acordarea statutului de candidat Bosniei şi Herţegovinei. Insuflăm o dinamică pozitivă în proces şi sperăm ca regiunea să profite de şansă şi să o urmărească prin implementarea reformelor-cheie. Nu evaluăm doar performanţa partenerilor, ci şi a viitoarelor state membre”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
”Politica de extindere a Uniunii Europene este o investiţie geostrategică în pacea, stabilitatea, securitatea şi creşterea socio-economică a continentului nostru european. Rapoartele noastre oferă o evaluare reală şi corectă şi o îndrumare clară tocmai pentru a le permite partenerilor noştri să identifice în ce domenii trebuie să aplice mai rapid reforme pentru a avansa”, a subliniat el.
Varhelyi a precizat că ”nu există alternativă şi este în interesul comun” al statelor membre să accelereze procesul de integrare, începând cu Balcanii de Vest, ”unde investesc de mulţi ani pentru a-i apropia de UE”.
”Recomandarea de a acorda statutul de candidat este un moment istoric pentru cetăţenii Bosniei şi Herţegovinei. Îndemn liderii ţării să profite la maximum de această oportunitate istorică şi să parcurgă rapid paşii identificaţi în recomandarea noastră. Va fi reluată munca privind reformele şi îndeplinirea celor 14 priorităţi-cheie stabilite în avizul Comisiei, care rămân esenţiale pentru deschiderea negocierilor de aderare”, a conchis oficialul european.
În domeniul democraţiei, al statului de drept şi al drepturilor fundamentale, Turcia trebuie să inverseze tendinţa negativă în mod prioritar, abordând slăbirea controalelor şi echilibrului efectiv în sistemul politic.
Politica continuă de nealiniere la măsurile restrictive impuse Rusiei este îngrijorătoare din cauza liberei circulaţii a produselor, inclusiv a mărfurilor cu dublă utilizare, în cadrul Uniunii Vamale UE-Turcia.
În cazul Muntenegrului, ţara balcanică trebuie să îşi intensifice eforturile de a aborda problemele referitoare la libertatea de exprimare şi libertatea presei şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate şi credibilitatea sistemului judiciar.
Serbia ar trebui să stabilească, în mod prioritar, un guvern, ferm angajat în direcţia strategică a UE şi reformelor, în special în domeniile-cheie ale sistemului judiciar, în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, libertatea presei, libertatea de întrunire şi gestionarea pe plan intern a crimelor de război.
Albania şi Macedonia de Nord au deschis o nouă fază în relaţiile lor cu UE în urma primelor conferinţe interguvernamentale privind negocierile de aderare din 19 iulie 2022. Albania şi Macedonia de Nord trebuie să îşi intensifice în continuare eforturile în domenii-cheie ale statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Comisia recomandă acordarea statutului de candidat pentru Bosnia şi Herţegovina”, a declarat comisarul european însărcinat cu Extinderea UE, Oliver Varhelyi, membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
Recunoaşterea statutului de candidat este începutul unui proces îndelungat, alături de stabilirea de către Comisie a unei ”strategii de preaderare”: un program de sprijin pentru reformele necesare integrării, împreună cu un ajutor financiar.
Oliver Varhelyi a insistat asupra ”implicaţiilor geopolitice ale acestei alegeri”.
Ţară împărţită în două entităţi de la sfârşitul conflictului soldat cu 100.000 de morţi între 1992 şi 1995, Bosnia şi Herţegovina este ameninţată de tentaţiile separatiste.
Liderii europeni au anunţat în iunie că sunt gata să acorde Bosniei şi Herţegovinei statutul de candidat după un summit cu omologii lor din regiunea Balcanilor de Vest.
De asemenea, Comisiei i-a fost solicitat un raport privind implementarea unei serii de reforme.
Şapte ţări sunt deja candidate oficial la aderarea la UE: Turcia (1999, un proces îngheţat în prezent), Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2010), Serbia (2012), Albania (2014), Ucraina şi Republica Moldova (2022).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.