Regatul Unit a început să voteze joi dimineaţă în cadrul unor alegeri generale care promit să marcheze sfârşitul celor 14 ani tumultuoşi de guvernare conservatoare şi să aducă o victorie istorică a Partidului Laburist condus de Keir Starmer, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Alegeri în Marea Britanie: Cifre-cheie înainte de preconizata preluare a puterii de către stânga

UPDATE - Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7 dimineaţa (9:00, ora României) şi se vor închide la ora 22:00 (miezul nopţii în România). Primele estimări ale sondajelor vor oferi o idee asupra rezultatului la închiderea urnelor, iar rezultatele oficiale sunt aşteptate să apară vineri dimineaţa devreme.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Brexitul, gestionarea confuză a pandemiei de Covid, creşterea preţurilor şi adâncirea sărăciei, un sistem de sănătate publică serios şubrezit, o succesiune de prim-miniştri - una după alta, din 2010 încoace, crizele au dat naştere în rândul electoratului britanic unei asemenea dorinţe de schimbare, încât conservatorii au recunoscut în ultimele zile că nu luptă pentru a câştiga, ci pentru a încerca să limiteze majoritatea istorică ce se profilează de partea laburiştilor.

Prin urmare, cu excepţia unei răsturnări dramatice de situaţie, Keir Starmer, un fost avocat pentru drepturile omului în vârstă de 61 de ani, cu un profil deloc eclatant, va fi cel căruia Regele Charles al III-lea îi va cere vineri să formeze un nou guvern, după ce şi-a readus partidul către o orientare de centru-stânga şi a promis revenirea la putere a "seriozităţii".

Înainte de deschiderea urnelor, îndemnându-i pe britanici să meargă la vot, parlamentarul, care a intrat în politică în urmă cu doar nouă ani, a declarat:  "Astăzi, Regatul Unit poate deschide un nou capitol. O nouă eră de speranţă şi oportunitate după 14 ani de haos şi declin".

MAJORITATE ISTORICĂ?

Aproximativ 46 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a reînnoi cele 650 de mandate din Camera Comunelor. Fiecare deputat este ales prin sistemul "first-past-the-post", care favorizează principalele partide.

Întrebările acestui scrutin sunt care va fi amploarea victoriei laburiştilor şi a înfrângerii prim-ministrului Rishi Sunak, incapabil să creeze un impuls după 20 de luni în funcţie, şi cât de mult succes va avea partidul Reform UK, anti-imigraţie şi anti-sistem, condus de fostul campion al Brexitului, Nigel Farage.

În sondaje, laburiştii au o medie de 40% din intenţiile de vot, faţă de 22% pentru conservatori, 16% pentru partidul naţionalist Reform şi 10% pentru liberal-democraţii de centru.

Conform celei mai recente proiecţii de la YouGov, aceasta ar însemna 431 de parlamentari pentru laburişti faţă de 102 pentru conservatori - o majoritate fără precedent în Regatul Unit din 1832, conform unui sondaj publicat de The Times pe prima pagină. Liberal-democraţii ar obţine 78 de locuri, iar reformatorii trei, permiţându-i lui Nigel Farage să intre în Parlament, după şapte încercări nereuşite.

O ÎNFRÂNGERE DEJA RECUNOSCUTĂ

Pentru Rishi Sunak, al cincilea prim-ministru conservator în 14 ani, aceste alegeri marchează sfârşitul unei campanii care s-a transformat într-o răscruce. La sfârşitul lunii mai, el a încercat să preia iniţiativa convocând surprinzător alegerile în iulie, în loc să aştepte până în toamnă, aşa cum fusese anticipat. Dar, odată risipită imaginea dezastruoasă a unui anunţ făcut pe o ploaie torenţială şi fără umbrelă, însuşi partidul său a părut luat prin surprindere.

Fostul bancher de investiţii şi ministru de finanţe, în vârstă de 44 de ani, a făcut o serie de gafe şi a părut să nu aibă perspicacitate politică, întrerupându-şi participarea la festivităţile de marcare a 80 de ani de la debarcarea din Normandia pentru a acorda, acasă, un interviu la televiziune şi întârziindu-şi răspunsul la suspiciunile de pariuri frauduloase făcute de unii lideri din tabăra sa cu privire la data alegerilor. Strategia sa a constat în principal în a-i acuza pe laburişti că vor să crească impozitele, apoi, în ultimele zile, a avertizat cu privire la riscurile unei "super majorităţi" care i-ar lăsa pe laburişti fără o contrapondere, recunoscându-şi efectiv înfrângerea.

STRATEGIA PRUDENTĂ A LUI KEIR STARMER

Pe de altă parte, Keir Starmer şi-a subliniat originile modeste - mama sa a fost asistentă medicală, iar tatăl său a fost muncitor - în contrast cu adversarul său multimilionar. Pentru a respinge atacurile dreptei şi a face uitat programul costisitor al predecesorului său, liderul laburist Jeremy Corbyn, el a promis să gestioneze foarte riguros cheltuielile publice, fără a creşte impozitele. El mizează pe o revenire la stabilitate, pe intervenţia statului şi pe investiţiile în infrastructură pentru a stimula creşterea, ceea ce ar trebui să contribuie la refacerea serviciilor publice care au fost în declin de la austeritatea de la începutul anilor 2010. El doreşte să fie ferm în ceea ce priveşte problemele legate de migraţie şi să se apropie de Uniunea Europeană - fără a adera din nou la aceasta. Dar a avertizat deja că nu are o "baghetă magică", iar publicul britanic nu îşi face iluzii în sondaje cu privire la perspectivele de schimbare. Deşi poziţia sa prudentă i-a adus uneori acuzaţii de lipsă de ambiţie, aceasta a permis laburiştilor să obţină sprijin în cercurile de afaceri şi în presa de dreapta.

Urmând paşii Financial Times şi ai revistei The Economist, tabloidul The Sun a îndemnat, miercuri, la un vot laburist. "Timpul schimbării este acum", a declarat popularul ziar deţinut de magnatul Rupert Murdoch, a cărui trecere la laburişti în 1997 s-a dovedit crucială pentru victoria lui Tony Blair.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Britanicii sunt aşteptaţi joi la urne pentru alegeri generale în care Partidul Laburist pare să înlăture guvernul conservator, aflat la putere de 14 ani, cu un scor istoric, relatează Reuters.

Potrivit sondajelor, Partidul Laburist are şanse să obţină o victorie zdrobitoare în faţa conservatorilor, ceea ce i-ar permite liderului Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani, să devină prim-ministru, înlocuindu-l pe Rishi Sunak, care ocupă Downing Street 10 din 2022 ca al cicilea premier conservator începând din 2010.

"Marea Britanie poate scrie astăzi un nou capitol", a declarat Keir Starmer într-un mesaj transmis joi alegătorilor. "Nu ne putem permite încă cinci ani cu conservatorii, dar schimbarea va veni doar dacă veţi vota laburiştii", a punctat el.

Confruntat cu sondaje nefavorabile, liderul conservator Rishi Sunak, care a convocat aceste alegeri generale anticipate în mai, încearcă acum să minimalizeze amploarea înfrângerii sale. El a încercat să mobilizeze alegătorii avertizând că un guvern laburist va creşte taxele, va împiedica redresarea economică şi va slăbi Marea Britanie pe fondul tensiunilor geopolitice crescute. "Vor da o lovitură teribilă ţării noastre şi economiei noastre, la fel cum au făcut ultima dată când au fost la putere", a avertizat Rishi Sunak. "Nu lăsaţi să se întâmple asta", le-a cerut el alegătorilor.

CITEȘTE ȘI POLITICO: Adio, Rishi Sunak!
Secţiile de votare se deschid la ora locală 07:00 (09:00, ora României) şi se vor închide la ora 22:00 (24:00, ora României). Rezultatele detaliate sunt aşteptate la începutul zilei de vineri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.