Curtea Supremă a SUA a interzis temporar, sâmbătă dimineaţă, administraţiei preşedintelui Donald Trump să-i deporteze pe venezuelenii aflaţi în custodia serviciilor de imigrare, după ce avocaţii lor au declarat că aceştia se află în pericol iminent de expulzare fără o revizuire a deciziei judiciare impuse anterior de judecători, relatează Reuters.
„Guvernul este îndrumat să nu expulzeze niciun membru al clasei presupuse de deţinuţi din Statele Unite până la un nou ordin al acestei Curţi”, au declarat judecătorii Curţii Supreme într-o decizie scurtă, nesemnată.
Judecătorii conservatori Clarence Thomas şi Samuel Alito şi-au exprimat public dezacordul faţă de decizie, emisă în jurul orei locale 12:55 a.m. (07.55 ora României).
Avocaţii Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile (ACLU) au depus vineri cereri urgente în mai multe instanţe, inclusiv la Curtea Supremă, solicitând măsuri imediate după ce au raportat că unii dintre bărbaţi fuseseră deja urcaţi în autobuze şi li se spusese că urmează să fie deportaţi.
ACLU a declarat că evoluţiile rapide înseamnă că administraţia este pregătită să deporteze bărbaţii folosind o lege din 1798 care, istoric, a fost utilizată doar în timp de război, fără a le oferi o oportunitate realistă de a contesta expulzarea lor - aşa cum a cerut Curtea Supremă.
Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta decizia Curţii Supreme.
Cazul ridică întrebări cu privire la respectarea de către administraţia Trump a limitelor stabilite de Curtea Supremă, comportând riscul unei ciocniri semnificative între cele două ramuri coechivalente ale guvernului şi, eventual, al unei crize constituţionale în toată regula.
Ales anul trecut pe baza promisiunii de a lua măsuri drastice împotriva imigranţilor, Trump a invocat Legea din 1798 referitoare la duşmanii străini în încercarea de a expulza rapid presupuşi membri ai Tren de Aragua, o bandă criminală provenită din închisorile venezuelene pe care administraţia sa o cataloghează drept grup terorist.
Preşedintele şi consilierii săi de rang înalt au afirmat că puterea lor executivă le conferă o autoritate largă în materie de imigraţie, punând la încercare echilibrul de putere dintre ramurile guvernului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.