Vasile Tarlev, candidatul Partidului „Viitorul Moldovei” la alegerile prezidenţiale, Alexandr Stoianoglo, candidat desemnat de Partidul Socialiştilor, dar şi candidatul independent Andrei Năstase au votat la alegerile din Republica Moldova. De asemenea, au votat şi Renato Usatîi, Tudor Ulianovschi, Octavian Ţîcu, Natalia Morari, Maia Sandu, Victoria Furtună, Irina Vlad, Ion Chicu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE

Candidata independentă la prezidenţiale, Victoria Furtună, şi-a exercitat dreptul de vot la o secţie din Hînceşti.

Irina Vlah, candidată independentă la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, şi-a exprimat opţiunea electorală. Ea a venit la secţia de votare împreună cu fiica sa.

Ion Chicu, fost prim-ministru al Republicii Moldova şi actual candidat la prezidenţiale, şi-a exercitat dreptul la vot. Acesta a venit la secţia de votare împreună cu soţia sa şi cu fiica lor.

UPDATE

Candidata din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot. Actuala preşedintă a ţării a mers să voteze singură, la o secţie de vot din Chişinău.

CITEȘTE ȘI ALEGERI PREZIDENŢIALE ŞI REFERENDUM ÎN MOLDOVA. Maia Sandu -Am votat pentru că moldovenii trebuie să îşi determine soarta, nu alţii, nu banii murdari, nu minciunile, ci voinţa poporului - VIDEO

 

UPDATE

Candidata independentă la prezidenţiale Natalia Morari şi-a exercitat dreptul la vot la o secţie din sectorul Ciocana din capitală.

UPDATE

Candidatul Partidului Nostru la prezidenţiale, Renato Usatîi, şi-a exercitat dreptul la vot. Acesta a votat la secţia care se află în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova.

Candidatul independent la funcţia de preşedinte Tudor Ulianovschi şi-a exercitat dreptul la vot. Acesta a mers să voteze la o secţie de vot din Chişinău, fiind însoţit de soţia şi fiica sa mai mare.

Octavian Ţîcu, candidatul din partea blocului „Împreună” la funcţia de preşedinte, şi-a exprimat opţiunea de vot. Acesta a mers să voteze în Chişinău, alături de soţia şi fiul său, care a votat pentru prima dată.

UPDATE

Alexandr Stoianoglo, candidat desemnat de Partidul Socialiştilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, şi-a exercitat dreptul la vot dis-de-dimineaţă. El a venit la secţia de votare din cadrul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” împreună cu soţia şi copiii.

Alexandr Stoianoglo nu a luat buletinul de vot pentru referendum în semn de protest faţă de actuala guvernare, deşi se declară susţinător al aspiraţiilor europene.

Şi candidatul independent la funcţia de preşedinte al R. Moldova Andrei Năstase şi-a exercitat dreptul la vot. Acesta a mers să voteze la secţia de votare din incinta Biroului Naţional de Statistică din capitală, însoţit de soţia şi fiica sa.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Vasile Tarlev, candidatul Partidului „Viitorul Moldovei” la alegerile prezidenţiale, şi-a exercitat dreptul la vot alături de soţia sa. El a menţionat că a votat pentru „stabilitate şi succes” şi a spis că a luat două buletine de vot: unul pentru preşedinte şi altul pentru referendum. Tarlev a fost primul dintre candidaţii care a votat, informează newsmaker.md.

„Nu ştiu pentru cine a votat soţia, da eu am votat pentru viitorul Moldovei. Un viitor mai bun, mai fericit, mai prosper, pentru stabilitate, pentru succes”, a comunicat Tarlev pentru jurnalişti.

Întrebat câte buletine de vot a luat, el a răspuns: „Două, unul pentru preşedintele ţării şi altul – pentru referendum”.

Funcţionarii electorali oferă alegătorilor două buletine de vot iar aceştia decid „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”.

Vasile Tarlev a deţinut funcţia de premier în perioada comunistă, 2001-2008.

În august 2016, Tarlev a fost decorat de către preşedintele rus Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei pentru un „aport mare la dezvoltarea colaborării economice, umanitare şi de afaceri cu Federaţia Rusă”.

Ulterior, ex-premierul şi-a anunţat intenţia de a candida independent la şefia statului în alegerile din octombrie 2016, dar cererea de înregistrare i-a fost respinsă de către Comisia Electorală Centrală, pe motiv că „nu au fost întrunite cerinţele minime stabilite de lege”, potrivit Europa Liberă.

În februarie 2024, el a anunţat că revine în politică şi că va conduce Partidul Politic „Viitorul Moldovei”, redenumit din Partidul „Bugeacul Nostru”.

În iunie 2024, potrivit TV8, vicepreşedintele Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Mereuţă, l-a acuzat pe colegul său fostul premier Vasile Tarlev, că i-a pus pe tavă lui Ilan Şor, formaţiunea fondată acum câteva luni. Mereuţă a arătat sursei citate mai multe fotografii în care Tarlev a fost într-o vizită în Federaţia Rusă, alături de oamenii lui Şor. De cealaltă parte, fostul premier a negat toate acuzaţiile şi a spus că a fost în Rusia, dar cu alt scop.

Ulterior, fostul premier Vasile Tarlev şi-a declarat intenţia de a candida ca independent la preşedinţie, cu toate că este liderul unui partid. În aceeaşi zi, a depus documentele necesare la CEC pentru înregistrarea grupului de iniţiativă. Ulterior, CEC a anulat înregistrarea grupului de iniţiativă care-l susţinea pe Vasile Tarlev la alegerile prezidenţiale din toamnă, din motiv că deşi acesta s-a declarat independent, a adunat semnături sub bannerul partidului său. În replică, pe 30 august, Tarlev a anunţat că echipa sa a organizat congresul partidului „Viitorul Moldovei” pentru a depune din nou cererea de înregistrare, de această dată din partea formaţiunii politice. Pe 18 septembrie, CEC a decis înregistrarea lui Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcţia de preşedinte, desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei”.

Între timp, în luna august, comunistul Vladimir Voronin a anunţat că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îl va susţine pe Vasile Tarlev în cursa prezidenţială.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.