Procesul de vot din Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE s-a finalizat. Secţiile de votare s-au închis la ora 21:00. Activitatea a patru secţii de votare din România, constituite pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din Republica Moldova, a fost prelungită cu o oră şi, respectiv, două ore. Pe măsură ce au început să fie procesate procesele-verbale, s-a produs surpriza: sondajele erau date peste cap, referendumul nu pare să treacă, iar contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglu, are un rezultat peste aşteptări şi ar urma să intre în turul doi cu actuala preşedintă. Numai că peste noapte, pe măsură ce au început să vină voturile din diaspora, situaţia a cunoscut o evoluţie spectaculoasă.
UPDATE - Rezultatele referendumului proeuropean din Republica Moldova cunosc o evoluţie spectaculoasă, diferenţa dintre cei care au votat DA şi cei care au spus NU - care la un moment dat era de circa 10 procente - restrângându-se simţitor pe măsură ce sunt luate în calcul voturile moldovenilor din diaspora.
Astfel, după prelucrarea datelor din 2.146 de secţii de vot din cele 2.219, adică 96,71 la sută din procesele-verbale, cei care au votat DA la referendum au ajuns la 49,30 la sută, în timp ce alegătorii care au optat pentru NU reprezentau 50,70 la sută.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rezultatele primite din 167 din 231 de secţii de vot din străinătate (173.269 de voturi valide) arătau că diaspora a votat masiv pentru DA la referendum, în proporţie de 78,99 la sută.
Capitala Chişinău a votat, de asemenea, în mod clar pentru înscrierea în Constituţie a obiectivului aderării la UE, cu 55,98 la sută dintre alegători pronunţându-se în acest sens.
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN MOLDOVA. Evoluţie spectaculoasă: Rezultatul referendumului devine foarte strâns, pe măsură ce se numără voturile din diasporaŞi în diaspora prezenţa la vot a fost mai mare decât la precedentul scrutin prezidenţial din 2020. Votaseră deja peste 239.000 de persoane, când votul continua pe continentul american. Pe reţelele sociale au circulat filmuleţe cu cozi impresionante la vot în secţiile din diaspora.
La ora 21:00, când s-au închis urnele în Republica Moldova, votaseră în total aproape 1,56 milioane de alegători (51,6%), dintre care peste 16.100 de cetăţeni din localităţile din stânga Nistrului şi 237.900 la secţiile de votare în străinătate. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la referendumul constituţional au participat 1.478.953 de alegători, reprezentând 49,81% din totalul celor înscrişi pe listele electorale.
La alegerile prezidenţiale din 2020, în turul I au participat 48,54 la sută dintre alegători.
UPDATE - Prelucrarea datelor din secţiile de vot din Republica Moldova aproape s-a încheiat, în schimb se prelucrează acum datele venite din diaspora. Tocmai de aceea, cifrele încep să crească uşor în favoarea prooccidentalilor şi la referendum, şi la alegerile prezidenţiale.
Astfel, pentru DA la referendum au votat 48,54 la sută, în timp ce 51,46 la sută au spus NU. Situaţia se înregistrează după ce au fost procesate date din 95,72 la sută din secţiile de vot.
În ceea ce o priveşte pe Maia Sandu, aceasta a ajuns la 40,51 la sută din voturi, iar Stoianoglo a scăzut la 27,17 la sută.
Chişinăul, ca şi diaspora, a votat masiv pentru DA la referendum şi pentru Maia Sandu.
Astfel, 48,34 la sută dintre locuitorii capitalei au votat cu Sandu şi 28,3 la sută cu Stoianoglo. În disapora, potrivit datelor parţiale, 72,14 la sută au votat pentru Maia Sandu, în timp ce Stoianoglo e abia pe locul al treilea cu 6,61 la sută, locul doi fiind ocupat de Renato Usatîi, cu 15,13 la sută. Pentru diaspora, sunt rezultate valabile după prelucrarea datelor din 63 la sută din birourile de vot.
La referendum, 56 la sută dintre locuitorii capitalei au votat DA, iar din diaspora 78,49 la sută vor aderarea la UE (conform rezultatelor valabile în momentul procesării a 62,77 la sută din procesele verbale).
UPDATE - S-au prelucrat peste 93 la sută din procesele-verbale, iar scorul Maiei Sandu se îmbunătăţeşte uşor, însă insuficient pentru a evita un al doilea tur de scrutin.
Maia Sandu - 38,98 la sută
Alexandr Stoianoglu - 28,14 la sută
CITEȘTE ȘI POLITICO: Visul european al Moldovei atârnă în balanţă după rezultatul şocant al referendumuluiUPDATE - Maia Sandu face primele declaraţii, după miezul nopţii. Ea spune că Moldova a fost ţinta unei fraude fără precedent, prin care s-ar fi încercat cumpărarea a peste 300.000 de voturi şi asigură alegătorii că nu renunţă la luptă, îndemnându-i să aştepte rezultatele finale, după care vor urma „decizii”..
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN MOLDOVA. Maia Sandu: Avem informaţii şi probe că ţinta grupării criminale sprijinite de forţe străine era să cumpere 300.000 de voturi. Nu vom renunţa, aşteptăm rezultatele finale. Vom reveni cu deciziiUPDATE - După procesarea a 1.738 de procese verbale din cele 2.219 (reprezentând 78,32 la sută):
1. Maia Sandu - 36,7 la sută
2. Alexandr Stoianoglo - 29,1 la sută
4. Irina Vlah - 6,05 la sută
5. Victoria Furtună - 5,42 la sută
6. Vasile Tarlev - 3,62 la sută
7. Ion Chicu - 2,28 la sută
Ceilalţi patru candidaţi au sub 1 la sută.
În această numărătoare nu intră încă toate voturile din diaspora.
Alexandr Stoianoglo era cotat în ultimul sondaj de opinie, cu trei zile înainte de alegeri, cu 9 la sută din voturi.
UPDATE - Rezultate referendum, după procesarea a 69,04 la sută din procesele verbale:
DA - 44,74 la sută
NU - 55,26 la sută (în uşoară scădere)
Nu sunt luate în calcul deocamdată şi voturile diasporei.
CITEȘTE ȘI UPDATE - ALEGERI ÎN MOLDOVA. Referendumul pro-UE pare să fie respins, după procesarea a mai mult de 90 la sută din procesele-verbaleUPDATE -
Alegeri prezidenţiale, rezultate preliminare în urma procesării a peste 42% din procesele verbale.
1. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acţiune şi Solidaritate - 35,13%
2. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova - 29,30%.
UPDATE -
Rezultate parţiale referendum: 50% din procesele verbale, procesate. Opţiunea „DA” a acumulat, până acum 43,50%, adică 214.512 voturi, iar opţiunea „NU” - 56,50%, ceea ce înseamnă 278.591 voturi.
UPDATE -
Rezultate preliminare referendum: La o oră şI jumătate de la închiderea secţiilor de vot au fost procesate o treime dintre procese verbale. 43,3% au votat „Da”, iar 56,6%- „Nu”.
UPDATE -
Maia Sandu este primul loc în opţiunile cetăţenilor Repblicii Moldova, cu 33,72 la sută din voturi, conform rezultatelor parţiale anunţate duminică seară, după alegerile pentru preşedinţia ţării, informează agora.md.
După procesarea a 427 de procese verbale din 2.219, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este pe prima poziţie cu 33,72%.
Sandu este urmată de candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, care are în acest moment 30,31%.
CITEȘTE ȘI UPDATE - ALEGERI ÎN MOLDOVA. Maia Sandu, pe primul loc după procesarea a peste trei sferturi din procesele verbale. Al doilea este Stoianoglo, la peste şapte procente distanţă CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN MOLDOVA: Activitatea a patru secţii de vot din România, prelungităUPDATE -
Şi două secţii de votare din Moscova vor rămâne deschise până la ora 23:00, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din R. Moldova.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Până la închiderea secţiilor de votare din Republica Moldova, peste 1 546 000 de persoane au votat, înregistrându-se o prezenţă la vot de 51,40%. 54,59% dintre alegători sunt femei, iar 45,41% – bărbaţi, potrivit News Maker.
Cea mai mare prezenţă la vot pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat în Chişinău, Donduşeni şi Ocni. De cealaltă parte, cei mai puţin oameni au votat în Nisporeni, Hânceşti, Basarabeasca şi Cantemir.
În total, pe teritoriul R. Moldova au fost deschise 1988 de secţii de votare, inclusiv 30 pentru locuitorii din stânga Nistrului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.