Moderaţii şi progresiştii s-au înfruntat într-o dezbatere democrată în vederea alegerilor prezidenţiale americane, în care tânărul primar Pete Buttigieg, aflat în plină ascensiune, a încercat să se prezinte ca un candidat care uneşte, capabil să-i recucerească pe alegătorii seduşi o vreme de Donald Trump, relatează AFP.
Ocupând acelaşi culoar moderat ca fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, favorit în sondaje, Pete Buttigieg a recunoscut că nu a reuşit să avanseze în rândul electoratului afroamerican, un electorat-cheie în cazul în care democraţii vor să-l înfrângă pe preşedintele republican în 2020.
În pofida unei unităţi împotriva lui Donald Trump, ameninţat de o procedură de destituire, cei patru candidaţi de pe primele locuri şi-au expus în mod clar disensiunile - Biden şi Buttigieg au criticat programul mai de stânga al senatorilor Warren şi Sanders.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Proiectele lor de reformă către un sistem de sănătate uiversal al sănătăţii ”nu sunt abordarea bună pentru a-i uni pe americani”, a subliniat Pete Buttigieg, cel mai tânăr candidat, în vârstă de 37 de ani.
Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama Joe Biden a subliniat că, ”în acest moment, vasta majoritate a democraţilor nu susţin” această reformă.
Senatoarea Elizabeth Warren şi-a apărat propunerile, afirmând că cea mai bună modalitate de ”unire” este ”construirea unei Americi care să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru cei bogaţi”.
Animaţi toţi de voinţa aprigă de a-l înfrânge pe preşedintele republican Donald Trump în noiembrie 2020, 17 candidaţi se află în cursă în vederea obţinerii învestiturii democrate, dintre care zece s-au înfruntat miercuri în direct în această dezbatere televizată.
Însă un pluton din frunte s-a detaşat în mod clar în ultimele luni - cu Joe Biden (30%) pe primul loc, care a împlinit vârsta de 77 de ani miercuri, urmat de Elizabeth Warren (18%), în vârstă de 70 ani şi Bernie Sanders (17%), în vârstă de 78 ani, potrivit unei medii stabilite de site-ul RealClearPolitics.
Primul candidat homosexual cu şanse reale în cursa la fotoliul de la Casa Albă, Buttigieg se clasează pe locul patru, cu doar opt la sută în intenţiile de vot.
Însă el înregistrează de la sfârşitul lui octombrie o ascensiune fulgerătoare în sondaje în Iowa, un stat-cheie, care urmează să voteze primul, la 3 februarie, iar recent în New Hampshire, care votează imediat după aceea, la 11 februarie.
Primar la South Bend, un oraş cu 100.000 de locuitori în statul Indiana, acest fost militar era încă necunoscut marelui public în urmă cu un an.
”Am experienţa necesară să-l înfrunt pe Donald Trump. Ştiu bine că ea nu corespunde experienţei tradiţionale a establishmentului de la Washington”, a ironizat el.
”Pentru a-l bate peacest preşedinte, avem nevoie de cineva care (...) vine cu adevărat din locuri în care el seduce”, a adăugat el, referindu-se la Midwestul său natal, un bazin muncitoresc şi de regiuni rurale care a basculat în favoarea miliardarului Donald Trump în 2016, după ani de vot democrat.
”ACCEPT PROVOCAREA”
În contextul în care dezbaterea a avut loc la Atlanta, în Georgia, un stat cu populaţie puternic de culoare, Buttigieg a fost interpelat pe tema susţinerii sale foarte slabe în rândul afroamericanilor, care votează în vasta lor majoritate cu democraţii.
După ce l-a criticat săptămâna aceasta, senatoarea de culoare Kamala Harris a declarat că Partidul Democrat nu mai poate considera ca deţinut acest vot.
”La un moment dat, oamenii se satură să li se mulţumească doar pentru că se mobilizează şi spun «este rândul vostru să vă mobilizaţi pentru mine»”, a declaart ea în aplauze.
”Accept provocarea de a mă apropia de alegătorii de culoare care nu mă cunosc încă”, a reacţionat Pete Buttigieg.
Apoi, venit la dezbatere împreună cu soţul său, el a declarat că faptul de a trăi într-o ţară care a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex abia în 2015 i-a inculcat ”obligaţia profundă de a-i ajuta pe cei ale căror drepturi sunt puse în joc zi de zi, chiar dacă experienţa lor nu are nimic a face cu a mea”.
Schimburile sale de replici cu Tulsi Gabbard, o fostă femeie militar, despre politica externă au constituit momentele cele mai aprinse ale dezbaterii.
BIDEN SE BÂLBÂIE
Favoritul Joe Biden s-a bâlbâit la intrarea în dezbatere şi a fost ironizat de fiii lui Donald Trump pe Twitter. Însă el a fost mai degrabă cruţat de către rivalii săi.
În pofida faptului că se află pe primul loc, el este ameninţat de îndoieli cu privire la vârsta şi viabilitatea sa în cursă, în contextul în care a fost ”înghiţit” în scandalul ucrainean care-l ameninţă pe Trump cu destituirea.
Numele său se află în centrul acestei proceduri, iar democraţii îl acuză pe preşedintele republican de faptul că a făcut abuz de puterea sa prezidenţială cerând ucrainenilor o anchetă cu privire la el şi la fiul său Hunter Biden.
Biden consideră că scandalul demonstrează înainte de toate că ”Donald Trump nu vrea ca eu să devin candidat”.
Bernie Sanders, care se pronunţă în favoarea destituirii, a avertiat că ”noi nu putem fi pur şi simplu obsedaţi de Donald trump, pentru că dacă o facem vom pierde alegerile”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...