Un tribunal peruan i-a condamnat, marţi, pe fostul preşedinte Ollanta Humala şi pe soţia sa la 15 ani de închisoare în legătură cu un scandal global de corupţie, în care grupul brazilian de construcţii Odebrecht a plătit mită unor politicieni, transmite France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Instanţa i-a găsit pe preşedintele în vârstă de 62 de ani şi pe soţia sa, Nadine Heredia, vinovaţi de spălare de bani pentru primirea de contribuţii ilegale de la Odebrecht pentru două campanii prezidenţiale.

Humala a fost arestat în sala de judecată după pronunţarea sentinţei, iar judecătorul Nayko Coronado a ordonat arestarea lui Heredia, care nu a participat la audierea sentinţei.

Humala, un fost ofiţer de armată care a condus ţara între 2011 şi 2016, a devenit primul fost preşedinte peruan judecat în 2022 în scandalul de corupţie Odebrecht, care a implicat alţi trei foşti preşedinţi.

Liderul cu două mandate Alan Garcia s-a sinucis în 2019 când Poliţia a venit la el acasă pentru a-l aresta, în timp ce Alejandro Toledo (aflat la putere în perioada 2001-2006) a fost condamnat anul trecut la peste 20 de ani de închisoare pentru că a acceptat mită de mai multe milioane de dolari în schimbul unor contracte guvernamentale.

Investigaţiile continuă în cazul celui de-al patrulea fost preşedinte care a fost implicat, Pedro Pablo Kuczynski (în funcţie din 2016-2018).

Procurorii au cerut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru Humala şi 26 de ani pentru Heredia pentru acceptarea unor contribuţii ilegale în valoare de 3 milioane de dolari din partea Odebrecht pentru campania sa din 2011.

Compania este considerată responsabilă pentru una dintre cele mai mari scheme de mită din istorie.

Mită pentru influenţă

Cei doi au fost, de asemenea, acuzaţi de deturnarea ilegală a aproximativ 200.000 de dolari trimişi de preşedintele de atunci al Venezuelei, Hugo Chavez, pentru campania eşuată din 2006 a lui Humala, iar Heredia de ”ascunderea achiziţiilor imobiliare” făcute cu o parte din bani.

Aceştia au negat în mod constant toate acuzaţiile, iar echipa juridică a lui Humala a declarat că va face apel la sentinţă.

În 2016, Odebrecht a fost de acord să plătească penalităţi în valoare de 3,5 miliarde de dolari în Brazilia, Statele Unite şi Elveţia, ca urmare a plăţii a peste 788 de milioane de dolari în mită către lideri străini şi oficiali guvernamentali pentru a obţine proiecte de infrastructură.

Compania a recunoscut că a plătit cel puţin 29 de milioane de dolari în mită unor oficiali peruani între 2005 şi 2014.

Preşedintele de stânga Humala a ajuns la putere în 2011, după ce a învins-o pe candidata de dreapta Keiko Fujimori într-un tur de scrutin.

Fujimori însăşi a petrecut 16 luni în arest preventiv într-un caz legat de Odebrecht.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.