Ucraina anunţă marţi arestarea unui ruso-ucrainean, Dmitro Cistilin, care colabora cu serviciile secrete ruse, considerat un agent de influenţă al Kremlinului, extrădat din Republica Moldova, unde a fost arestat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El este acuzat de ”înaltă trădare” în Ucraina, cu privire la faptul că a fost, acuză Kievul, unul dintre ”ideologii” invaziei ruse în serviciul Kremlinului.

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) îl identifică pe acest bărbat ca fiind Dmitro Cistilin, un ”asistent” al fostului consilier al Kremlinului Serghei Glaziev, cunoscut prin poziţii antioccidentale.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

ÎNCHISOARE PE VIAŢĂ

Bărbatul, care a plecat din Ucraina înaintea invaziei ruse în februarie 2022, a fost arestat în Republica Moldova şi a fost extrădat apoi către Ucraina ”în weekend”.

El a fost plasat în detenţie la Kiev, declară AFP un purtător de cuvânt al SBU, Artem Dehriarenko.

El deţine paşapoarte ucrainean şi rus, precizează purtătorul de cuvânt.

Dmitro Cistilin este acuzat de ”înaltă trădare” în favoarea Rusiei şi de faptul că a ”justificat” războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

El riscă închisoarea pe viaţă, anunţă într-un comunict SBU.

El este suspectat de ”organizarea amestecului” rus în alegerile mai multor state din Europa Centrală şi de Est şi de faptul că a ”ajutat servicile militare de informaţii” ruse (GRU) să ocolească sancţiuni impuse de Occient Moscovei.

”REDUCEREA” SUSŢINERII KIEVULUI

Potrivit SBU, acest spion a participat la evenimente publice în Europa, unde s-a prezentat ca ucrainean şi a susţinut  poziţii în favoarea Kremlinului în cadrul unor eforturi ruse de ”reducere a susţinerii” occidentale a Kievului.

Ucraina îl acuză că faptul că pregătea din 2018 note de analiză - pentru Kremlin - în care ”susţinea agresiunea armată” rusă a Ucrainei, după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi alimenta un conflict separatist prorus în estul Ucrainei.

Republica Moldova, o fostă republică sovietică mică, majoritar românofonă şi candidată la aderarea la Uniunea Europeanpă (UE), situată între România, un stat membru UE şi NATO, şi Ucraina, acuză cu regularitate Rusia de desfăşurarea unui ”război hibrid” pe teritoriul moldovean, o îngrijorare preluată de Occident.

Consiliul Europei (CoE) îşi exprima în septembrie îngrijorarea cu privire la un amestc rus în alegerile prezidenţiale şi referendumul de la 20 octombrie din Republica Moldova cu privire la aderarea la UE, iar poliţia moldoveană anunţa la 3 octombrie destructurarea unui sistem de cumpărare de voturi pilotat de Moscova şi finanţat cu 15 milioane de dolari (13.8 milioane de euro) în această ţară cu 2,5 milioane de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.