Un proces în care sunt judecaţi 18 studenţi şi un universitar cu privire la faptul că au participat la o manifestaţie de susţinere a comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi intersexualilor (LGBTI), a început marţi la Ankara, relatează AFP.
Studenţii şi profesorul, care compar în libertate, sunt acuzaţi de faptul că ”au luat parte la o adunare ilegală” şi au refuzat să se supună ordinului de a se dispersa.
Ei riscă de la şase luni la trei ani de închisoare.
Aceşti studenţi de la prestigioasa Universitate Tehnică din Orientul Mijlociu (ODTU) din Ankara au luat parte la acest marş în mai.
Anul acesta, pentru prima oară din 2011, conducerea universităţii a interzis această adunare. Unii particpanţi au fost arestaţi după ce poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.
O înregistrare video postată pe reţele de socializare la puţin timp după manifestaţie, surprinde poliţia care îi atacă în mod violent pe manifestanţi.
Amnesty International a denunţat luni, într-un comunicat, ”absenţa unui fundament legal al interdicţiei Marşurilor Mândreiei (Gay Pride)”, adunări de susţinere a comunităţii LGBTI, şi îndeamnă ca aceste proceduri să fie abandonate.
În faţa tribunalului, avocatul apărării a cerut achitarea tuturor acuzaţilor, invocând faptul că este ”dreptul la exprimare, dreptul lor la întrunire paşnică” cele care sunt judecate.
Poliţia a refuzat ca susţinători ai acuzaţilor prezenţi la proces să citească în mod public un comunicat în faţa tribunalului.
Purtând un tricou în culorile curcubeului, unul dintre studenţii chemaţi la bară a denunţat ”discursurile urii” omniprezente în presa turcă şi a subliniat că homosexualitate este legală în Turcia.
”Noi aveam dreptul să fim acolo. Este un drept constituţional!”, a declarat el în faţa judecătorilor.
Homosexulitatea nu este o infracţiune penală în Turcia, însă homofobia este răspândită şi se manifestă prin agresiuni şi crime, potrivit unor ONG-uri.
În faţa judecătorilor, una dintre persoanele acuzate, Melike Irem Balkan, a subliniat că manifestaţia s-a desfăşurat în mod paşnic în toţi anii dinainte şi că interdicţia este ”injustă”.
De asemenea prezent în banca acuzaţilor, profesorul Mehmet Mutlu a declarat că nu a luat parte la manifestaţie, ci a dorit doar ”să-şi protejeze studenţii de violenţele poliţiei”.
În ultimii ani, numeroase evenimente organizate de comunitatea LGBT au fost interzise de către autorităţile locale turce, care invocă în general posibile provocări şi ”sensibilităţi sociale”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.