Statele Unite anunţă miercuri inculparea cu privire la ”terorism” a unui palistanez, Asif Merchant. care, acuză Washingtonul, are legături cu Iranul şi care ar fi urzit pe teritoriul american un plan în vederea asasinării unui oficial american cu scopul de a răzbuna moartea generalului iranian Qassem Soleimani, asasinat în Irak, în 2020, din ordinul lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Departamentul Justiţiei nu va lăsa nepedepsite tentative ale Iranului de a ne lua drept ţintă responsabili oficiali şi de a ne pune în pericol securitatea naţională”, avertizează într-un comunicat secretarul american al Justiţiei Merrick Garland, care face publice ”urmăriri cu privire la terorism şi omor prin comanditar” împotriva lui Asif Merchant.

Asif Merchant, un pakistanez în vârstă de 46 de ani, a fost arestat în iulie de către agenţi ai poliţiei federaşe (FBI) care s-au dat asasini plătiţi.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

El este urmărit penal din august, după ce a încercat să angajeze ”asasini plătiţi” şi a ”planificat uciderea unor responsabili americani” în Statele Unite, potrivit Parchetului federal Brooklyn din New York.

Fără să spună cine a fost vizat, secretarul Justiţiei îndepărta în august ”orice legătură” între suspect şi tentativa de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump în Pennsylvania, la 13 iunie, în urma unor zvonuri cu privire la un complot al Iranului.

”STRÂNS LEGAT DE IRAN”

Asif Merchant a fost arestat cu o zi mai înainte, al 12 iunie, înainte de a părăsi Statele Unite, şi este considerat ca ”strâns legat de Iran”, deoarece are două familii, una la Teheran, iar cealaltă la Karachi.

Reprezentanţa iraniană la ONU anunţa în august că nu a primit ”nicio informaţie” de la Statele Unite şi denunţa faptul că ”această metodă este contrară politicii Guvernului iranian, care constă în urmărirea asasinului lui Soleimani”.

Diplomaţia pakistaneză a anunţat că se află în contact cu Washingtonul pentru a obţine ”mai multe detalii”.

FBI şi Departamentul Justiţiei consideră că recurgerea la asasini plătiţi ”provine direct din metodele iraniene” în vederea ”uciderii unor americani în Statele Unite”.

Iranul este oaia neagră a Statelor Unite. Ele şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980.

În 2022, Teheranul respingea drept ”ridicole” acuzaţii ale Washingtonului potrivit cărora un membru al Gardienilor Revoluţiei a complotat să-l ucidă pe John Bolton, pe când era consilier însărcinat cu securitatea naţională în timpul preşedinţie lui Donald Trump (2017-2021).

La 3 ianuarie 2020, generalul Soleimani, care era arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu şi comandantul Forţei Qods însărcinată cu Operaţiuni Extrene ale Gardienilor Revoluţiei, a fost ucis într-un atac american cu dronă lângă aeroportul din Bagdad, în Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.