China are încredere în faptul că va exista o ”reunificare completă” cu Taiwanul, pe care îl consideră o parte a teritoriului chinez, a anunţat un oficial de rang înalt din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) la o conferinţă de presă la Hong Kong, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste 1.200 de oficiali politici şi personalităţi prochineze din China continentală, Hong Kong, Taiwan şi din alte teritorii chinezeşti au participat marţi la o reuniune anuală - intitulată ”Promovarea reunificării paşnice a Chinei” - care s-a desfăşurat la Hong Kong pentru prima oară de 14 ani, potrivit organizatorilor.

”În prezent (...) suntem mai încrezători şi mai capabili ca niciodată să încheiem reunificarea”, a tunat şeful Departamentului Frontului de Lucru (UFWD), Shi Taifeng.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

UFWD, organizatorul reuniunii, este însărcinat să dialogheze cu minorităţile etnice, grupurile religioase şi cu chinezii din teritoriile în probleme legate de Hong Kong, Macao, Tibet, Xinjiang şi Taiwan.

China revendică Taiwanul, care dispune de propriul Guvern, propria armată şi propria monedă, pe care-l consideră una dintre provinciile sale şi a avertizat că nu va renunţa niciodată să folosească forţa pentru a plasa insula sub controlul său.

”GRAVĂ ŞI COMPLEXĂ”

Shi Taifeng a vertizat în discursul său că situaţia actuală în Strâmtoarea Taiwan este ”gravă şi complxă” şi a acuzat Guvernul noului preşedinte Lai Ching-te şi Partidul Democrat Progresist al acestuia de această situaţie, prin faptul că ”incită fără motiv la confruntare între cele două maluri”.

”Însă timpul şi evenimentele joacă întotdeauna în favoarea celor care promovează reunificarea naţională”, a apreciat el.

”Trebuie (...) să ne menţinem spiritul combativ, să îndrăznim să ne asumăm responsabilităţile şi (...) să rămânem mereu atenţi la fapte şi gesturi ale forţelor separatiste taiwaneze şi forţelor amestecului extern”, a cerut Shi Taifeng.

China, care întreţine o prezenţă militară aproape zilnică în jurul Taiwanului prin desfăşurarea unor avioane de vânătoare, drone şi nave de război, îl cataloghează pe Lai Ching-te drept un ”separatist periculos”, din cauza voinţei acestuia de a apăra suveranitatea insulei.

Scenariul unei ”reunificări” este însă profund nepopular în rândul taiwanezilor, potrivit unor sondaje realizate de către Universitatea naţională Chengchi.

Ultimul sondaj, realizat în iunie, arată că aproximativ 1% dintre taiwanezi sunt în favoarea unei ”unificări cât mai rapid posibil”, iar 90% vor o continuare a statu-quoului.

Între participanţii la conferinţa de la Hong Kong s-au aflat lideri ai unor partidelor politice minore favorabile unificării Taiwanului, ca Noul Partid Muncitoresc.

Beijingul consideră că Tibetul, în Himalaya, şi Xinjiangul, în nord-vestul Chinei, în care trăieşte o populaţie uigură majoritar sunnită, sunt părţi inalienabile ale tertitoriului chinez, iar Hong Kongul şi Macao sunt ”teritorii administrative speciale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.