Salvatori indieni au trimis sâmbătă un nou utilaj care să foreze vertical un puţ în tunelul surpat în care 41 de muncitori sunt blocaţi de două săptămâni, după descoperirea unui nou obstacol la doar aproximativ nouă metri de muncitori, în Himalaya, relatează AFP.
Mai erau doar nouă metri de forat în dărâmături pentru a se introduce ultimele părţi ale unui tub larg de oţel cu lungimea de 57 de metri, prin care să fie evacuaţi muncitorii, însă forajul s-a lovit de o întrepătrundere a unor tije metalice şi de vehicule de construcţie care blochează drumul.
Collapsed tunnel in India didn't have emergency exit and was built through geological fault, according to experts pic.twitter.com/RkoPjEJj6R
— TRT World Now (@TRTWorldNow) November 25, 2023
”Se munceşte la tăierea şi degajarea acestui blocaj”, declară sâmbătă AFP un funcţionar local de rang înalt, Abhishek Ruhela.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ambulanţe aşteaptă, iar un spital de campanie a fost pregătit să-i primească pe bărbaţi, blocaţi după ce o parte a tunelului aflta în construcţie la Silkyara, în statul Uttarakhand (nord), s-a surpat la 12 noiembrie.
”FAZA FINALĂ”
Efortul de salvare a fost complicat după surpare şi a fost încetinit de căderea unor fragmente şi pene succesive ale unor utilaje de foraj cruciale în vederea salvării muncitorilor.
”Munca în vederea ajungerii la muncitorii blocaţi înăuntru se află în faza finală”, anunţă Ruhela, iar ”toate opţiunile posibile se ajunge la ei sunt luate în calcul”.
Salvatorii încearcă în continuare să ajungă la bărbaţi prin intrarea principală şi depun eforturi să degajeze calea, fără utilajul de forat, anunţă reprezentanţi ai salvatorilor.
Potrivit unor jurnalişti AFP prezenţi la faţa locului, un escavator special a urcat pe o pistă special amendajată până în vârful dealului de deasupra tunelului, pentru a începe forarea verticală a unui puţ în tunel.
Autorităţile estimează că acest puţ propus ar urma să aibă o adâncime de 89 de metri, o operaţiune de excavare complexă deasupra bărbaţilor, într-o zonă în care avut loc deja o surpare.
A TREIA OPŢIUNE
S-a săpat deja la celălalt capăt al acestui tunel rutier - o a treia cale, dar mult mai lungă, estimată la aproximativ 480 de metri.
Muncitorii blocaţi supravieţuiesc de două săptămâni cu ajutorul aerului, hranei, apei şi electricităţii trimise printr-o conductă prin care s-a introdus o cameră endoscopică, care le-a permite familiilor lor să-i vadă pentru prima marţi de la surparea tunelului.
A tiny underground camera has provided the first video of dozens of tunnel workers who have been trapped for the past 10 days in India's Uttarakhand state pic.twitter.com/Llj7rmZmqf
— Al Jazeera English (@AJEnglish) November 21, 2023
Începând de miercuri, autorităţile au anunţat, în mai multe rânduri, că se aşteaptă la un deznodământ feritcit în următoarele ore, însă Guvernul a avertizat într-un comunicat că situaţia este ”susceptibilă să se schimbe din cauza unor pobelme tehnice, a terenului dificil al Himalayei şi neprevăzutului”.
Este ”ca o bărtălie (...), un război de salvare a copiilor Inidiei care au muncit greu aici, în munţi”, declara vineri unul dintre conducătorii operaţiunilor de salvare, Syed Ata Hasnain, un fost general din armată.
”Trebuie să reuşim, cu orice preţ, să-i scoatem afară pe aceşti bărbaţi curajoşi”, a declarat el presei.
”Toate mijloacele” necesare vor fi folosite, a subliniat el, iar ultima linie dreaptă este critică
Tunelul Silkyara face parte din poiectul autorstăzii Char Dham, drsg premierului Narendra Modi,conceput să îmbunătăţească legăturile cu patru dintre cele mai importante situri hinduse din India şi cu regiuni de la frontiera cu China.
În ianuarie, cel puţin 200 de persoane au murit în revărsări bruşte de ape în Uttarakhand.
Experţi au imputat în parte această catastrofă unei dezvoltări excesive în acest stat himalayan, în care au loc alunecări de teren.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...