Un judecător american a respins cererea de examinare de urgenţă a cetăţeniei lui Hoda Muthana, o tânără care doreşte să revină în Statele Unite după ce a intrat în gruparea Statul Islamic (SI) şi căreia Washingtonul îi refuză întoarcerea în ţară, apreciind că nu este americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Există multe speculaţii” cu privire la faptul că Hoda Muthana ar îndura ”suferinţe ireparabile” în cazul în care ar rămâne într-o tabără de refugiaţi, în nord-estul Siriei, în care a fost transferată în ianuarie, după ce s-a predat forţelor kurde, a apreciat judecătorul Reggie Walton într-o audiere la Washington.

Avocatul tinerei a cerut examinarea de urgenţă a situaţiei acesteia şi a insistat asupra faptului că condiţiile de securitate în tabără sunt insuficiente pentru clienta sa şi copilul ei mic.

”Nu există vreo îndoială că îndură suferinţe atât timp cât rămâne în tabără”, a dat asigurpri avocatul Charles Swift, evocând riscul ca ea ”să fie capturată din nou (de SI), ucisă sau să-şi piardă capacitatea de a reveni”, în contextul în care Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria.

În opinia reprezentantului Departamentului Justiţiei Scott Stewart, nu există, din contră, ”vreun indiciu” care să arate că ea se află într-un pericol iminent, iar cererea sa este necesar să urmeze procedura normală, care poate dura mai multe luni.

Guvernul american refuză să o lase să se întoarcă în ţară, apreciind că ea nu este cetăţeană americană, în pofida faptului că s-a născut pe teritoriul american.

Tatăl său era, la acea vreme, un diplomat yemenit, iar o lege americană prevede ca copiii diplomaţilor născuţi în Statele Unite în timp ce părinţii lor sunt în post să nu primească în mod automat naţionalitatea americană. Astfel, ea nu are dreptul să deţină un paşaport american, potrivit Guvernului.

Hoda Muthana s-a născut la 28 octombrie 1994 în New Jersey. Părinţii săi au fost naturalizaţi americani înaintea naşterii celor trei copii ai lor, între care şi Hoda, cea mai tânără.

Însă, potrivit avocatului familiei, tatăl ei a părăsit postul de diplomat la ONU cu o lună înainte de naşterea lui Hoda, iar aceasta deţinea un paşaport valid atunci când a plecat în Siria, în 2014.

Căsătorită succesiv cu trei combatanţi SI, toţi ucişi, ea a participat în mod activ la propaganda grupării jihadiste sub pseudonomul "Oum Jihad", potrivit Counter Extremism Project.

Ea afirmă, în prezent, că a fost ”manipulată” de către recrutorii săi din cadrul SI şi că-şi regretă faptele, în contextul în care gruparea jihadistă a pierdut controlul asupra aproape tuturor teritoriilor în Siria şi Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.