Un fost agent al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), princiapla agenţie de informaţii din Statele Unite, Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 71 de ani, a fost condamnat la zece ani de închisoare cu privire la spionaj în favoarea Chinei, anunţă Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alexander Yuk Ching Ma a pledat vinovat, în mai, de ”complot în vederea colectării şi livrării de informaţii care ţin de apărarea naţională” Chinei.

El a fost arestat în august 2020, după ce a recunoscut în faţa unui agent sub acoperire din cadul poliţiei federale americane (FBI) că a contribuit la transmiterea unor informaţii confidenţiale serviciilor chineze de securitate, a precizat  miercuri, într-un comunicat, Departamentul Justiţiei.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la CIA în perioada 1982-1989, iar un membru al familiei sale în perioada 1987-1983.

Potrivit unor documente judiciare el a fost abordat de către serviciile chineze, care i-au cerut să le ajute să se întâlnească cu acest părinte, care a decedat între timp.

La o întâlnire într-un hotel, la Hong Kong, ei au livrat informaţii clasificate în schimbul sumei de 50.000 de dolari în numerar, potrivit aceloraşi surse.

În 2003, Alexander Yuk Ching Ma a solicitat un post de traducător la Biroul FBI din Hawaii, unde locuia atunci.

FBI, ”conştient de legăturile lui Ma cu spionajul chinez, l-a recrutat pentru a-i putea supraveghea activităţile şi i-a oferit un post cu normă parţială din august 2004 şi până în octombrie 2012, potrivit departamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.