Un consilier de rang înalt al liderului nord-coreean Kim Jong Un a sosit în noaptea de luni spre marţi în Singapore, dezvăluie marţi postul public japonez NHK, ceea ce arată că întâlnirea cu preşedintele american Donald trump ar putea să aibă loc, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Kim Chang Son, şeful de cabinet de facto al lui Kim, a sosit cu avionul în Singapore via Beijing, potrivit televiziunii japoneze.

Concomitent, o echipă de oficiali guvernamentali americani din care face parte adjunctul secretarului general al Casei Albe însărcinat cu operaţiuni Joe Hagin, a plecat luni de la baza aeriană americană Yokota, în Japonia, potrivit NHK.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Casa Albă a anunţat că o echipă se duce în Singapore să se întâlnească cu nord-coreeni.

Se pare că se avansează în vederea organizării summitului istoric prevăzut iniţial pe 12 iunie, după ce Trump l-a anulat joi. Locatarul Casei Albe a anunţat vineri că reanalizează, iar reprezentanţi ai ambelor ţări s-au întâlnit să stabilească detaliile.

Întrebat de un jurnalist pe aeroportul din Beijing dacă se duce în Singapore să discute Statele Unite, Kim Chang Son a răspuns că se duce ”să se joace acolo”, potrivit unor imagini difuzate de Nippon Television Network.

De asemenea, un oficial nord-coreean de rang înalt însărcinat cu afaceri intercoreene, Kim Yong Chol, urmează să se ducă în Statele Unite miercuri, după ce a discutat cu oficiali chinezi la Beijing, potrivit unei surse citate de agenţia sud-coreene de presă Yonhap .

Din cauza unor sancţiuni care-l vizează, Kim Yong Chol nu poate să intre pe teritoriul Statelor Unite. O eventuală vizită în Statele Unite va arăta că a beneficiat de o derogare.

Washingtonul şi Seulul i-au înscris numele lui Kim Yong Chol pe o ”listă neagră” din cauza susţinerii programelor nuclear şi balistic nord-coreene în 2010 şi, respectiv 2016.

Potrivit Yonhap, Choe Kang Il, un oficial de la Ministerul nord-coreean de Externe implicat în afaceri nord-americane, a fost văzut pe Aeroportul Internaţional Beijing Capital, însă agenţia nu precizează dacă-l însoţeşte pe Kim Yong Chol.

Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-au întâlnit sâmbătă în satul Panmunjom, în Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte cele două Corei, unde au convenit că este necesar ca summitul nord-coreeano-american să aibă loc.

Oficiali americani şi nord-coreeni s-au întâlnit la Panmunjom, a anunţat duminică Departamentul de Stat american.

Fostul ambasador american în Coreea de Sud Sung Kim - actualul ambasador american în Filipine - a condus delegaţia americană, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Moon a declarat luni că ar putea săaibă loc şi alte întâlniri ”improvizate” între cele două Corei înaintea summitului.

În prima întâlnire între Kim şi Moon, pe 27 aprilie, ei au convenit să acţioneze în vederea unei ”denuclearizări complete” a peninsulei Coreea - însă nu au definit ce înseamnă acest lucru sau cum se va proceda.

Phenianul a respins ulterior solicitări din partea Washingtonului de a-şi abandona unilateral programul înarmării nucleare care, consideră unii experţi, reprezintă o ameninţare la adresa Statelor Unite.

Nordul a cerut Statelor Unite să renunţe la exerciţiile sale militare comune cu Sudul, dacă doreşte cu adevărat negocieri cu Phenianul, scrie în ediţia de marţi Rodong Sinmun.

Ministerul sud-coreean al Apărării a răspuns, întrebat în acest sens, că nu intenţionează să-şi modifice programul execiţiilor militare comune cu armata americană.

Unii analişti consideră că Washingtonul încearcă să stabilească dacă Phenianul este dispus la măsuri suficiente în vederea unei ”denuclearizări”, pentru ca summitul să aibă loc.

Nordul îşi apără programul nuclear ca pe un mijloc de disuasiune a ceea ce percepe drept o agresiune din partea Statelor Unite, care-şi menţin 28.500 de militari în Sud, în urma Războiului Coreei (1950-1953), încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Phenianul susţine de mult timp că este dispus să renunţe la arsenalul său nuclear, dacă Statele Unite îşi retrag trupele din Sud şi ”umbrela nucleară” prin care îl apără.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.