Un colectiv care apără drepturile creştinilor în Orient a depus plângere cu privire la o ”complicitate la crime împotriva umanităţii” împotriva grupului producător de ciment Lafarge, inculpat pentru că a finanţat în mod indirect grupări armate în Siria, inclusiv organizaţia Statul Islamic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Atrocităţile comise în Siria de către organizaţia Statul Islamic nu ţin de simple acte teroriste, ci de crime împotriva umanităţii”, a apreciat luni, într-un comunicat, Coordonarea Creştinilor în Pericol din Orient (CHREDO).

”Liderii grupului Lafarge au ajutat cu bună ştiinţă la pregătirea şi la consumarea acestei crime”, denunţă colectivul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Lafarge, care a fuzionat cu elveţienii de la Holcim în 2015, se află în centrul anchete cu privire la legăturile pe care le-ar fi întreţinut, în special cu Statul Islamic, cu scopul de a-şi menţine în funcţiune în 2013 şi 2014, în pofida conflictului, fabrica de ciment de la Jalabiya, în nordul Siriei.

În septembrie 2016, după dezvăluirile cotidianului Le Monde, Ministerul francez al Economiei a depus plângere, declansând deschiderea unei anchete preliminare de către Parchetul Parisului, încredinţată Serviciului Naţional francez Judiciar de Vamă (SNDJ).

În raportul său, de care AFP scrie că are cunoştinţă, SNDJ confirmă că filiala siriană a grupului, Lafarge Cement Syria (LCS), a ”efectuat plăţi către grupări jihadiste” printr-un internediar.

Concluzia vameşilor este copleşitoare pentru conducerea franceză de la acea vreme. Aceasta ”a validat aceste predări de fonduri producând false piese contabile”, potrivit anchetatorilor, care apreciază că anumiţi membri din conducerea grupului par să fi ”acoperit aceste acţiuni”, inclusiv Bruno Lafont, preşedintele-director general al Lafarge din 2007 şi până în 2015.

În paralel cu plângerea Ministerului Economiei, două ONG-uri - asociaţia anticorupţie Sherpa şi Centrul European pentru Drepturi Consituţionale şi Drepturile Omului (ECCHR) -, dar şi 11 foşti angajaţi ai grupului au depus plângere cu privire la ”finanţarea terorismului” şi ”complicitate la crime de război” şi ”complicitate de crime împotriva umanităţii”.

Aceste două ultime capete de acuzare nu au fost însă reţinute de către Parchetul Parisului, care a încredinţat ancheta unui număr de trei judecători de instrucţie.

”În general, dacă occidentalii nu ar cumpăra petrol, opere de artă sau nu ar vărsa rente ilicite Statului Islamic, gruparea nu ar exista”, apreciază avocatul Sevag Torossian de la CHREDO, denunând o ”complicitate criminală de neiertat” a Lafarge.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.