Un bărbat din Singapore solicită despăgubiri de peste 3 milioane de dolari de la o femeie care a spus că l-a văzut doar ca pe un prieten, susţinând că aceasta i-a provocat traume şi i-a distrus „reputaţia stelară”, relatează The Guardian.
Un dosar de defăimare introdus de K Kawshigan, director la o companie de drone, susţine că daunele sunt pentru a acoperi pierderile de venituri şi investiţii, precum şi pentru „programe de reabilitare şi terapie necesare pentru a depăşi trauma avută”, potrivit documentelor instanţei.
În procesul, care va începe săptămâna viitoare, femeia, Nora Tan Shu Mei, este acuzată de „remarci pretins defăimătoare şi conduită neglijentă”, potrivit documentelor instanţei.
Un al doilea caz înaintat de Kawshigan la o instanţă de judecată, care a susţinut că femeia a încălcat un acord de îmbunătăţire a relaţiei lor, a fost recent respins ca „în mod vădit lipsit de temei şi fără fundament” – un verdict care a fost salutat de activiştii pentru egalitatea de gen.
Hotărârea, publicată în ianuarie, a constatat că pretenţiile sale sunt un abuz de procedură şi a spus că Kawshigan a avut un „motiv ulterior de a supăra sau oprima pârâtul”.
Femeia l-a întâlnit pentru prima dată pe Kawshigan în 2016, potrivit actelor de judecată, iar problemele au început să apară în 2020, când nu s-au mai înţeles cu privire la modul în care îşi vedeau relaţia. „În timp ce pârâta l-a considerat pe reclamant doar „prieten”, el a considerat-o „cea mai apropiată prietenă” a lui”, se arată în actele instanţei.
Pârâta a cerut ca interacţiunile lor să fie reduse, se arată în hotărâre, ceea ce a provocat nemulţumire reclamantului, care a considerat că acest lucru ar constitui „un pas înapoi în relaţia [lor]”. Femeia a subliniat necesitatea instaurării unor limite şi l-a îndemnat să fie „independent”.
În hotărâre se arată că femeia a participat la consiliere timp de 18 luni după ce Kawshigan o ameninţase cu acţiuni în justiţie, pretinzând că a suferit o traumă emoţională după ce i s-a spus că îl privea doar ca pe un prieten.
„Deşi pârâta a sperat că şedinţele de consiliere îl vor ajuta pe reclamant să se împace cu decizia ei de a nu continua o relaţie romantică cu el, acesta nu a fost rezultatul. Confruntată cu solicitări repetate şi cereri pentru întâlniri mai frecvente şi conversaţii mai profunde, pârâta a decis în mai 2022 să înceteze orice contact cu reclamantul”, se arată într-un document al instanţei.
Femeia a început procedurile prin care îl acuza de hărţuire pe Kawshigan, care a depus ulterior cererea de 3 milioane dolari împotriva ei .
Împotriva lui a fost obţinut un ordin de protecţie rapidă, deşi femeia se confruntă în continuare cu apărarea cauzelor legale.
Dosarul în care el solicită despăgubiri în valoare de 3 milioane de dolari urmează să fie audiat pe 9 februarie. Acest proces separat a fost iniţiat în iulie 2022 şi solicită despăgubiri „pentru afirmaţii defăimătoare şi conduită neglijentă”.
Documentul de judecată adaugă: „Asemenea remarci, a afirmat el, sugerau că a hărţuit-o şi a spionat-o, iar acest lucru l-a făcut să sufere „daune aduse reputaţiei sale stelare”, precum şi „traume şi depresie”. Pentru aceasta, el a pretins daune de peste 3 milioane de dolari, constituind, printre altele, „pierderi nedeterminate de investiţii potenţiale” în valoare de 1,2 milioane de dolari.”
Aware, un grup de promovare a egalităţii de gen, regretă încercările prin care trece femeia. „Femeile nu le datorează bărbaţilor timpul sau atenţia, cu atât mai puţin prietenia, dragostea, activitatea sexuală sau emoţională”, se spune.
Detaliile dezvăluite în timpul procesului „prezintă o imagine alarmantă a drepturilor sexuale şi romantice ale bărbaţilor”, a spus Aware. Plângerea părea un exemplu de „Negaţi, atacaţi, inversaţi victima şi infractorul”, pe care asociaţia a descris-o ca o tactică comună folosită de abuzatorii care încearcă să se înfăţişeze drept partea vătămată şi să pedepsească victimele reale pentru rezistenţa lor.
„Într-o societate care vede femeile ca fiind „mai puţin”, mulţi bărbaţi cred că au dreptul la viaţa şi corpul femeilor şi se afirmă în consecinţă. Concepte precum „zona prietenilor” – care implică faptul că femeile ar trebui în mod implicit să fie atrase sexual de bărbaţii din viaţa lor – fac parte din acest spectru de drepturi masculine. Trebuie să demontăm masculinitatea toxică şi mentalităţile patriarhale care stau la baza acestui comportament”, a notat Aware.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.