Un atac aerian israelian a distrus miercuri sediul Primăriei dintr-un oraş important din sudul Libanului, omorând 16 persoane, inclusiv primarul, în cel mai amplu atac asupra unei clădiri oficiale a statului libanez de la începutul campaniei aeriene israeliene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oficialii libanezi au denunţat atacul, care a rănit, de asemenea, peste 50 de persoane în Nabatieh, o capitală de provincie, afirmând că este o dovadă a faptului că campania Israelului împotriva grupului armat Hezbollah se îndreaptă acum către statul libanez.

Israelienii „au vizat în mod intenţionat o reuniune a Consiliului municipal în care se discuta situaţia serviciilor şi a ajutoarelor din oraş” pentru a ajuta persoanele strămutate de campania israeliană, a declarat prim-ministrul interimar Najib Mikati.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

FINUL SUSŢINE CĂ UN TANC ISRAELIAN A TRAS ASUPRA UNUI TURN AL SĂU DE SUPRAVEGHERE

Misiunea ONU în Liban (FINUL) a declarat că forţele sale de menţinere a păcii au observat miercuri dimineaţă un tanc israelian trăgând asupra turnului lor de supraveghere din apropierea oraşului Kfar Kela din sudul Libanului. Două camere au fost distruse, iar turnul a fost avariat, a declarat FINUL.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene cu privire la declaraţia FINUL.

Israelul solicitase anterior Organizaţiei Naţiunilor Unite să scoată membrii forţei de menţinere a păcii desfăşuraţi în sudul Libanului din zona de luptă, pentru propria siguranţă. FINUL afirmă că trupele sale au fost atacate de Israel de mai multe ori, deşi Israelul a contestat relatările acestor incidente.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, aflat într-o vizită în nordul Israelului, în apropierea frontierei, a declarat că Israelul nu îşi va opri ofensiva asupra Hezbollah pentru a permite negocieri. „Hezbollah este în mare dificultate”, a spus el, potrivit unei declaraţii redate de biroul său. „Vom purta negocieri doar sub foc. Am spus acest lucru în prima zi, am spus-o în Gaza şi o spun aici”, a punctat Gallant.

ZECI DE ŢINTE VIZATE DE ISRAEL

Israelul şi-a lansat campania terestră şi aeriană în Liban pentru a dezmembra Hezbollah după un an în care grupul militant susţinut de Iran a efectuat aproape zilnic tiruri peste graniţă în sprijinul militanţilor palestinieni Hamas din Gaza.

În ultimele săptămâni, Israelul a asasinat liderii de rang înalt ai Hezbollah şi a pătruns în oraşele de la graniţa de sud, afirmând că scopul său este de a permite zecilor de mii de israelieni evacuaţi să se întoarcă în siguranţă în casele din nordul Israelului, evacuate din cauza tirurilor Hezbollah.

Israelul a emis primul aviz de evacuare pentru Nabatieh, un oraş cu zeci de mii de locuitori, pe 3 octombrie. La acea vreme, primarul oraşului, Ahmed Kahil, a declarat pentru Reuters că nu va pleca.

Întrebat despre atacul israelian asupra Nabatieh, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a refuzat să comenteze circumstanţele atacurilor specifice, dar a declarat că Washingtonul înţelege că Hezbollah operează din locuri precum clădiri civile şi susţine atacurile limitate pentru a viza grupul. „Evident, nu am vrea să vedem sate întregi distruse. Nu vrem să vedem case civile distruse”, a spus Miller. „Deci, ceea ce susţinem sunt incursiunile limitate pentru a ataca şi a degrada (capacitatea) Hezbollah, pentru a degrada infrastructura Hezbollah. Nu pentru a viza civili, nu pentru a distruge case civile, nu pentru a nimici sate, noi susţinem campanii pentru a elimina Hezbollah”, a declarat oficialul american.

Armata israeliană a declarat miercuri că a lovit zeci de ţinte ale Hezbollah în zona Nabatieh, iar marina sa a lovit, de asemenea, zeci de alte ţinte în sudul Libanului.

Israelul a mai declarat că a „dezmembrat” o reţea de tuneluri utilizată de forţele de elită Radwan ale Hezbollah în inima unui oraş din apropierea graniţei cu Israelul, publicând un videoclip care arată explozii multiple ce zguduie un grup de clădiri. Oficialii libanezi au declarat că este vorba de orăşelul Mhaibib.

SUBURBIILE DIN SUDUL BEIRUTULUI, DIN NOU SUB TIRURI

Miercuri, avioanele de război israeliene au lovit şi suburbiile sudice ale Beirutului pentru prima dată în aproape o săptămână.

Reuters a auzit două explozii şi a văzut coloane de fum ridicându-se din două cartiere separate.

Exploziile au avut loc după ce Israelul a emis un ordin de evacuare care menţiona o singură clădire.

Armata israeliană a declarat că a vizat un depozit subteran de arme al Hezbollah. „Înainte de atac, au fost luate numeroase măsuri pentru a reduce riscul de a afecta civilii, inclusiv avertizarea populaţiei din zonă”, a declarat armata israeliană. Hezbollah nu a comentat imediat.

Acesta a fost primul atac asupra Beirutului de la 10 octombrie, când două lovituri în apropierea centrului oraşului au ucis 22 de persoane şi au dărâmat clădiri întregi într-un cartier dens populat.

Până acum, în aproape un an, operaţiunile israeliene din Liban au ucis cel puţin 2.350 de persoane, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii, iar peste 1,2 milioane de oameni au fost strămutaţi. ONU afirmă că un sfert din ţară se află sub ordine de evacuare. Bilanţul nu face distincţie între civili şi combatanţi, dar include sute de femei şi copii. Aproximativ 50 de israelieni, atât soldaţi, cât şi civili, au fost ucişi în aceeaşi perioadă, potrivit Israelului.

TON MAI CONCILIANT CU ONU

După ce a acuzat mult timp FINUL de eşec în misiunea sa de a ţine combatanţii înarmaţi departe de zona de frontieră, Israelul a adoptat un ton mai conciliant miercuri. „Statul Israel acordă o mare importanţă activităţilor FINUL şi nu are nicio intenţie de a afecta organizaţia sau personalul acesteia”, a declarat ministrul de externe Israel Katz într-un comunicat.

„În plus, Israelul consideră că FINUL joacă un rol important în „ziua de după”, după războiul împotriva Hezbollah”, a precizat ministrul.

Forţa de menţinere a păcii de 10 000 de persoane cuprinde contingente din 50 de ţări, inclusiv 2.500 de soldaţi italieni, francezi şi spanioli, ceea ce a provocat tensiuni între Israel şi unii dintre cei mai importanţi aliaţi europeni ai săi.

Ţările UE care contribuie la misiunea de menţinere a păcii au organizat o conferinţă telefonică şi au ajuns la concluzia că misiunea este „esenţială şi fundamentală” şi că numai ONU poate decide dacă să pună capăt acesteia, a declarat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles.

Ca răspuns, Franţa a interzis firmelor israeliene să participe la o viitoare expoziţie militară navală, au declarat miercuri două surse la curent cu această chestiune, acesta fiind cel mai recent incident care evidenţiază o relaţie din ce în ce mai tensionată între cei doi aliaţi.

CITEȘTE ȘI Ministrul apărării din Israel: Macron este o „ruşine”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.