Uniunea Europeană (UE) va examina în mod favorabil o solicitare a Guvernului britanic de amânare a Brexitului, a declarat un oficial european de rang înalt, după ce Theresa May a anunţat marţi,, într-un discurs pe care l-a susţinut în Camera Comunelor, că lasă Parlamentului opţiunea de a amâna Brexitul, relatează Reuters.
”În cazul în care se prezintă o cerere a unei amânări a datei Brexitului, ea va fi studiată în mod favorabil”, a declarat acest oficial. ”O prelungire cu câteva luni va fi relativ simplă”, a apreciat el.
Prin discursul pe care l-a susţinut marţi în Camera Comunelor, May a introdus ”argumente raţionale” în dezbaterea pe tema ieşirii Regatului Unit din UE, s-a felicitat alt oficial european.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Premierul britanic, care nu a reuşit încă să obţină ratificarea de către Parlament a acordului retragerii pe care l-a negociat şi încheiat cu europenii, s-a angajat să organizeze un nou vot în vederea unei ratificări a acordului până la 12 martie.
MAY LASĂ PARLAMENTULUI ALEGEREA DE A AMÂNA BREXITUL
Theresa May a anunţat marţi că-i lasă pe deputaţi să hotărască o eventuală amânare a Brexitului, în vederea evitării unei ieşiri fără acord din UE la 29 martie, cedând astfel presiunilor, inclusiv din tabăra sa, relatează AFP.
.@theresa_may says the UK will only leave the EU without a deal on 29 March "if there is explicit consent" from MPs.
— Sky News Politics (@SkyNewsPolitics) February 26, 2019
Follow the latest on the PM's statement to the Commons on #Brexit here: https://t.co/2HutRHh7ja pic.twitter.com/suaZLy0pU5
Această amânare va trebui să fie acceptată însă de UE, care s-a arătat deschisă acestei posibilităţi, în contextul în care preşedintele Consiliului European Donald Tusk a apreciat luni că ”o amânare ar fi o soluţie raţaională”.
Conducătoarea conservatoare intenţionează să procedeze în trei etape.
Mai întâi, ea va supune votului Prlamentului o versiune modificată a acordului divorţului pe care l-a semnat la sfârşitul lui noiembrie cu Bruxellesul şi pe care Parlamentul l-a respins masiv la jumătatea lui ianuarie.
În cazul în care această versiune modificată este respinsă, ea îi va întreba, la 13 martie, dacă vor o ieşire din UE fără acord (”no deal”). În cazul în care refuză, ea va supune, la 14 martie, la vot, o moţiune care va întreba ”dacă Parlamentul vrea o prelungire scurtă şi limitată a Articolului 50” a Tratatului de la Lisabona, care a declanşat procesul ieşirii, în urmă cu aproape doi ani.
Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a reacţionat constatând că May pare că i-a ”auzit tardiv” pe deputaţi. După care i-a reproşat că a ajuns astfel la cauza ”negocierilor haotice” pe care le-a purtat şi a ”deciziei sale de a se juca cu ceasul”.
Jeremy Corbyn says if Theresa May's withdrawal deal gets through the Commons, it should be put to the voters in a second referendum. pic.twitter.com/u98cbSsptZ
— Channel 4 News (@Channel4News) February 26, 2019
PÂNĂ ÎN IUNIE
May a repetat că ea se opune, personal, unei amânări a Brexitului şi a subliniat că aceasta nu poate să depăşească luna iunie, deoarece, altfel regatul va trebui să participe la alegerile europene de la sfârşitul lui mai.
"If we have to we will ultimately make a success of a no-deal..." @theresa_may's comment on a no-deal #Brexit is met with a negative response in the Commons.
— Sky News (@SkyNews) February 26, 2019
Follow live updates here: https://t.co/80CiQ7ngPh pic.twitter.com/WBbhV50wYn
Ea a fost nevoită, însă, să se plieze voinţei membrilor Guvernului său, ostil unui divorţ brutal.
Trei secretari de stat au scris marţi un editorial, în cotidianul The Daily Mail, în care o ”imploră” să prelungească Articolul 50 în cazul în care Parlamentul nu adoptă niciun acord la timp, pentru a evita ieşirea brutală din UE.
În cazul în care premierul nu se angajează la acest lucru, ei au ameninţat să demisioneze, ”pentru a împiedica un dezastru”.
Potrivit tabloidului, 15 membri ai Guvernului ar fi pregătiţi să demisioneze pentru a împiedica un ”no deal”.
Trei miniştri de prim-plan au pledat deja, în weekend, în favoarea unei amânări a datei Brexitului, în locul unei ”ieşiri dezordonate din UE”.
În opinia lor, lipsa unui acord riscă să afecteze ”grav” economia britanică şi să ameninţe ”integritatea” regatului prin restabilirea unei frontiere terestre pe Insula Irlanda, între Republica Irlanda, un stat membru UE, la sud, şi privincia britanică, în nord.
”SOLUŢIE RAŢIONALĂ”
Provocând o dezbatere dură în regat, May s-a limitat, până acum, să amâne până la 12 martie un vot al deputaţilor asupra unui acord al retragerii, pentru a-şi oferi timp să încerce să renegocieze textul cu Bruxellesul înaintea datei-limită.
Însă autoritatea sa este tot mai contestată.
Trei deputate eurofile au demisionat săptămâna trecută din Partidul Conservator, denunţând ”gestionarea dezastruoasă a Brexitului” de către Guvern. Ele s-au alăturat altor opt deputaţi, demisionari din Partidul Laburist, în cadrul ”Grupului Independent”, abia înfiinţat.
Partidul Laburist, principalul partid de opoziţie, şi-a schimbat, la rândul său, strategia, anunţând luni că este pregătit să susţină un amendament care să propună organizarea unui al doilea referendum pe tema ieşirii din UE, după cel din iunie 2016, în vederea evitării Brexitului ”distrugător” al conservatorilor.
Theresa May, la fel ca liderul laburist Jeremy Corbyn, au ”fost obligaţi amândoi, de către partidele lor, să apere linii ale Brexitului cărora li se opuneau hotărât în urmă cu doar câteva zile”, subliniază The Evening Standard în editorialul de marţi după-amiaza.
Îndepărtarea aparentă a posibilităţii unei ieşiri fără acord a condus, marţi, lira sterlină la cel mai înalt nivel din 2017 în faţa euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...