Ucraina s-ar putea confrunta în 2025 cu un ”important deficit de ajutor”, avertizează într-un comunicat Kiel Institute, care înregistrează ajutorul militar, financiar şi umanitar - promis şi livrat - Ucrainei de la invazia Rusiei la 24 februarie 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ”ar putea bloca viitoare planuri de ajutor ale Congresului”, avertizează institutul.

”Germania a anunţat recent că-şi va reduce alocaţia bugetară cu 50%” , iar ”alţi donatori i-ar putea urma exemplul”, notează Kiel Institute.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit unor proiecţii ale acestui institut de cercetare, ajutorul militar şi financiar ar urma să fie de 59 şi, respectiv, 54 de miliarde de euro în 2025, în cazul în care donatorii din Occident îşi menţin nivelul actual al ajutorului.

În schimb, aceste ajutoare scad cu jumătate - la 29 şi, respectiv, 27 de miliarde de euro - în lipsa unui nou ajutor american şi dacă donatorii europeni se aliniază poziţiei Germaniei.

Această scădere ar putea să fie compensată prin alte pârghii de finanţare, aflate în discuţie, precum contribuţii militare ”coordonate de NATO” sau ”împrumuturi” în baza ”activelor ruse blocate”.

Aceste ”mecanisme de finanţare evocate recent nu sunt însă deosebit de importante. În cazul în care ar fi aprobate, ele ar oferi un ajutor preţios, dar ar putea să fie doar nişte paliative”, apreciază Pietro Bomprezzi de la Kiel Institute.

”Aceste fonduri nu înlocuiesc deplin ajutorul bilateral regulat de care Ucraina are nevoie”, subliniază el.

La 30 august 2024, ajutoarele bilaterale promise Ucrainei de la începutul războiului atingeau 397 de miliarde de euro - 153,9 miliarde de euro ajutor militar, 221 de miliarde de euro ajutor financiar şi 22,3 miliarde de euro ajutor umanitar -, potrivit ultimelor date ale Kiel Institute.

Primii donatori sunt Uniunea Europeană (UE) cu 240,9 miliarde euro , Statele Unite (100,2) şi Regatul Unit (13,9).

Numai în privinţa ajutorului militar, UE şi Statele Unite sunt cot la cot - cu 66 de miliarde de euro promise de către fiecare.

Însă ajutorul american ajunge mai prompt în Ucraina, iar 87% dintre promisiunile Statelor Unite au fost alocate armamentului şi echipamentului de precizie, în timp ce din UE s-a alocat 66%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.