Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat pentru CNN că "Ucraina trebuie să primească mai mult sprijin şi toată lumea ar trebui să înţeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri la Ucraina sau la Moldova".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un interviu în exclusivitate realizat la Chişinău de celebra jurnalistă Christiane Amanpour, Maia Sandu a adăugat că speră că mai mult sprijin va veni în curând, astfel încât Ucraina să-şi poată recupera teritoriile şi să putem asista la "sfârşitul acestui război nebunesc".

Christiane Amanpour a discutat cu preşedinta Maia Sandu duminică, când Republica Moldova a marcat cea de-a 32-a aniversare a independenţei sale. Ţara se învecinează cu Ucraina şi a cunoscut tensiuni serioase cu Rusia, în special din cauza teritoriului separatist pro-rus din estul ţării, Transnistria, unde sunt staţionate trupe ruseşti. În februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a revocat un decret de politică externă din 2012 care recunoştea parţial independenţa Republicii Moldova, reaminteşte CNN.

Maia Sandu a explicat în interviul acordat lui Amanpour că în Transnistria există un regim care este susţinut de Rusia. "Există trupele ruseşti care sunt staţionate ilegal în regiunea transnistreană. Şi, bineînţeles, acesta este modul în care autorităţile ruse încearcă să influenţeze lucrurile în Republica Moldova", a spus Sandu.

Tensiunile au crescut şi mai mult de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, odată cu expulzarea reciprocă de diplomaţi între Moscova şi Chişinău.

"Când oameni din Rusia încearcă să răstoarne un guvern ales în mod democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există respect pentru această ţară", a declarat Sandu pentru Amanpour, referindu-se la expulzarea diplomaţilor ruşi.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Republica Moldova nu este în prezent membră a Uniunii Europene, dar a depus o cerere de aderare la scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia, iar apoi a primit statutul de candidat în iunie 2022. Preşedinta Maia Sandu a precizat că "este un proces lung" şi a recunoscut că "există încă judecători corupţi şi procurori corupţi (în Republica Moldova) care nu vor ca reformele să aibă succes". Ea a subliniat însă că "democraţia din Moldova se va păstra atunci când ţara va deveni stat membru al UE".

Întrebată despre moartea lui Evgheni Prigojin, Maia Sandu a menţionat că "acest lucru nu face decât să reconfirme riscurile care vin dinspre Rusia, o ţară care nu are justiţie. Din păcate, acest lucru nu se limitează la graniţele Rusiei. Din păcate, acesta este modul în care Rusia acţionează şi faţă de vecinii săi", a spus Maia Sandu.

Interviul integral cu Maia Sandu va fi difuzat de CNN luni, la ora 20.00, ora României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.