Turcia şi-a dezvăluit luni prima navă portdronă - TCG Anadolu -, concepută în vederea decolării şi aterizării pe ea a dronelor de luptă turce, relatează AFP.
”Dronele turceşti (de tip) Bayraktar TB3 şi Kizilelma şi avionul uşor de luptă (de tip) Hürjet vor putea decola de pe navă”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, care se află în campanie electorală, în vederea relaegerii, în mai.
President Erdogan during delivery ceremony of Türkiye’s largest warship, the TCG Anadolu:
— TRT World (@trtworld) April 10, 2023
- We’ve built TCG Anadolu in 7 years, world’s first UCAV carrier
- It carries up to 30 wheeled vehicles on its lightweight deck
- A big step on the path of producing aircraft carriers pic.twitter.com/raqhpuHkPP
TCG Anadolu - cu o lungime de 231 de metri şi o lăţime de 32 de metri - este cea mai mare navă turcă de război.
Pe puntea de zbor a bastimentului se pot afla zece elicoptere sau 11 drone de luptă şi 19 elicoptere (sau 30 de drone de luptă) suplimentare în hangar.
Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu.
— İbrahim Kalın (@ikalin1) April 10, 2023
İnandık, güvendik ve yaptık.
Hepimizin gurur duyacağı muazzam bir başarı daha.
Dosta güven, düşmana korku.
Güçlü Türkiye, barışın teminatıdır.
pic.twitter.com/JDzG9ZsYCG
Nava - a cărei construcţie a început în 2016 - poate transporta, de asemenea, până la 94 de vehicule - inclusiv 13 tancuri.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki TSK Komuta Kademesi, TCG ANADOLU’nun hizmete girmesinin ardından Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan ile gemiyi gezdi. TCG ANADOLU, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza hayırlı olsun.#MillîSavunmaBakanlığı #HulusiAkar pic.twitter.com/S4pxfYRG3J
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 10, 2023
Industria apărării Turciei, un stat membru NATO, s-a dezvoltat în mod considerabil în ultimii ani, după succesul dronelor turceşti, care au devenit mândria Ankarei.
Modelul de dronă TB2 al întreprinderii private Baykar - din a cărei conducere face parte unul dintre ginerii lui Erdogan - şi-a dovedit eficienţa în Libia şi Azerbaidjan, iar apoi în Ucraina, unde TB2 au fost folosite din prinmele ore ale invaziei ruse, anul trecut.
Ankara, care şi-a multiplicat între timp eforturile de a media între Kiev şi Moscova şi care a făcut, în trecut, mai multe demonstraţii de forţă în estul Mării Mediteranr, va putea, cu ajutorul portdronei ”să desfăşoare operaţiuni militare şi umanitare în cele patru colţuri ale lumii, dacă va fi necesar”, a subliniat Erdogan la inaugurarea navei.
China şi-a dezvăluti anul trecut prima navă portdronă, o dovadă a importanţei tot mai mari a acestor aeronave fără pilot în războiul modern.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.