Preşedintele american Donald Trump l-a atacat dur pe procurorul special Robert Mueller, într-o salvă de şapte tweet-uri, palpabil îngrijorat, şi a încercat să-i discrediteze ancheta, din cadrul căreia noi elemente sunt pe cale să fie dezvăluite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe a anunţat, de asemenea, nominalizarea lui William Barr în postul de secretar al Justiţiei, în locul lui Jeff Sessions. Acesta din urmă a fost destituit fără menajamente, luna trecută, alimentând temeri privind foarte sensibila anchetă cu privire la o posibilă complicitate între echipa de campanie a miliardarului şi Rusia.

Alegerea acestui jurist republican respectat, care a ocupat deja funcţia la începutul anilor '90, în timpul preşedinţiei lui George H.W. Bush, a fost mai degrabă bine primită la Washington.

Pe fondul unor noi zvonuri cu privire la plecarea - anunţată în multe rânduri - a "Chief of staff"-ului său John Kelly, Trump a atacat la grămadă ”numeroase conflicte de interes” presupuse ale procurorului Mueller, pe fostul director FBI James Comey, pe care l-a destituit în mai 2017, pe numărul doi la Departamentul Justiţiei Rod Rosenstein şi echipa de campanie a lui Hillary Clinton, fosta sa adversară în cursa la Casa Albă.

Într-o serie de tweet-uri furioase, el a promis un ”contra-raport” celui al lui Mueller - despre care nimeni nu ştie, până acum, când va fi făcut public şi sub ce formă.

”Deja 87 de pagini redactate, dar nu putem, evident, să-l terminăm atât timp cât nu am văzut raportul final al vânătoarei de vrăjitoare”, a scris Trump.

TĂCEREA LUI MUELLER

Vervei lui Trump, Mueller îi opune - de 18 luni - o tăcere absolută.

Acest fost puşcaş marin, în vârstă de 74 de ani, care a condus poliţia federală (FBI) timp de 12 ani, este de o extraordinară discreţie, iar - un fapt remarcabil în capitala federală americană - divulgările cu privire la înaintarea anchetei sale sunt extrem de rare.

Noul atac al preşedintelui Statelor Unite are loc în ziua scandeţei a două termene judiciare cruciale cu privire la doi foşti membri ai cecului său restrâns, în jurul căruia lanţul se strânge tot mai mult.

Procurorul special urmează să prezinte detalii despre amploarea cooperării lui Michael Cohen, un fost avocat al miliardarului, care a recunoscut recent că a minţit în Congres cu privire la contactele sale cu ruşi pe tema unui proiect imobiliar al lui Trump.

Înfuriat de atitudinea celui care a fost, ani de zile, omul său de încredere, Trump şi-a exprimat dorinţa, la începutul săptămânii - într-un mesaj care a provocat stupoare în rândul juriştilor, ce susţin separarea puterilor în stat -, ca Michael Cohen să fie trimis la închisoare.

Echipa lui Robert Mueller urmează, de asemenea, să ridice vălul de pe minciunile proferate FBI-ului de către fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, care a acceptat să coopereze cu anchetatorii pentru a i se reduce pedeapsa într-un caz de deturnare de fonduri de dinainte de 2016.

În prezent încarcerat, acestuia, care părea un martor-cheie în această anchetă, ar putea să i se aducă la cunoştinţă noi capete de inculpare.

De asemenea, George Papadopoulos, un fost consilier diplomatic al lui Trump în timpul campaniei, a ieşit vineri de la închisoare, unde a ispăşit o pedeapsă de 14 zile după ce a minţit FBI-ul.

În cazul în care va fi confirmat în Senat, noul secretar al Justiţiei William Barr urmează să joace o partitură delicată.

După demiterea lui Sessions, interimatul este asigurat de către fostul şef de cabinet al acestuia, Matthew Whitaker, care, înainte să preia funcţia, a criticat dur amploarea anchetei ruse şi costul acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.