Preşedintele Trump a semnat miercuri un ordin executiv prin care solicită „reformarea” Serviciului Extern, corpul diplomaţilor profesionişti americani, „pentru a asigura punerea în aplicare fidelă şi eficientă” a agendei sale de politică externă, scrie The New York Times.
Aceasta a fost cea mai recentă dintre măsurile luate recent de Trump pentru a exercita un control mai mare asupra forţei de muncă federale, pe care preşedintele o priveşte cu un amestec de suspiciune şi ostilitate. Donald Trump şi aliaţii săi cred că birocraţii de stânga vor lucra pentru a-i zădărnici agenda şi că ar trebui să aibă mult mai multă putere decât preşedinţii anteriori pentru a instala loialişti dovediţi în întregul guvern.
Într-un ordin executiv, preşedintele SUA reiterează că "toţi funcţionarii sau angajaţii însărcinaţi cu punerea în aplicare a politicii externe a Statelor Unite trebuie (...) să facă acest lucru sub conducerea şi autoritatea preşedintelui".
"Neexecutarea fidelă a politicilor preşedintelui constituie un motiv de disciplină profesională, care poate merge până la separare", adaugă el în acest decret intitulat "O singură voce pentru relaţiile externe ale Americii".
Decretul vizează atât diplomaţii de carieră, cât şi miile de civili de la Departamentul de Stat, un vast minister cu până la 80.000 de angajaţi în întreaga lume.
Decretul prezidenţial vine în contextul în care Donald Trump a îngheţat ajutorul extern al SUA, cu câteva excepţii, şi aproape a desfiinţat Agenţia SUA pentru Dezvoltare (USAID).
Secretarul de stat Marco Rubio este însărcinat în special "cu reformarea serviciilor externe pentru a asigura punerea în aplicare fidelă şi eficientă a politicii externe a preşedintelui".
Decretul merge atât de departe încât menţionează "revizuirea sau înlocuirea manualelor sau liniilor directoare" care sunt contrare politicii preşedintelui.
Deşi este tradiţional ca funcţionarii publici, în special diplomaţii, să se supună politicilor superiorilor lor, este neobişnuit ca acest lucru să fie subliniat într-un ordin executiv.
Acest lucru se datorează faptului că preşedintele Trump, sub impulsul miliardarului Elon Musk, a demarat o amplă reformă a guvernului federal, urmărind cheltuielile publice considerate risipitoare sau contrare politicile sale, cum ar fi programele care promovează diversitatea sau incluziunea.
Într-un alt decret, semnat marţi seară, el a acordat Comisiei pentru eficienţă guvernamentală, condusă de Elon Musk, o putere de veto de facto asupra angajărilor în administraţia publică, subliniind că acestea trebuie făcute "în consultare" cu aceasta.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21932203&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.