Regizorul american Todd Haynes, actriţa scoţiană Tilda Swinton şi actriţa chineză Fan Bingbing vor fi prezenţi, joi, pe covorul roşu al celei de-a 75-a ediţii a Berlinalei, într-o Germanie aflată într-o campanie electorală intensă şi incertă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Film, primul eveniment major al anului în industria cinematografică, este programată joi seară.

De obicei un eveniment foarte consensual, ceremonia de deschidere a provocat controverse anul trecut, când organizatorii au ezitat să invite sau nu aleşii AfD.

Un an mai târziu, acest partid de extremă dreapta vizează un scor record la alegerile legislative anticipate care vor avea loc în 23 februarie, a doua zi după decernarea Ursului de Aur.

Berlinala, care s-a considerat întotdeauna un festival progresist şi un ecou pentru problemele politice ale momentului, va fi oare insensibilă la acest climat tensionat?

Declaraţiile vedetelor invitate la Berlin vor fi examinate cu atenţie, mai ales cele ale actorilor şi regizorilor germani, printre care şi Tom Tykwer, care a regizat filmul de deschidere „The Light”.

Filmul se concentrează pe sosirea unei imigrante siriene, angajată ca guvernantă, într-o familie din Berlin, „care o va purta într-o călătorie în necunoscut”.

Cunoscut mai ales pentru filmul „Run, Lola, Run” din 1998, Tykwer se întoarce în Germania contemporană după un deceniu petrecut cu seria „Babylon Berlin”, având ca fundal Republica de la Weimar şi ascensiunea nazismului. The Light” "înfăţişează oameni de azi, confruntaţi cu intensitatea vremurilor contemporane", a promis el.

O perioadă în care „democraţia este din nou pusă sub semnul întrebării” de forţe politice care încearcă „să excludă şi să marginalizeze”, a declarat regizorul în vârstă de 59 de ani pentru presa germană.

Seara de deschidere va fi marcată, de asemenea, de înmânarea unui Urs de Aur onorific Tildei Swinton, o figură marcantă a cinematografiei de autor, văzută în filmele lui Wes Anderson şi Pedro Almodovar, dar care a lucrat şi alături de Brad Pitt, Tom Cruise şi Keanu Reeves.

19 filme în competiţie 

Membrii juriului vor începe să lucreze vineri, când vor viziona primelor filme în cursa pentru Ursul de Aur.

Preşedintele acestuia, Todd Haynes ("Dark Waters", "I'm not there", "Carol"), alături de juraţi precum Fan Bingbing şi cineastul franco-marocan Nabil Ayouch, vor trebui să aleagă între 19 filme aflate în competiţie pentru a succeda documentarului "Dahomey" al regizoarei franco-senegaleze Mati Diop.

Mai concurează regizorul american Richard Linklater, sud-coreeanul Hong Sang-Soo, mexicanul Michel Franco şi românul Radu Jude.

Berlinala, care proiectează numeroase filme de autor, nu atrage la fel de mult atenţia ca festivalurile de la Veneţia sau Cannes. În acest an, Berlinul încearcă să îşi găsească un nou suflu, Tricia Tuttle, directoarea Berlinalei, fiind recrutată de la Festivalul de Film de la Londra.

Pentru a face covorul roşu să strălucească, a aliniat o serie de vedete, inclusiv Timothée Chalamet, care este aşteptat să prezinte "A Complete Unknown", filmul biografic despre Bob Dylan, care a fost deja lansat în mai multe ţări.

De asemenea, sunt anunţaţi Jessica Chastain, Marion Cotillard, Ethan Hawke şi Robert Pattinson. Acesta din urmă joacă, în afara competiţiei, în "Mickey 17", care marchează revenirea lui Bong Joon-Ho în cinematografie după triumful cu "Parasite".

De data aceasta, sud-coreeanul oferă o comedie ştiinţifico-fantastică care rezonează cu vremurile, ironizând un miliardar care seamănă cu Elon Musk - patronul Tesla şi SpaceX, proprietarul X, membru al administraţiei Trump în Statele Unite şi susţinător al AfD în Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.