Liderul extremei drepte austriece Herbert Kickl l-a anunţat miercur pe preşedintele Alexander Van der Bellen că nu a reuşit să formeze un Guvern de coaliţie cu conservatorii, reticenţi faţă de proiectul său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Deşi am făcut concesii cu privire la multe puncte (...), negocierile nu au avut, din nefericire, succes”, afirmă în scrisoare liderul extremei drepte austriece.

Herbert Kickl anunţă că ”restituie astfel mandatul” care i-a fost încredinţat la 6 ianuarie.

Partidul ÖVP (conservatori) denunţă, la rândul său, într-o scrisoare, ”setea de putere şi intransigenţa” lui Kickl.

”El nu era pregătit să facă un compromis şi să stabilească un partenerait de la egal la egal, dezvoltând fantasmele atotputerniciei”, îl acuză secretarul general al ÖVP Alexander Pröll.

Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) nu a cedat nimic din voinţa sa de a da totul peste cap - sfârşitul taxării carbonului, ”azil zero”, atacatarea presei, ONG-urilor şi lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor -, sfidând un sistem parlamentar care se bazează pe compromis.

Negocierile au început în urmă cu mai puţin de o lună între FPÖ - care s-a plasat pentru prima oară pe primul loc cu aproape 29% dintre votirile exprimate în alegerile legislative de la sfrşitul lui septembrie - şi ÖVP (26,3%), în urma eşecului unor negocieri anterioare.

După cutremurul scrutinului, dreapta a încercat mai întâi să formeze o coaliţie ”cu oricine în afară de Kickl”, şi anume cu stânga şi liberalii.

ÖVP, slăbit şi fără să reuşească să ajungă la un compromis, a întins atunci mâna inamicului său, încălcându-şi o promisiune din campanie.

Însă tensiunile au crescut rapid, după ce Herbert Kick a bruscat această formaţiune, obişnuită cu puterea din 1987.

Dreapta a guvernat în două rânduri cu extrema dreaptă în Austria.

Însă ea deţinea atunci Cancelaria şi reprezenta Austria la Bruxelles, impunându-şi astfel agenda proeuropeană.

Herbert Kickl a optat - de la începutul negocioerilor - în favoarea unei linii dure.

Cu scopul de a-şi construi ”Austria fortăreaţă”, el cerea o revenire la o neutralitate strictă şi încetarea primatului dreptului european.

De la începutul negocierilor, zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în mai multe rânduri la Viena, în părarea drepturilor fundamentale.

După eşecul acestor negocieri se profilează noi alegeri, în care FPÖ este creditat cu 35% din intenţiile de vot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.