Fostul preşedinte american Donald Trump a făcut o gafă în campania electorală şi a confundat Ungaria şi Turcia în faţa unor simpatizanţi, la un miting, salutându-l pe foarte controversatul premier ungar - ”preşedintele Turciei” - pe care-l consideră ”unul dintre cei mai buni lideri din lume”.
Miliardarul i-a confundat pe premierul ungar ungar Viktor Orban şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
”Se întâmplă multe lucruri în acest moment în această lume care explodează. Am fost foarte onorat (să-l întâlnesc). Există acest om, Viktor Orban. Îl cunoaşteţi?”, şi-a întrebat fostul preşedinte american susţinătorii luni, la un miting în New Hampshire.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”El este cu adevărat unul dintre cei mai buni lideri din lume, cel mai puternic. Este preşedintele Turciei”, a declarat el.
Orban is probably one of the strongest leaders anywhere in the world. He's the leader of Turkey.
— NoComment (@nocomment) October 24, 2023
Former U.S. President Donald Trump appeared to confuse the leaders of Turkey and Hungary in a campaign speech pic.twitter.com/ni01At2NoI
Donald Trump voia cel mai probabil să-l saliuute pe liderul ungar, singura figură politică din Uniunea Europeană (UE) care l-a susţinut în campania la preşedinţie din 2016.
Cei doi s-au întâlnit în mai multe rânduri în ultimii ani.
Viktor Orban a fost primit la Casa Albă în 2019. La acea vreme, Donald Trump declara că era ”probabil ca el”.
”E un pic controversat, dar bun. Faceţi o treabă bună şi faceţi în aşa fel încât ţara dumneavoastră să fie în siguranţă”, declara el atunci la primirea premierului ungar.
”FRONTIERA” UNGARIEI CU RUSIA
Acea vizită avea un caracter istoric. Niciun lider ungar nu mai fusese primit la Casa Albă din 2005.
Donald Trump a îndemnat la relegerea acestuia în 2022.
Fostul preşedinte republican a evocat ”frontiera” ţării conduse de către Viktor Orban cu Rusia.
Nici Turcia şi nici Ungaria nu însă vreo frontieră terestră cu ţara condusă de către Vladimir Putin.
Viktor Orban se află în vizorul Comisiei Europene (CE), în urma multor încălcări a statului de drept - între altele, încălcări ale independenţei justiţiei, ale acţiunii ONG-urilor, corupţie la vârf şi legi împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor. Mai multe proceduri în justiţie sunt analizate de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.