Preşedintele american Donald Trump le-a cerut marţi naţiunilor lumii, în discursul pe care l-a susţinut în Adunarea Generală a ONU, să se alăture Statelor Unite şi să izoleze Iranul, din cauza comportamentului acestuia,, pe care-l denunţă drept agresiv, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe a subliniat că a lansat o campanie de ”presiuni economice” cu scopul de a priva Iranul de banii de care are nevoie pentru a-şi avansa ”agenda sângeroasă” de haos şi măcel în Siria şi Yemen.

El a evocat retragerea Statelor Unite, anul acesta, din acordul în dosarul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri şi reimpunerea unor sancţiuni americane.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Iranul nu-şi respectă vecinii şi nici frontierele acestora, a apreciat el, iar unui regim care scandează ”moarte Americii!” şi ameninţă Israelul cu distrugerea nu trebuie să i se permită să aibă mijloace de a se dota cu bomba nucleară.

Preşedintele iranian Hassan Rohani acuză, la rândul său, Statele Unite că adoptă o poziţie ostilă faţă de ţara sa.

”OMUL-RACHETĂ”

Pe de altă parte, după ce l-a catalogat drept ”omul rachetă”, în urmă cu un an, pe liderul nord-coreean, Trump i-a mulţumit anul acesta lui Kim Jong Un.

El a declarat că apreciază măsurile adoptate de Kim în vederea ”denuclearizării”.

”Rachetele nu mai zboară” din Coreea de Nord şi nu mai îi ameninţă vecinii, a notat el.

Trump s-a întâlnit cu Kim în Singapore, în iunie. Casa Albă acţionează în vederea programării unui al doilea summit.

În pofida laudelor lui Trump, administraţia sa a apreciat că Phenianul se angajează încet în realizarea obiectivelor stabilite în Singapore.

SUVERANITATE AMERICANĂ

Trump a subliniat în acest discurs asupra suveranităţii americane şi a respins ”guvernanţa globală, controlul şi dominaţia”.

El a spus că onorează dreptul fiecărei naţiuni de a-şi urma obiceiurile, credinţele şi tradiţiile şi că Statele Unite nu le vor spune niciodată altor naţiuni cum să trăiască, să muncească şi să se închine.

Însă el a subliniat că Statele Unite se aşteaptă de la celelalte naţiuni ”să onoreze la rândul lor suveranitatea Americii”.

RÂSETE

În deschiderea discursului său, Trump şi-a lăudat progresele de când este la putere, provocând râsete.

Locatarul Casei Albe le-a spus marţi liderilor întregii lumi că economia americană ”înfloreşte ca niciodată mai înainte”, iar administraţia sa a făcut în aproape doi ani mai mult decât aproape orice altă administraţie anterioară.

Laudele sale au provocat râsetele multor şefi de stat şi delegaţi din întreaga lume aflaţi în sală,

”Nu am aşteptat această reacţie, dar e OK”, i-a mustrat el.

Statele Unite sunt o ”ţară mai puternică, mai sigură şi mai bogată” decât atunci când a venit el la putere, în ianuarie 2017, a apreciat Trump. ”Susţinem America şi poporul american şi susţinem de asemenea lumea”, a subliniat el.

”IRANUL TREBUIE SĂ-ŞI SCHIMBE TONUL”

Şeful statului american a anunţat că nu se va întâlni cu conducerea iraniană ”până nu-şi schimbă tonul”.

Întrebat în acest sens la sosirea la sediul ONU, marţi, Trump a răspuns că Iranul s-a comportat ”foarte rău”. El a anunţat că Washingtonul face ”multe lucruri”, acum, cu privire la Iran, inclusiv sancţiuni.

Preşedintele american a retras anul acesta Statele Unite din acordul în dosarul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri şi i-a reimpus sancţiuni economice.

El a spus că aşteaptă cu nerăbdare să aibă o ”relaţie măreaţă” cu Iranul, însă ”Iranul trebuie să-şi schimbe tonul”.

El evocat cu acrime actuala relaţie cu Iranul, dar a vorbit cu entuziasm despre prietenia aflată la început cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

”Ne descurcăm foarte bine cu Coreea de Nord”, după summitul din Singapore, a apreciat el.

ÎNTÂRZIERE

Trump a sosit cu întârziere să-şi susţină discursul la Adunarea Generală a ONU, ceea ce i-a obligat pe organizatori să schimbe ordinea vorbitorilor la tribună.

El a fost programat să vorbească al doilea în sesiunea de marţi, după preşedintele brazilian Michel Temer. Însă discursul lui Temer a fost urmat de o pauză stânjenotoare, în care oficiali de la ONU au pregătit podiumul pentru a-l primi pe cel de-al treilea vorbitor, preşedintele ecuadorian Lenin Moreno Garces, care se deplasează într-un scaun cu rotile.

Coloana lui Trump a sosit la sediul ONU de la New York în timpul discursului lui Moreno.

Casa Albă nu a precizat imediat motivul întârzierii locatarului său.

Politicile ”America First” şi criticile aliaţilor la adresa lui Trump au intrat în coliziune cu spiritul multilateral al Adunării Generale a ONU.

”UN OM ABSOLUT MINUNAT”

El a anunţat că nu intenţionează să se întâlnească săptămâna aceasta cu omologul său iranian Hassan Rohani ”în pofida unor solicitări”.

Atât Trump, cât şi Rohani participă la reuniunea anuală de la New York.

Americanul nu a precizat însă originea acestor ”solicitări”.

Rohani a exclus, la rândul său, vreo întâlnire cu Trump. Iranianul a declarat luni pentru NBC News că nu se reunesc condiţiile unor eventuale negocieri. El acuză Washingtonul că a adoptat o poziţie ostilă faţă de Repunlica islamică.

Cu toate acestea, Trump a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că ”poate cândva în viitor” se va întâlni cu Rohani.

”Sunt convins că este un om mininat!”

Casa Albă a prezentat, înainte de discurs, vizita lui Trump la New York drept o oportunitate de a sublinia asupra suveranităţii americane în cadrul organismului multinaţional.

Trump urmează să prezideze miercuri, pentru prima oară, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema luptei împotriva proliferării armamentului.

Cele patru zile de balet diplomatic contrastează cu răsturnările sălbatice şi dezordinea din politica internă americană, relevate de scandalul în centrul căruia se află candidatul lui Trump la Curtea Supremă Brett Kavanaugh, comentează AP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.