Trei cetăţeni bulgari - două femei şi un bărbat - au fost găsiţi vinovaţi, vineri, de un tribunal din Londra că au făcut parte dintr-o unitate rusă de spionaj condusă de austriacul Jan Marsalek, fostul CEO al Wirecard, care a fugit în Rusia în 2020 după falimentul companiei sale, descoperindu-se ulterior că ajuta la derularea operaţiunilor de spionaj ale Kremlinului în Europa, relatează Reuters şi The Guardian.
Katrin Ivanova, în vârstă de 43 de ani, Vania Gaberova, de 30 de ani, şi Tihomir Ivancev, 39 de ani, au fost condamnaţi la tribunalul Old Bailey din Londra, fiind acuzaţi de conspiraţie pentru colectarea de informaţii utile unui inamic, între august 2020 şi februarie 2023, ceea ce inculpaţii au negat. După mai mult de 32 de ore de deliberări, juraţii de la Old Bailey a ajuns însă la un verdict unanim.
Cei trei locuiau la Londra. Katrin Ivanova era tehnician de laborator, Vania Gaberova, cosmeticiană, iar Tihomir Ivancev pictor şi decorator. Ei erau membri juniori ai unei reţele de spionaj care a fost condusă de Jan Marsalek, un om de afaceri austriac dat în căutare internaţională.
Procurorii au declarat că trio-ul - împreună cu Orlin Roussev, 47 de ani, şi Bizer Djambazov, 43 de ani, care au recunoscut că fac parte din conspiraţie înainte de începerea procesului - s-a ocupat de supravegherea jurnaliştilor şi a planificat organizarea unui fals protest în faţa ambasadei kazahe din Londra.
Jan Marsalek a însărcinat, de asemenea, echipa de cetăţeni bulgari să spioneze soldaţii ucraineni care se antrenau la baza americană din Germania, cu scopul de a le urmări mişcările pe câmpul de luptă după invazia Rusiei din 2022, au declarat procurorii.
Cetăţeanul austriac Jan Marsalek este căutat de autorităţile germane în calitate de fost director operaţional al companiei de plăţi Wirecard, aflată în faliment, fiind acuzat de o fraudă de aproape 2 miliarde de euro. Nu se cunoaşte cu siguranţa unde este acum Marsalek, dar se crede că acesta se află în Rusia.
Ivanova, Gaberova şi Ivancev au pledat „nevinovat” la acuzaţia de conspiraţie pentru colectarea de informaţii utile unui inamic, afirmând că nu ştiau că ajută Rusia. Ei au fost însă condamnaţi, iar Ivanova a fost găsită vinovată şi de deţinerea de documente de identitate false. Îşi vor primi sentinţele în luna mai, însă judecătorul Nicholas Hilliard i-a avertizat că riscă pedepse cu închisoarea.
Marsalek a dirijat operaţiunile de urmărire a lui Hristo Grozev - un jurnalist de investigaţie care a contribuit la dezvăluirea implicării spionilor ruşi în otrăvirea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi - în Bulgaria, Austria şi Spania. Iar toţi cei trei inculpaţi au fost implicaţi în operaţiune.
De asemenea, maestrul spion a ordonat membrilor reţelei sale, inclusiv Ivanovei, să fure numerele de telefon mobil ale trupelor ucrainene despre care se credea că se antrenează la o cazarmă americană din Stuttgart, Germania, folosind un dispozitiv militar de spionaj care nu a mai fost văzut până acum în mâinile vreunui infractorilor, notează The Guardian.

UN „TRIUNGHI AMOROS”
Marsalek comunica direct cu liderul reţelei în Marea Britanie, Orlin Roussev, din Great Yarmouth, care, la rândul său, dirija activităţile de supraveghere dintr-o fostă pensiune din oraşul de pe litoralul Norfolk. Clădirea era înţesată cu echipamente electronice şi de supraveghere, în valoare de sute de mii de lire sterline. Roussev a pledat deja vinovat la acuzaţiile de spionaj, la fel ca prietenul şi adjunctul său, Bizer Djambazov, 43 de ani. Însă cei trei membri mai tineri au negat acuzaţia de spionaj, ceea ce a condus la un proces Old Bailey care a durat aproape trei luni.
Instanţa a aflat că Djambazov a avut o relaţie atât cu Ivanova, partenera sa de lungă durată, cât şi cu Gaberova timp de un an şi jumătate înainte de arestarea lor. Al treilea inculpat, Ivancev, era fostul iubit al Gaberovei. Dintre cei trei inculpaţi, doar Ivancev a fost prezent în instanţă. Cele două femei au fost prezente prin intermediul unei legături video de la închisoarea pentru femei HMP Bronzefield.
Ivanova şi Gaberova, ambele aşezate, au rămas fără reacţie în timp ce verdictele de vinovăţie au fost citite. Ivanchev, aflat în boxa acuzaţilor, a dat scurt din cap când a auzit concluzia juriului.
Ivanova a fost, de asemenea, găsită vinovată de deţinerea de paşapoarte falsificate în apartamentul său din Harrow, unde locuia cu Djambazov.
„MINIONII” ŞI „JACKIE CHAN”
Grupul a fost supranumit „Minionii”, personajele animate din filmul „Despicable Me”. În locul lui Gru, creierul răului din desenele animate, inculpaţii au acţionat ca spioni care lucrau pentru serviciul rus de informaţii, cunoscut şi sub numele de... GRU, observă Sky News.
Reţeaua de spionaj - care a funcţionat la nivel global între august 2020 şi februarie 2023 - a fost dezvăluită în peste 80.000 de mesaje recuperate de la Roussev şi Djambazov pe aplicaţia de mesagerie criptată Telegram, după arestarea lor, în februarie 2023.
Cei doi aveau nume de staruri din filme de arte marţiale - Roussev era „Jackie Chan”, iar Djambazov era „Jean Claude Van Damme” sau „Mad Max”. Celula ar fi folosit o „metodologie sofisticată” care includea tehnologii avansate şi identităţi false pentru a obţine informaţii şi imagini, după care întocmeau rapoarte detaliate despre ţintele lor, pe care să le trimită Moscovei. Una dintre sarcinile reţelei de spionaj era să adune informaţii despre disidenţi şi persoane proeminente de interes pentru ruşi.
O operaţiune care a continuat constant era plasarea de autocolante în Viena şi Berlin pentru a discredita Ucraina, inclusiv mesaje de extremă dreapta pe un muzeu evreiesc. Alison Morgan KC, procuror, a declarat: „Prin colectarea informaţiilor şi transmiterea acestora către statul rus, inculpaţii au pus, fără nicio îndoială, multe vieţi în pericol”.
Matthew Collins, adjunctul consilierului britanic pentru securitate naţională, a declarat la proces că ruşii încearcă să „externalizeze” operaţiunile lor secrete pentru a recâştiga un punct de sprijin în Marea Britanie după expulzarea spionilor în urma otrăvirii lui Serghei Skripal. Într-un mesaj, Marsalek i-a spus lui Roussev: „O operaţiune de succes pe teritoriul Marii Britanii ar fi extraordinară după chestia cu Skripal”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.