Premierul britanic Theresa May a anunţat marţi, cu două luni înainte de Brexit, că vrea să redeschidă negocieri cu Uniunea Europeană (UE) - în pofida faptului că Bruxellesul a exclus până acum această opţiune -, cu obiectivul de a găsi un acord al retragerii care să fie susţinut de o majoritate a deputaţilor britanici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Eu nu vorbesc despre un nou schimb de scrisori, ci despre o modificare importantă şi constrângătoare juridic a acordului retragerii”, a declarat conducătoarea conservatoare în cadrul unei examinări de către deputaţi a unei serii de amendamente susceptibile să le dea mână liberă în dosarul Brexitului.

”Negocierea unei asemenea schimbări nu va fi uşoară. Asta va implica redeschiderea acordului retragerii, un demers pentru care ştiu că apetitul partenerilor noştri europeni este limitat”, a adăugat ea. ”Însă eu cred că, cu un mandat al acestei adunări, pot să obţin o asemenea schimbare”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Theresa May a discutat marţi cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, a anunţat Downing Street, fără să ofere detalii despre conţinutul discuţiilor, care au avut loc după o reuniune guvernamentală britanică.

Cu această ocazie, May le-a spus miniştrilor săi că ”schimbări juridice ale «backstop»-ului vor fi necesare în vederea obţinerii susţinerii camerei Comunelor”, a anunţat purtătorul său de cuvânt, referindu-se la dispoziţia controversată prevăzută în acordul divorţului şi menită să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

”Asta înseamnă redeschiderea acordului retragerii”, a conchis el, dând asigurări totodată că şefa Guvernului conservator rămâne ”hotărâtă să părăsească (UE) la 29 martie”, data prevăzută a Brexitului.

Deputaţii au redactat amendamente - între care mai multe fac obiectul unui vot marţi seara. Deschizând dezbaterile, Theresa May i-a îndemnat pe deputaţi să ”transmită mesajul cel mai clar posibil” liderilor europeni cu privire la ceea ce vor.

REACŢII ÎMPĂRŢITE

Tratatul retragerii, dur negociart de May timp de 17 luni de zile cu Uniunea Europeană, a fost respins masiv, la 15 ianuarie, de către deputaţi. După acest eşec, conducătoarea nu a propus un plan alternativ, contrar cerinţei parlamentarilor.

Premierul susţine un amendament care înlocuieşte dispoziţia "backstop"-ului sau ”plasei de siguranţă” cu ”aranjamente alternative”.

Amendamentul depus de conservatorul Graham Brady, "îmi va da mandatul de care am nevoie pentru a negocia cu Bruxellesul un aranjament care să poată obţine (susţinerea) majorităţii acestei Camere”, a pledat May.

Ideea redeschiderii acestor negocieri provoca reacţii împărţite în rândul unor manifestanţi ”pro” şi ”anti”-Brexit adunaţi în faţa Parlamentului, la Westminster.

”Trebuie redeschise, pentru că backstopul este inacceptabil”, a declarat pentru AFP Philip Aiston, un ”Brexiter” în vârstă de 66 de ani.

Un eurofil, Nick Jackson, în vârstă de 48 de ani, denunţa, în ceea ce-l priveşte, zădărnicia întreprinderii - liderii UE ”au spus deja nu (unor noi negocieri). Ei au spus nu de mai multe ori. Nu ştiu de ce ea nu înţelege”.

Între celelalte amendamente se află şi cel al laburistei Yvette Cooper, care caută să amâne data Brexitului, cu scopul de a evita o ieşire fără acord din UE. În cazul în care este adoptat, deputaţii urmează să dezbată, la 5 februarie, o lege menită să oblige Guvernul să amâne data Brexitului, în cazul în care nu se încheie vreun acord până la 26 februarie.

Amendamentul a primit susţinerea liderului opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, în opinia căruia acesta va permite să ”acorde timp de renegociere” şi evitarea unei ieşiri fără acord, care ”ar face mult rău” economiei britanice.

”Prelungirea (termenului prevăzut de) Articolul 50 nu va împiedica o ieşire fără acord”, a respins şefa Guvernului. Ea s-a angajat să supună votului un acord refăcut ”cât mai rapid posibil”.

În cazul în care nu se încheie cu UE niciun acord până la 13 februarie, ea şi-a anunţat intenţia de a organiza, la 14 februarie, un vot cu privire la o plecare fără acord.

Deputaţii urmau să se pronunţe asupra acestor amendamente începând de la ora locală 19.00 (21.00, ora României).

Sabine Weyand, adjuncta negociatorului-şef UE al Brexitului Michel Barnier, a denunţat luni discuţii care se învârt în cerc. ”Negocierile s-au terminat”, a subliniat ea, dând asigurri că ”nu vom redeschide acordul retragerii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.