Theresa May este pregătită să conteste decizia guvernului polonez de a interveni în sistemul judiciar cu ocazia întâlnirii cu prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, în cadrul unei vizite la Varşovia, scrie The Guardian.
Vizita lui May, care începe joi, vine în urma deciziei fără precedent a Uniunii Europene de a sancţiona Polonia pentru o „încălcare gravă” a valorilor europene, decizie ce ar putea duce în final la pierderea dreptului de vot al Poloniei la Bruxelles,
Iniţial, vizita trebuia să aibă ca temă cooperarea la nivel de securitate a Regatului Unit cu Europa de Est. Miniştrii britanici văd în ţările din estul Europei aliaţi cheie în discuţiile despre comerţ, având în vedere dorinţa lor de a menţine o cooperare la nivel de securitate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La Varşovia, May va anunţa un nou tratat între Regatul Unit şi Polonia privind cooperarea în apărare şi securitate, al doilea astfel de tratat semnat de britanici, după cel cu Franţa. De asemenea, cele două guverne vor lansa o ofensivă iniţiată de britanici împotriva implicării Rusiei în afacerile interne poloneze prin „dezinformare”.
Marea Britanie a rămas neutră în conflictul dintre guvernul de dreapta al Poloniei şi Uniunea Europeană, britanicii exprimându-şi îngrijorarea că Bruxelles-ul ar putea interveni în afacerile interne ale unei ţâri.
Totuşi, purtătorul de cuvânt al lui May spus că prim-ministrul britanic nu va ezita în ceea ce priveşte o discuţie dificilă cu noul prim-ministru polonez, dar nu a confirmat dacă Marea Britanie va vota pentru sancţiuni împotriva Poloniei.
„Acordăm o importanţă deosebită pentru respectarea legii şi ne aşteptăm ca toţi partenerii noştri să se supună normelor şi standardelor internaţionale”, a spus purtătorul de cuvânt al lui May.
Acesta a adăugat: „Prim-ministrul va vorbi despre îngrijorarea privind acest subiect atunci când se vor întâlni. Sperăm că Polonia şi Comisia Europeană pot rezolva acest conflict prin discuţii”.
Secretarul pentru afaceri internaţionale din cabinetul din umbră, Emily Thornberry a declarat: „De fiecare dată în călătoriile sale internaţionale, din Arabia Saudită la Turcia la întâlnirile cu Donald Trump, Theresa May a ales să nu vorbească despre problemele dificile”, a spus Thornberry. „Nu trebuie să repete această greşeală în Polonia. Trebuie să ceară ca guvernul polonez ori să se oprească din a submina drepturile omului şi libertăţile profesionale prin aceste reforme judiciare, ori să îşi piardă dreptul de vot în Uniunea Europeană”, a adăugat Thornberry.
Vorbind înainte de călătorie, May a declarat: „Sunt convinsă că Brexit nu va slăbi relaţiile noastre cu Polonia. De fapt, le va întări”. May a adăugat că va susţine în continuare că statele europene trebuie să continue să coopereze pentru a „proteja valorile noastre comune, cetăţenii europeni şi interesele noastre”.
Conflictul Poloniei cu Uniunea Europeană a ajuns la un punct sensibil după o decizie a senatului polonez de a acorda guvernului mai mult control asupra curţii supreme şi asupra numirii judecătorilor.
Comisarii europeni au recomandat ţărilor membre să emită o avertizare formală pentru Polonia conform procedurii articolului 7 în care să se precizeze că guvernul polonez riscă să încalce valorile democratice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.