Theresa May devine miercuri a doua femeie premier din istoria Regatului Unit şi se va angaja imediat la misiunea titanică de a pune în aplicare un Brexit, după ce David Cameron îşi va prezenta demisia reginei Elizabeth a II-a, în urma ultimei sesiuni de interpelări în Parlamentul de Westminster, miercuri înainte de prânz, relatează AFP.
May, în vârstă de 59 de ani, ministru de Interne în Guvernul conservator în exerciţiu, preia funcţia la mai puţin de trei săptămâni de la referendumul prin care britanicii au decis pe 23 iunie să iasă din Ununea Europeană.
După ce Cameron, în vârstă de 49 de ani, îşi va prezenta demisia, May se va duce la Suverană, pentru a primi mandatul de a forma noul Guvern şi să devină astfel a doua femeie care preia frâiele Executivului britanic după Margaret Thatcher (1979-1990), cu care este comparată de unii. Alţii o compară cu cancelarul german Angela Merkel.
Theresa May, care are reputaţia unei luptătoare, fiica unui pastor, moşteneşte un Regat Unit profund divizat după refrendum şi plin de îndoieli cu privire la viitorul său.
"Ea preia funcţia într-un moment care i-ar fi pus probleme chiar şi lui Churchill", notează cotidianul The Guardian, care subliniază astfel amploarea sarcinii care o aşteaptă, de la turbulenţe economice şi până la presiunea liderilor UE ca regatul să angajeze cât mai rapid procedura de divorţ.
O eurosceptică, May, care s-a alăturat taberei rămânerii în UE în campania dinaintea referendumului, a anunţat luni că doreşte să "negocieze cel mai bun acord" pentru ţara sa.
"Brexit înseamnă Brexit şi vom face din el un succes", a dat ea asigurări, spulberând astfel speranţele britanicilor care vor ca ţara lor să rămână în blocul european.
May a avertizat anterior că nu intenţionează să activeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 - care va declanşa procesul ieşirii din UE - până la sfârşitul anului.
Nerăbdători ca Executivul britanic să-şi clarifice intenţiile, liderii europeni nu au aşteptat ca ea să preia funcţia pentru a-şi prezenta doleanţele.
"Cu cât negocierile vor începe mai devreme, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea", a declarat marţi şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault.
Primele zile la putere ale noului premier, desemnat după ce rivala sa a abandonat luni, în mod surprinzător, cursa pentru succesiunea lui Cameron, urmează să fie scrutate îndeaproape de pieţe, care caută certitudini după şocul referendumului.
"Încoronarea Theresei May a dat naştere unui impuls lirei sterline, iar norii incertitudinii de după Brexit încep să se disipeze", a declarat Neil Wilson, de la ETX Capital.
David Cameron, care a condus tabăra rămânerii în UE, începe o nouă viaţă, în umbra referendumului pe care el l-a lansat şi care a avut rezultatul contrar aşteptărilor sale.
Liderul conservator a obţinut victoria în două scrutine legislative - în 2010 şi 2016 -, a supravieţuit referendumului pe tema independenţei Scoţiei, dar rămâne în Istorie ca premierul Brexitului.
Presa britanică scrie că probabil va folosi sesiunea de interpelări în Parlament pentru a-şi lăuda activitatea, de la reuşite economice - cu preţul adâncirii inegalităţilor îl acuză criticii săi - şi până la reuşite sociale - legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.
"În momentul în care plec, sper că toată lumea va vedea o ţară mai puternică", a declarat el pentru The Telegraph.
În timp ce ţara se dotează cu un nou lider, opoziţia laburistă este zguduită de o profundă criză de leadership, una dintre numeroasele repercusiuni ale referendumului.
Vizat de o frondă a parlamentarilor săi, liderul Partidul Laburist (Labour) Jeremy Corbyn a obţinut marţi seara o victorie crucială împotriva opozanţilor săi, după ce Comitetul Executiv al partidului a decis să-l autorizeze să candideze în mod automat în cadrul unor noi alegeri a conducerii formaţiunii.
Concret, el nu va fi nevoit să obţină susţinerea a 20% dintre deputaţii laburişti de la Westminster şi din Parlamentul European (PE) pentru a candida, ceea ce s-ar fi putut dovedi deosebit de dificil.
Corbyn a promis, după această decizie, că va purta o campanie cu privire la "toate subiectele care contează".
Ales triumfal în septembrie de activişti, Corbyn nu a reuşit să se impună majorităţii cadrelor partidului, care-l consideră prea de stânga şi incapabil să obţină victoria în alegerile legislative.
Criticile s-au multiplicat după Brexit, cu o moţiune de neîncredere semnată de 172 de deputaţi laburişti.
Deputata Angela Eagle a anunţat luni că va candida pentru a-l înlocui în funcţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.