Talibanii au dezvăluit, în weekend, în Afganistan, mormântul fondatorului mişcării, mollahul Omar, a cărui moarte, în 2013, şi locul înhumării au fost păstrate secrete ani de zile, relatează AFP.
Mollahul Omar - fugar după căderea primului regim al talibanilor, la sfârşitul lui 2001, răsturnat de la putere de către o coaliţie militară condusă de către Statele Unite - a murit în 2013, în clandestinitate, fără ca detalii să fie cunoscute - o dispariţie pe care islamiştii au ascuns-o mult timp şi pe care au anunţat-o în mod oficial abia în 2015.
Conducători de rang înalt ai mişcării talibane au asistat duminică la o ceremonie la mormântului mollahului Omar, în oraşul Omarzo, situat în provicnia Zabul (est), a declarat AFP un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Talibanii au revenit la putere în august 2021, după ce au pus în derută forţele guvernamentale afgane, în paralel cu retregarea forţelor coaliţiei militare conduse de către Statele Unite, după 20 de ani de ocupaţie.
”Cum erau prezenţi mulţi inamici, iar ţara era ocupată, pentru a se evita ca mormântul să fie avariat, el a fost păstrat secret”, potrivit lui Zabihullah Mujahid. ”Numai membrii familiei apropiate cunoşteau locul”, precizează el.
Fotografii publicate de către autorităţi surprind lideri talibani adunaţi în jurul unui mormânt simplu, alb, protejat de o cuşcă de fier verde.
”Acum că s-a luat decizia (...), nu mai sunt probleme ca oamenii să viziteze mormântul”, a anunţat purtătorul de cuvânt.
Mollahul Omar, care a murit la vârsta de 55 de ani, a înfiinţat în 1993 mişcarea talibană, care a preluat puterea în 1996, după ani de Război Civil, şi a instaurat un regim care are la bază o interpretare strictă a shariei (legea islamică).
Această ceremonie a avut loc la o zi după ce pe reţele de socializare au apărut informaţii potrivit cărora mormântul eroului Rezistenţei afgane Ahmad Shah Massoud (1953-2001) ar fi fost vandalizat.
Reprezentanţi locali au dezminţit însă acest lucru.
Ahmad Shah Massoud are o moşternire împărţită în ţară, în care este salutat de către populaţia afgană pentru faptul pentru că a condus Rezistenţa împotriva ocupaţiei sovietice (1979-1989), dar în care este detestat de către talibani, împotriva cărora a luptat după ce aceştia au ajuns la putere prima oară.
El a fost asasinat într-un atentat al grupării jihadiste Al-Qaida, cu două zile înaintea atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.
Mormântul lui Massoud se află într-un mausoleu de granit şi marmură care străjuieşte oraşul Panjshir, în nord-estul Afganistanului.
Mormântul este de obicei păzit de către un pluton de combatanţi talibani, de când aceştia au preuat puterea în 2021.
Locuitori au declarat că un contingent de combatanţi talibani nou-venit a spart piatra de mormânt.
”Noile forţe venite din provinciile Helmand şi Kandahar (sud) au distrus piatra de mormânt a eroului naţional”, a declarat AFP un locuitor din Panjshir.
Însărcinatul cu Informaţiile şi Cultura în provincie, Nasrullah Malakzada, a negat că mormântul ar fi fost avariat şi a difuzat o înregistrare video menită să-l arate intact.
Însă în clip nu apare întreaga structură.
Altă înregistrare video postată pe reţele de socializare arată o parte avariată a mormântului.
The #Taliban in #Panjshir entered the tomb of Ahmad Shah Massoud today and broke his tombstone.
— Natiq Malikzada (@natiqmalikzada) November 4, 2022
Video via @bbcpersian #Afghanistan pic.twitter.com/DPF61SVPH0
Solicitări ale jurnalişti de a verifica la faţa locului situaţia mormântului au fost refuzate de către Nasrullah Malakzada.
Zabihullah Mujahid, întrebat de presă, a răspuns că nimeni nu are dreptul ”să insulte” morţii.
”Înainte noi i-am pedepsit pe cei care au comis asemenea fapte”, a declarat el.
”Acest dosar va face obiectul unei anchete şi se vor lua măsurile necesare”, a dat el asigurări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.